Kako očistiti predmemoriju WordPressa poput profesionalaca

Kako očistiti predmemoriju WordPressa poput profesionalaca

Mislim da ćete se složiti kad kažem da spominjanje predmemorije ne izaziva najbolje osjećaje, ako, naravno, niste jedno od tehnički zgodne djece. Ne, još uvijek ne izaziva najbolje osjećaje.


Ipak, pojam predmemorije je tako lako razumjeti da vam ne treba ništa o diplomi. Štoviše, ispada da je čišćenje predmemorije na vašoj WordPress web stranici super superspektivno jednostavno to možete učiniti prije nego što sljedeći momak napravi šalicu kave.

A u današnjem postu ćemo vam pokazati kako očistiti predmemoriju WordPressa kao stručnjaka. Do kraja posta, WordPress cache bit će jedna stvar o kojoj više nikada ne biste trebali brinuti. Možete se izjasniti i podijeliti svoja iskustva u odjeljku za komentare.

Prvo idemo postaviti pozornicu.

Što je predmemorija?

U općenitim uvjetima računalstva, predmemoriranje je jednostavno pohranjivanje podataka u privremenu memoriju za razliku od glavne memorije. Predmemorija (izgovara se gotovina) je tehnologija putem koje dio hardvera ili softvera pohranjuje privremene podatke koji su brži za drugi put kad vam trebaju.

Zamislite to kao pomicanje daljinskog upravljača iz medijskog ormarića kamo god sjedite. Sljedeći put kad trebate promijeniti TV kanal, to možete učiniti brže jer više ne morate hodati do kabineta medija.

Ako ne gledate TV, evo još jedne ilustracije. Ako web stranica predmemorira sadržaj na vašem pregledniku, to jednostavno znači da web mjesto sprema privremene podatke na vašem pregledniku. Ti podaci mogu biti bilo što – slike, JavaScript datoteke itd. – stvari koje se obično ne mijenjaju tijekom dugog razdoblja.

Sljedeći put kad posjetite navedeno web mjesto, spremljeni se sadržaj učitava iz vašeg preglednika, a ne izvornog web poslužitelja. To znači da se podaci ne šalju drugi put, jer već postoje na vašem pregledniku / računalu. Krajnji rezultat je brže iskustvo, spremljena propusnost i smanjeno opterećenje poslužitelja.

Vrste WordPress predmemorije

Što se tiče ubrzanja WordPress web stranica, imajte na umu četiri vrste predmemorije. Prijeđimo nakratko:

Keš preglednika

U pokušaju pružanja boljeg korisničkog iskustva tijekom pregledavanja, moderni preglednici dolaze opremljeni mogućnostima predmemoriranja. Bez obzira koristite li Chrome, Mozilla Firefox, Edge ili Safari, vaš preglednik automatski sprema sadržaj s web mjesta koje posjetite.

Na ovaj način doživljavate brže učitavanje kada kasnije posjetite spremljenu web stranicu. Vaša web stranica WordPress može iskoristiti predmemoriranje preglednika kako bi pružili brže iskustvo svim svojim korisnicima. Možete uspostaviti pravila predmemoriranja svog sadržaja osiguravajući da vaš poslužitelj prima upite samo za novi sadržaj.

Na ovaj način vaša web stranica WordPress ne zahtijeva sadržaj kao što su slike banera, logotip, JavaScript datoteke, tablice stilova itd., Jer su podaci već spremljeni na vašem računalu. Ako, naravno, ne ažurirate svoje web mjesto i očistite predmemoriju preglednika, nešto što ćemo pokriti u narednim odjeljcima.

Predmemorija prednjeg dodatka

Zatim imamo predmemoriju dodataka koja predstavlja sve privremene podatke koje vaš spremnik predmemorije sprema. Ovisno o vašim preferencijama, predmemorija dodatka može između ostalog sadržavati HTML datoteke, sastavljeni PHP kôd, MySQL upite i web objekte.

Postoje brojni dodaci za predmemoriju, ali dva su najpopularnija W3 Ukupan predmemorija i WP Super predmemorija. Oba dodatka sjajna su za predmemoriranje WordPress web mjesta i mogu značajno smanjiti vrijeme potrebno za učitavanje stranica. Koji dodatak za predmemoriranje koristite na svojoj web stranici WordPress? Javite nam u komentarima ��

Ako se sjećate, već smo nekoliko puta rekli da WordPress izrađuje web stranice iz PHP-a i podatke upitane iz vaše MySQL baze podataka. Sada, umjesto da ponovo stvara stranice svaki put kada korisnik posjeti, vaš predmemorija za predmemoriju služi spremljenim kopijama olakšavajući učitavanje na vašem poslužitelju, što znači bolje performanse. Predmemoriranje također smanjuje prijenos i prebacivanje datoteka.

Predmemorija poslužitelja

Većina pružatelja usluga hostinga nude predmemoriranje za ubrzavanje vaših WordPress web mjesta. Ovo je posebno norma kod većine upravljanih WordPress domaćina poput WPEngine, Zamašnjak i Pagely između ostalih. Prethodne veze preusmjeravaju na stranice podrške koje prikazuju kako trebate ispraviti predmemoriju za svaki host.

