Kako optimizirati bazu podataka WordPress

Svaka WordPress instalacija koristi jedinstvenu bazu podataka za spremanje postova, stranica, izbornika, korisnika veza, komentara – u osnovi svih oblika tekstualnih i kriptiranih podataka. No, stvari koje prenosite putem programa Media Uploader, kao što su slike, MP3, video i druge datoteke, ne pohranjuju se u bazu podataka. Spremljeni su u mapu ‘wp_content’. Kako vrijeme prolazi, WordPress baza podataka raste u veličini i generira neke podatke o smeću koji napuhuju vašu WordPress bazu podataka čineći je sporijom.


Zašto optimizirati WordPress bazu podataka?

Ušteda prostora

Održavanje i optimizacija WordPress baze podataka važan je zadatak i ne smije se potkopavati.

Stani, uzmi rezervnu kopiju

Prije nego što nastavimo dalje, uzmite sigurnosnu kopiju svoje WordPress baze podataka. Ako je moguće, osigurajte da sigurnosna kopija baze podataka radi. Jednom kada stvorite sigurnosnu kopiju, jednostavno uredite datoteku config.php (prisutnu u korijenskom direktoriju WordPress) kako biste koristili rezervnu bazu podataka i osigurali da sve radi ispravno.

Mala i optimizirana baza podataka djeluje mnogo brže u usporedbi s velikom, pretrpanom. Manja baza podataka podrazumijeva brži odgovor na upite u bazu podataka WordPressa, što zauzvrat čini da vaše WordPress web mjesto funkcionira brže – ne samo za posjetitelje, već i za ljude koji pišu i ažuriraju postove.

Što je “Podaci o smeću”?

Izraz “podaci o smeću” koristi se za označavanje informacija koje ne moraju biti prisutne u bazi podataka. Primjeri takvih podataka o smeću uključuju:

  • Komentari u redu za neželjenu poštu
  • Neodobreni komentari
  • Objavite revizije
  • Stavke u otpadu, poput postova i stranica

Neželjeni komentari

Od toga, neželjeni komentari i revizije objavljivanja najviše utječu na bazu podataka. Ako vaša web lokacija ima umjeren broj posjetitelja i omogućeni su komentari, budite sigurni, vidjet ćete puno neželjenih komentara. Akismet automatski će filtrirati neželjenu poštu i staviti je u red neželjene pošte. Međutim, komentari su i dalje prisutni u bazi podataka! A od njih stvarno nemate koristi.

Optimizirajte bazu podataka

Statistika pred-optimizacije

Što se tiče revizije poslije – to je nešto drugačija stvar. Dok pišete post, svaki put kada pritisnete gumb “Spremi skicu”, revizija posta se kreira i sprema. Osobito za duge članke, pišete ga dijelom po dio i štedite ga s vremena na vrijeme. Zamislite da ukupna veličina vašeg članka iznosi 50KB i uštedite ga recimo 10 puta. To je 500 GB prostora koji se troši u bazi podataka, a koji bi zapravo trebao potrošiti 50 KB. To je 450KB prostora izgubljeno po dugom članku. Sada zamislite da na svojoj web stranici imate 100 tako dugačkih članaka. To je 45.000 KB ili 45 MB prostora izgubljeno u vašoj WordPress bazi podataka!

Kako optimizirati bazu podataka WordPress?

Lokacija izbornika

WP-Optimizacija je izvrstan dodatak koji vam pomaže u čišćenju i optimizaciji vaše WordPress baze podataka. Testirao sam dodatak s WordPress 3.6.1 i otkrio sam da savršeno funkcionira! Instalirajte i aktivirajte dodatak i pomaknite se do njegovog glavnog poklona na lijevoj bočnoj traci administratorske nadzorne ploče.

Zatim provjerite sve mogućnosti (pogledajte sliku „Statistika optimizacije“) i pritisnite gumb „Proces“. To bi moglo potrajati minutu, ovisno o veličini vaše baze podataka i poslužitelja. Vjerojatno bi trebao potrajati više vremena na zajedničkom poslužitelju hostinga. Nakon završetka optimizacije trebali biste dobiti detaljno izvješće o vrijednostima koje su uklonjene iz baze podataka. Evo primjera:

Ukupna štednja

Tako smo pomoću WP-Optimize uštedjeli 16,98 MB – to je 53,31% ukupne spremljene veličine baze podataka!

Preuzmite WP-Optimize

Ostali cool trikovi

Također možete potpuno onemogućiti značajku revizije posta. No, toplo se protiv toga preporučujem jer stvara više problema nego rješenja. Ako ga želite onemogućiti, unesite ovaj kôd u svoju wp-config.php datoteku:

definiraj ('WP_POST_REVISIONS', FALSE);

Drugi učinkovit način baratanja sa glomaznim bazama podataka je automatski pražnjenje smeća, u pravilnim intervalima. Sljedeći redak koda automatski će očistiti sve otpadne predmete svakih 10 dana. Dodajte ga u svoju wp-config.php datoteku:

definiraj ('EMPTY_TRASH_DAYS', 10);

Možete promijeniti 10 na bilo koji broj dana koji želite. Međutim, ta vrijednost mora biti veća od 0.

Tako smo naučili kako optimizirati WordPress bazu podataka uz samo nekoliko klikova mišem. Koji dodatak koristite za optimizaciju svoje WordPress baze podataka? Još bolje, objavite neke statističke podatke nakon što prvi put pokrenete ovaj dodatak!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me