Kako optimizirati WooCommerce i poboljšati performanse web mjesta

Kako optimizirati WooCommerce i poboljšati performanse web mjesta

Tržište e-trgovine znatno je naraslo u posljednjih nekoliko godina i nastavlja rasti, bez ikakvih uskoro usporavanja. Glavni razlog zbog kojeg je e-trgovina stekla takvu popularnost je što je potrošačima ovih dana povoljnije kupovati putem interneta. Međutim, jednostavno pokretanje internetske trgovine ne znači da ćete imati puno kupaca ili prodaje u tom pogledu (morat ćete prvo optimizirati WooCommerce).


Internetski potrošači imaju specifična očekivanja, potrebe i zahtjeve kada je u pitanju internetska kupovina. Ako ne možete nadmašiti ili čak ispuniti ta očekivanja, izgubit ćete kupce u konkurenciji. Zbog toga je tako važno pravilno optimizirati performanse vaše trgovine WooCommerce.

U današnje vrijeme mnogi vlasnici web stranica odabiru WordPress. WordPress je jedan od najpopularnijih i najsnažnijih sustava za upravljanje sadržajem (CMS) na svijetu. I ne samo to, nego 31,6% svih globalnih web stranica pokrenite na WordPressu. Od tih ljudi, više od 4 milijuna njih donijelo je pametnu odluku o izgradnji internetske trgovine s WooCommerceom.

WooCommerce je moćan (i besplatan) WordPress dodatak s ugrađenim značajkama za prodaju proizvoda na vlastitoj web stranici. Uz to, na raspolaganju su stotine WooCommerce proširenja i dodataka za prilagodbu vaše trgovine prema vašem mišljenju. Autobus kao što je ranije spomenuto, samo posjedovanje trgovine putem e-trgovine nije dovoljno za generiranje kupaca ili povećanje prodaje.

Važnost stranica za brzo učitavanje

Kada optimizirate svoju WooCommerce stranicu, sve se svodi na to da osigurate da je lagana za navigaciju, prilagođena korisnicima, obogaćena kvalitetnim sadržajem, responzivnim i slično. Međutim, jedan od najvažnijih čimbenika performansi je brzina. Vrijeme učitavanja stranica i općenito brzine vaše web stranice igra vitalnu ulogu u zadovoljstvu korisnika.

Nitko ne podnosi tromi web stranice ovih dana i možete biti sigurni da će vaši kupci napustiti trgovinu ako se predugo učitaju vaše stranice. Zapravo, oko 47% online potrošača očekuje da se vaša stranica učita za manje od dvije sekunde. Pored toga, 67% mobilnih korisnika napustiti će vašu stranicu ako je potrebno više od tri sekunde.

U skladu s tim, sporo vrijeme učitavanja stranica garantira gubitak kupaca i prodaje. Nadalje, jedna sekunda kašnjenja u vremenu učitavanja stranica može rezultirati smanjenjem zadovoljstva kupaca za 16%, smanjenjem broja stranica za 11% i smanjenjem broja konverzija za 7%. Za prodavaonice e-trgovine to može značajno utjecati na dobit i konačnu vrijednost. Stoga je brzina od najveće važnosti ako želite pokrenuti uspješnu trgovinu e-trgovine. Uz korištenje našeg cjelovitog vodiča o tome kako ubrzati WordPress, ovih 5 jednostavnih savjeta pomoći će vam da optimizirate WooCommerce asap.

1. Odaberite ispravno WordPress hosting rješenje

Najbolji WordPress hosting za vaše web mjesto

Sve započinje odabirom pružatelja usluga WordPress hostinga. Ovo je prvi korak do brzog WordPress web mjesta. Ako pružatelj usluga hostinga ne podržava dobru brzinu web stranice, ne možete mnogo učiniti za optimizaciju usluge WooCommerce. Istražite dobra rješenja za hosting prije nego što započnete optimizirati svoju trgovinu.

Kad tražite najbolji WordPress hosting za svoju web lokaciju, usredotočite se na izvanredno produženje rada i najkraći mogući prekid rada, podršku 24 sata dnevno, veliku brzinu web stranice i povoljne cijene. Inače, možete primijetiti malu brzinu propusnosti, česte rušenja poslužitelja, povećanje vremena zastoja i neadekvatne performanse web mjesta. To će sigurno odvesti kupce dalje od vaše trgovine.

Za WooCommerce pokušajte izbjeći rješenja za hosting proračuna. Plan od 1 USD na mjesec ili navodno “besplatni” plan dugoročno vam neće dobro donijeti. U početku bi moglo funkcionirati, ali s povećanjem veličine vaše trgovine i potražnje za vašim proizvodima ovi maleni planovi jednostavno ne mogu ponuditi dovoljno resursa za podršku vašoj web lokaciji. Umjesto toga, odvojite vrijeme za odabir plana koji odgovara vašem prometu i potrebama resursa. Sviđaju nam se WP Engine i Flywheel – oba nude super brzi, potpuno upravljani WordPress hosting s puno resursa za podršku WooCommerce trgovine umjerenih veličina.