Sve je u poboljšanju brzine vaše WordPress web stranice, ovog predmemoriranja. Svaki domaćin koristi različitu vrstu arhitekture predmemoriranja, ovisno o njihovoj postavci, ali sve se svodi na samo jednu stvar – poboljšanje performansi. Najbolje je konzultirati svog domaćina u slučaju da imate problema sa predmemorijom poslužitelja.

Neke hosting tvrtke kreiraju predmemoriju lokalno, a druge koriste napredne tehnike kao što su obrnuti proxy poslužitelji. To samo znači postavljanje više predmemorijskih poslužitelja “ispred” glavnog poslužitelja. Prvi će se zahtjevi postavljati na glavni poslužitelj, ali sljedeći zahtjevi poslužuju cache poslužitelje.

3rd Party cache

Dovraga je keš treće strane? Dobro pitanje. Ako koristite web aplikaciju kao što je CloudFlare, StackPath ili Sucuri, imajte na umu da je jedna od prvih stvari koje čine kako bi poboljšali performanse svoje WordPress stranice je predmemorija gradnje.

Zapravo sam vidio web mjesto pomoću 3rd stranačka predmemorija za stvaranje iluzije postojanja na mreži, dok je njihova web stranica potpuno ugašena. Posjetitelji domene preusmjereni su u predmemoriju, što je puno bolje od, dobro, ništa. Nedostajao je samo dinamični sadržaj poput preuzimanja medija. Statične stranice bile su sve tamo.

Gdje smo u svemu ovome?

U ovom trenutku vi više ne mislite da je predmemorija izvanzemaljsko čudovište kojeg biste se trebali bojati. Doista, znanje je moć. Ali da biste vidjeli predmemoriranje, izvrsno je za vaše WordPress web mjesto, zašto biste prvo htjeli očistiti predmemoriju?

Zašto izbrišite predmemoriju WordPressa?

Prvo, ako unesete promjene na svoju WordPress web lokaciju, ali ne vidite ažuriranja nakon pritiska osvježiti, možda ćete trebati očistiti predmemoriju WordPressa. Pod tim podrazumijevamo bilo koji ili sve četiri vrste predmemorije koje smo malo prije zacrtali.

Drugo, promjena postavki administratora može pokvariti dizajn vaše web lokacije. U ovom trenutku, čišćenje vašeg predmemorije nakon unošenja potrebnih promjena nije ništa novo. U suprotnom, vi i vaši posjetitelji možda ćete i dalje vidjeti pokvareni dizajn.

Treće, stranice se mogu modificirati na poslužitelju tijekom postupka keširanja. Drugi put pogrešno konfigurirani predmemorija poslužit će zastareli sadržaj vašim korisnicima, što je jednostavno žalosno. Oba puta, čišćenje vaše WordPress predmemorije je vaša milost za uštedu.

Kako očistiti predmemoriju WordPressa u djeliću sekunde

Najbolji dio ovog vodiča, uklanjanje WordPress predmemorije jednostavno je kao A, B, C. U ekstremnim situacijama možda ćete htjeti kontaktirati svog domaćina ako vjerujete da problem leži u predmemoriji poslužitelja. U većini slučajeva, međutim, tri scenarija koja smo spomenuli prije nekoliko sekundi nastaju zbog predmemorije preglednika ili dodataka za predmemoriju.

Započnimo s najlakšim za čišćenje.

Kako očistiti predmemoriju preglednika

Čišćenje predmemorije preglednika izuzetno je jednostavno, vjerojatno ste to činili već mnogo puta ranije. Vaše se iskustvo razlikuje ovisno o pregledniku koji imate, ali pokrivamo samo tri glavna preglednika. U komentarima uvijek možete podijeliti kako očistite predmemoriju u pregledniku ��

Google Chrome

Moj osobni favorit, Chrome je nesumnjivo brz zahvaljujući laganom dizajnu i izvrsnom predmemoriranju. Jednostavan dizajn olakšava brisanje vaše predmemorije WordPress. Samo kliknite ikonu izbornika i pomaknite se do Više alata –> Obriši podatke pregledavanja… kako je prikazano dolje:

kako očistiti WordPress cache krom

Ako to postignete, odvest ćete se do skočnog prozora gdje možete odabrati ono što trebate izbrisati. Ovdje možete izbrisati sve iz povijesti preglednika do kolačića i više od početka vremena. No, nas zanima predmemorija, pa označite samo “Predmemorirane slike i datoteke”. Zatim pritisnite gumb “Izbriši podatke pregledavanja”:

kako očistiti WordPress cache krom drugi dio

I gotovi ste!

