Kako organizirati sadržaj na svojoj web stranici WordPress

Kako organizirati sadržaj na svoju web stranicu WordPress, držati čitatelje prilijepljenima na vašem blogu

Iako je sadržaj koji pišete za vaš blog važan, takav je i način na koji ga organizirate. Zapravo, loša organizacija sadržaja na vašem blogu, među ostalim pitanjima, može dovesti do smanjenja broja čitatelja i nedostatka čitateljskog angažmana.


Srećom, pravilno strukturiranje vašeg sadržaja nije sve tako teško. Vjerojatno će trebati nekoliko podešavanja na vašem blogu, ali mnoge od tih promjena mogu se riješiti za nekoliko minuta. Otkrićete da na ovaj način možete stvoriti ugodnije iskustvo za svoje čitatelje bez probijanja znoja.

U ovom postu raspravljat ćemo o važnosti organizacije sadržaja bloga. Tada ćemo ponuditi nekoliko savjeta za strukturiranje vašeg sadržaja i pružiti nekoliko jednostavnih načina za implementaciju svake strategije. Započnimo!

Zašto je najvažnije organizirati sadržaj vašeg bloga

Kada je riječ o bloganju, organizacija sadržaja znači upravljanje načinom na koji je sadržaj vašeg bloga strukturiran u cjelini. Važno je razumjeti da neorganizirani blog može frustrirati posjetitelje i možda ih otjerati (povećavajući stopu napuštanja početne stranice). Vaši čitatelji ne bi trebali pretraživati ​​vašu web lokaciju zbog željenog sadržaja; To bi trebao biti dostupan i lako locirati.

Osim izbjegavanja gore spomenutih problema, organizacija može svojim čitateljima ponuditi i ugodnije iskustvo. Pravilna organizacija:

 • Drži blog ugodnim za korisnike, promičući kontinuirano čitateljstvo.
 • Potiče čitatelje da istražuju što im omogućuje doživite više svog sadržaja.
 • Čini da se vaš blog čini profesionalnijim, poklanjajući mu vjerodostojnost i autoritet.
 • Omogućuje poticaj vašem WordPress blogu SEO, što može poboljšati promet na vašoj web lokaciji.

Konačno, način na koji je organiziran vaš blog jednako važno kao sadržaj koji nudite. Ako se ne mogu lako kretati, vjerovatno je da posjetitelji neće ostati okolo ili dijeliti vaš rad s drugima.

Srećom, proces organizacije je jasan kada kao WordPress koristite svoju platformu. Sa samo nekoliko ugađanja vaše trenutne postavke, možete jednostavno zadržati čitatelje da se vrate i vraćaju po još. Pogledajmo tri najvažnije strategije koje možete implementirati.

1. Učinkovito koristite kategorije i oznake

WPMU DEV blogovske kategorije

WPMU DEV koristi kategorije i oznake na svom blogu i uključuje padajući izbornik kako bi čitatelji mogli pretraživati ​​po kategorijama.

Jedan od najjednostavnijih načina organiziranja sadržaja vašeg bloga je korištenje sustava ugrađenih kategorija i oznaka za WordPress. Ovi alati vam omogućuju logično strukturiranje sadržaja, što bi vaši čitatelji trebali cijeniti.

Najjednostavnije rečeno, kategorije su opći alat za grupiranje vaših postova. S druge strane, oznake se koriste više kao indeks posta. Na primjer, ako vodite blog o zdravlju i napišete post o različitim rutinama vježbanja, ukupna bi kategorija mogla biti sposobnost ili Vježba. Oznake se znatno razlikuju i trebaju biti što je moguće specifičnije. Ako se razgovaralo o našem primjeru na blogu joga, gimnastika, i kardio rutine, oni bi napravili tri savršene oznake.

Da biste započeli učinkovito koristiti kategorije i oznake, potrebno je imati na umu tri glavna pravila:

 1. Koristite opisna imena. To se odnosi i na vaše kategorije i oznake jer povećavaju šanse da će čitatelji moći pronaći željeni sadržaj na vašem blogu.
 2. Ograničite postove na blogu na jednu kategoriju. Na taj se način minimizira zbrka i održava vaša organizacijska shema što je jednostavnija.
 3. Koristite oznake liberalno. Za razliku od kategorija, u vašim blogovima trebali bi biti različite oznake. Oni funkcioniraju kao indeks i podjednako šalju čitatelje i tražilice temu svakog posta.

Ako trenutno imate puno postova na svom blogu, može proći neko vrijeme dok razradite najbolji skup kategorija. Međutim, kad je vaš sustav postavljen, to će biti lako implementirati naprijed.