2. Optimizirajte slike

Kako optimizirati slike za WordPress, cjeloviti vodič

Slike visoke kvalitete jedan su od najjednostavnijih načina da se istaknete u trgovini e-trgovine. Međutim, slike mogu imati značajan utjecaj na vrijeme učitavanja stranice ako nisu pravilno optimizirane. Velike, visokokvalitetne slike za vaše proizvode mogu izgledati izvanredno u vašoj trgovini. Ali s druge strane, trebat će vremena da se učitaju te slike. Ovo je zašto optimizirati svoje slike je tako važno.

Optimizacijom slika možete održati zadivljujuće snimke u svojoj trgovini bez povećavanja vremena učitavanja stranice. Možete upotrijebiti dodatak, ali bolje je naučiti kako pravilno optimizirati slike prije nego što ih pošaljete u trgovinu. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti za optimizaciju slika:

  • Koristite odgovarajući format slike: Pri odabiru formata za slike važno je usredotočiti se na formate koji su idealni za web stranice i preglednike. To su obično JPG ili PNG formati. Komprimiraju slike za internetsku upotrebu i smanjuju kvalitetu slike bez negativnih efekata. Drugim riječima, vaše će slike izgledati sjajno čak i sa smanjenom kvalitetom.
  • Koristite pravu veličinu slika: Izrežite slike u odgovarajuću veličinu prije prijenosa. Uz to, kad pošaljete sliku u WordPress automatski će se stvoriti zadane veličine medija. Te opcije veličine slike možete pronaći ispod Postavke> Mediji na nadzornoj ploči WordPressa. Preporučujemo uklanjanje opcija koje nećete koristiti postavljanjem zadanih vrijednosti na nulu.
  • Stisnite slike: Obavezno komprimirajte svoje slike prije nego što ih pošaljete u WordPress. Možete koristiti opciju radne površine kao što je ImageOptim, ili besplatnu internetsku uslugu poput Kraken. Ako ste već prenijeli svoje slike na WordPress, ne brinite. I dalje možete koristiti dodatak kao što je EWWW ili Smush smanjiti veličinu datoteke za slike koje se već nalaze u vašoj bazi podataka.

3. Koristite mrežu za dostavu sadržaja (CDN)

CDN: Mreža za isporuku sadržaja

CDN ili mreža za dostavu sadržaja mogu vam pomoći da poboljšate brzinu vaše web stranice i smanjite vrijeme učitavanja stranice u vašoj WooCommerce trgovini. CDN je mreža poslužitelja strateški postavljenih širom svijeta. Koriste se za predmemoriranje sadržaja vaše web lokacije kako bi se kupcima lakše učinio dostupnim na temelju geografskog položaja. Kada CDN predmemorira datoteke vaše web stranice (statična verzija slika, CSS, JavaScript, itd.), Kasnije ih stavlja na raspolaganje korisnicima najbližim CDN-u.

Na primjer, s CDN-om kupci će poslati zahtjev u CDN podatkovni centar koji im je najbliži. Tako bi kupac u Washingtonu mogao vidjeti spremljeni sadržaj s poslužitelja u New Yorku, dok kupac u Tokiju vidi sadržaj iz hongkonškog podatkovnog centra. Na taj se način može smanjiti zemljopisna udaljenost, prometna širina i vrijeme učitavanja.

Osim toga, još jedna prednost korištenja CDN-a je smanjivanje naprezanja na vašem hosting serveru. Smanjenjem broja HTTP zahtjeva na vašim glavnim poslužiteljima, smanjujete rizik od rušenja poslužitelja. Na primjer, ako koristite poticaj za uvelike povećavaju promet na web stranici, vaš hosting poslužitelj možda neće moći obraditi sve nove zahtjeve bez pomoći CDN-a.

Na raspolaganju je mnogo CDN opcija. Izvrsna opcija je CloudFlare, koji nudi besplatni plan CDN-a za osobne web stranice. Cloudflare se čak koristi i na ovom web mjestu (WPExplorer) – tako da možete vidjeti kako to dobro funkcionira.