Mozilla Firefox

Slično tome, čišćenje vašeg predmemorije u Firefoxu stvar je četvrtih razreda. Samo kliknite ikonu izbornika, a zatim karticu Povijest kao što je prikazano u nastavku:

kako očistiti WordPress cache firefox

Klikom na karticu Povijest prikazat će se druga ploča kao što je prikazano u nastavku. Na ovoj ploči kliknite na stavku izbornika “Očisti nedavnu povijest”:

kako očistiti WordPress cache firefox, 2. dio

Prikazuje se skočni prozor u kojem možete odabrati sve što želite izbrisati iz svog preglednika. Odaberite vremenski raspon da biste se očistili (obično ovo postavim na sve). Označite potvrdni okvir “Predmemorija” i na kraju gumb “Obriši sada” kao što je prikazano u nastavku:

kako očistiti WordPress cache firefox 3. dio

Microsoft Edge

Prije poznat kao Internet Explorer, Edge je Microsoftov pokušaj povratka tržišta na kojem su nekoć dominirali. Edge je značajno poboljšanje onoga što većina ljudi poznaje kao majku svih web preglednika. Iako uvijek biram Chrome, Edge nije loše. Kako očistiti predmemoriju?

Kliknite ikonu izbornika i odaberite postavke:

kako očistiti rub predmemorije WordPressa

Ovo otvara novu ploču sa svim postavkama preglednika. Pomaknite se prema dolje na Obriši podatke pregledavanja i kliknite na gumb “Odaberite što treba očistiti”:

kako očistiti rub predmemorije WordPressa dio 2

Ova radnja vodi do treće ploče, koja vam pokazuje sve stvari koje brišete iz Edgea. Odaberite “Predmemorirane podatke i datoteke” i pritisnite gumb “Obriši”:

kako očistiti rub predmemorije WordPressa, dio 3

Možete čak odabrati i automatsko brisanje predmemorije svaki put kada zatvorite Edge, značajku koja se ne nalazi u ostalim preglednicima.

Nakon čišćenja predmemorije preglednika, ponovno učitajte WordPress web mjesto. Jeste li riješili problem u vezi s predmemorijom nakon čišćenja predmemorije preglednika? Ako se problem nastavi, drugi najvjerojatniji krivac je vaš predmemorija za predmemoriju.

Kako očistiti predmemoriju dodataka

Postupak čišćenja predmemorije WordPressa ovdje ovisi o dodatku za predmemoriranje koji koristite. Svejedno, brisanje WordPress predmemorije pomoću dodatka jednostavno je poput klika na gumb. Hajde da završimo s tim.

W3 Ukupan predmemorija

W3 Total Cache jedan je od najpopularnijih dodataka WordPress cache. S više od milijun aktivnih instalacija, uključujući AT&T i MakeUseOf, među ostalim, ovaj predmemorirajući dodatak je nešto drugo. Dostavlja se s velikim izborom značajki koje obećavaju bolje performanse i pretvorbe.

Da biste očistili WordPress predmemoriju u W3 Total Cache, samo idite na Performanse> nadzorna ploča u vašem WordPress administratoru. Unutar W3 Total Cache nadzorne ploče kliknite gumb “isprazni sve predmemorije” kao što je prikazano u nastavku:

kako očistiti predmemoriju WordPress w3 ukupne predmemorije

WP Super predmemorija

Donio vam je Automattic, isti tipovi koji su nam poklonili mnoge druge fantastične proizvode kao što su Jetpack, Akismet i WooCommerce, a WP Super Cache je izvanredan WordPress alat za optimizaciju performansi.

Da biste očistili WordPress predmemoriju u WP Super Cache, jednostavno idite do postavke na vašem AdWord izborniku WordPress. Zatim kliknite WP Super predmemorija a zatim gumb “Izbriši predmemoriju” kao što je prikazano na slici ispod:

kako očistiti predmemoriju WordPress wp super cache

Kako očistiti server & 3rd Party cache

WP predmemorija motora

Ako koristite 3rd stranačka web aplikacija ili domaćin koji podržava keširanje možda je malo drugačiji postupak. Na primjer, WP Engine ima prilagođenu hosting ploču ugrađenu u WordPress nadzornu ploču. Sve što trebate učiniti je kliknuti na nju da biste pristupili mogućnostima za pročišćavanje predmemorije ili resetiranje dopuštenja datoteka. Ovdje je nekoliko korisnih veza do resursa koji vam pokazuju točno kako očistiti predmemoriju WordPressa u nekoliko uobičajenih scenarija:

  • Očistite predmemoriju web mjesta WordPress – naš vrlo vlastiti post koji vam pokazuje kako očistiti predmemoriju u WPEngine, SiteGround, GoDaddy i Media Temple
  • Kako pročistiti predmemoriju CloudFlare – Podrška CloudFlare

Završavati

I tu ste na raspolaganju – svi najbolji načini za uklanjanje WordPress predmemorije jednostavno i u rekordnom roku. Kako očistiti predmemoriju na vašem web mjestu WordPress? Ako imate pitanje ili prijedlog u vezi s predmemorijom WordPress-a, nemojte se ustručavati kontaktirati u odjeljku komentara u nastavku.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me