2. Stvorite jasne i prilagođene menije

Početna stranica elegantnih tema

Elegantne teme koristi čist i direktan navigacijski izbornik kako bi čitateljima olakšao posao da pronađu ono što im treba.

Iako je strukturiranje vašeg sadržaja bitno, također organizirate i kako će čitatelji pronaći taj sadržaj. Jasni i jednostavni meniji bitan su prvi korak, jer dobro dizajnirani izbornici osiguravaju čitateljima da lako pregledavaju vašu web stranicu. Kad čitatelji provode manje vremena smišljajući kako vaša web-lokacija funkcionira, mogu potrošiti više vremena čitajući i baveći se vašim sadržajem.

Da biste započeli, najprije morate odlučiti između korištenja postavki izbornika teme ili zadanih opcija WordPress-a. Većina tema nudi prilagođenu funkciju izbornika. Međutim, WordPress postavljanje je jednako učinkovito, tako da je izbor ovdje stvar preferiranja.

Bez obzira koji sistem izbornika odlučite koristiti, imajte na umu ova dva savjeta prilikom izrade vašeg izbornika:

 1. Koristite očita imena. Kada je riječ o navigaciji, najbolje je suzdržati se od kreativnosti i držati se očiglednih izraza (poput DomKontakt, i Blog). To će olakšati navigaciju, a vaši čitatelji neće nagađati.
 2. Održavajte dosljedan model. Pomaže da se koristi isti model navigacije sa stranice na stranicu, kako bi se uklonila iznenađenja. To ujedno znači i pozicioniranje izbornika na isti način na cijeloj web stranici.

Prilikom izrade izbornika pametno ih je držati što jednostavnijim. Želite da novi posjetitelji mogu odmah pronaći svoj put. Najbolji način da to učinite pomoću isprobanih metoda, poput gore navedenih strategija.

3. Ponudite povezane postove i sadržaj

WPExplorer Povezani postovi

Na svoju web lokaciju možete dodati povezane postove kako biste potaknuli daljnje čitanje, primjerice ovaj primjer ovdje na WPExplorer

Kako vaš blog raste, imat ćete više sadržaja za dijeljenje sa svojim čitateljima. Iz očitih razloga, što više sadržaja nudite, više vremena čitatelji mogu potrošiti na vašem blogu. Opsežne arhive također mogu graditi autoritete, pružajući dokaz o vašem znanju i iskustvu u vašoj niši.

Kako biste potaknuli čitatelje da dožive sav ovaj sadržaj, možete im pokazati povezane postove kako bi potaknuli njihovo zanimanje. Naravno, prvo ćete biti sigurni da je sadržaj koji promovirate vrijedan i kvalitetan. Ako imate bilo koje postove pod-pari, najbolje ih je ažurirati prije nego što ih ponudite svojim čitateljima.

Nakon što ste spremni na svoj blog ugraditi povezane postove, evo dva savjeta kako bi postupak bio što lakši:

 1. Uključite veze do srodnog sadržaja u nove postove. Unutarnje povezivanje je ogroman za SEO. To možete učiniti uspostavljanjem prirodnih veza između tema u svom pisanju.
 2. Koristite povezani dodatak ili widget za postove. Dodaci poput Još jedan dodatak za srodne postove (YARPP) i Ruksak za letenje omogućuju vam da na kraju svojih postova na blogu i web stranicama prikazujete sličan sadržaj (ali mnoge premium teme poput Total uključuju ugrađene povezane opcije postova, tako da dodatni dodaci nisu potrebni).

Glavni cilj ove strategije je zadržati čitatelje na vašem blogu što duže. Pružanje povezanih postova i sadržaja čini čitatelje angažiranim i nudi im veću vrijednost. Ovo je jednostavan način za poboljšanje vremena provedenog na vašoj web lokaciji, a ujedno i zadovoljavanje potreba čitatelja.


Kao bloger, želite održati svoje čitatelje sretnim i angažiranim. Međutim, loše organizirana web lokacija može odvratiti pozornost od tih ciljeva i može dovesti do smanjenja broja čitatelja. Srećom, blog je lako strukturirati na način koji poboljšava vaše iskustvo čitatelja.

U ovom postu smo iznijeli tri tehnike pomoću kojih možete organizirati svoj sadržaj i držati čitatelje zalijepljenima na vašem blogu. Imate li kakvih pitanja o tome kako najbolje organizirati sadržaj svog bloga da čitatelje usrećuje? Ili još savjeta za oglašavanje na našem popisu? Javite nam se u odjeljku s komentarima u nastavku!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me