4. Umanjite kod

Smanjeni kod

Nije neuobičajeno da web stranice stvaraju i pohranjuju puno datoteka. Nažalost, to može povećati vrijeme učitavanja stranice. Kompliciranjem samog koda možete smanjiti broj datoteka i nepotrebne retke koda. Zauzvrat, vaše stranice mogu potrajati manje vremena. Kombinacija koda je postupak uklanjanja nepotrebnih linija koda. Na ovaj se način kod još uvijek pravilno izvodi, samo na učinkovitiji način. Na primjer, kôdne linije mogu biti komentari, blok razdjelnici, znakovi s bijelim razmakom, novi znakovi linija itd. Kao primjer evo kako izgleda CSS kôd:

tijelo {
marža: 20px;
padding: 20px;
boja: # 333;
pozadina: #fff;
}

h1 {
veličina fonta: 32px;
boja: # 222;
marža-dno: 10px;
}

Evo istog koda nakon što je minimiziran:

Tijelo {margin: 20px; padding: 20px; color: # 333; pozadina: #fff} h1 {font-size: 32px; color: # 222; margin dna: 10px}

Ovi prekomjerni znakovi jednostavno nisu potrebni za jezike preglednika kao što su JavaScript ili CSS kako bi kôd pravilno pročitali. Samo će usporiti cijeli postupak. Drugim riječima, kraći kôd znači manje podataka za jezike koje treba obraditi, što u konačnici poboljšava brzinu vaše WordPress web stranice. Kombiniranje koda može se obaviti ručno ili možete koristiti besplatni mrežni alat kao što je MinifyCode. Iako je većina dobro kodiranih tema i dodataka za WordPress već minificirana, vrijedno je dvostruke provjere jesu li i vaše prilagodbe previše.

5. Pregledajte svoje dodatke

Pregledajte i uklonite dodatke

Dio onoga što WordPress čini tako privlačnim je širok izbor dodatnih dodataka za prilagodbu vaše web stranice. Uostalom, čak je i sam WooCommerce dodatak. Međutim, zato što je na raspolaganju mnoštvo dodataka, to ne znači da ih trebate upotrebljavati.

WordPress je open source, što znači da svatko može kreirati nove mogućnosti prilagođavanja, teme ili dodatke. A tamo je tona, što je fenomenalno. Za gotovo svaku funkcionalnost koju možda želite dodati u trgovinu, postoji dodatak koji to može učiniti. Međutim, neki vlasnici web stranica idu do krajnosti, instalirajući bilo koji dodatak za koji smatraju da bi mogao biti najmanji koristan.

Iako razuman broj dodataka ne bi trebao utjecati na brzinu vaše web stranice, postoji nekoliko upozorenja.

  • Kvaliteta dodatka: Korištenje samo jednog loše kodiranog dodatka može zaustaviti vašu web lokaciju. Na primjer, web-domaćini neće dopustiti korisnicima da instaliraju popularni dodatak Broken Link Checker jer stvara ogroman broj HTTP zahtjeva. Dodaci su ujedno i softver treće strane – što znači da mogu imati opsežan kôd ili čak sigurnosne rizike kojih možda niste svjesni. Prije instalacije na glavnu stranicu pokušajte pronaći recenzije dodatka ili ga testirajte na instalacijskom okruženju.
  • Umnožavanje funkcija dodataka: Korištenje više dodataka koji služe istoj svrsi mogu stvoriti sukobe, usporavajući tako vaše web mjesto. Na primjer, ne trebaju vam dva dodatna klizača instalirana na vašoj web lokaciji. Ako koristite klizače, odaberite ih samo jedan. Po istim crtama, ako ste već instalirali JetPack, možda nema potrebe instalirati i drugi dodatak za analitiku (jer su statistike web mjesta jedna od mnogih moćnih funkcija JetPacka).
  • Veličina dodatka: Instalacija gomile velikih dodataka ili teških dodataka (kao što je graditelj stranica, premijski klizač, e-trgovina, chat uživo i forum zajednice) može uzrokovati probleme. Slično tome, ekstremna upotreba dodataka može uzrokovati napuhavanje mjesta. Imate samo toliko prostora u vašoj bazi podataka.

Na kraju upotrijebite ono što trebate i riješite se dodataka koji nemate. Ako želite proširiti funkcionalnost svoje WooCommerce trgovine, uzmite vremena da pažljivo razmislite o novim dodacima (ili mogućnosti prilagođenih značajki) kako biste osigurali dobru brzinu i funkcionalnost.

Savjeti za zaključivanje kako biste optimizirali WooCommerce

Implementacija WooCommercea na vašoj web stranici WordPress izvrstan je korak ka pokretanju uspješne trgovine e-trgovine. Međutim, koliko god vaša platforma bila sjajna, ne može učiniti sve samostalno. To znači da morate pravilno optimizirati WooCommerce i ostale elemente web mjesta kako biste osigurali najbolje moguće korisničko iskustvo ili vašu publiku.

Imate li još kakvih savjeta za optimizaciju WooCommercea? Ili imate pitanja o vlastitoj trgovini WooCommerce? Slobodno ostavite bilješku u nastavku.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me