9 razloga da nikad ne odaberete Besplatno WordPress hosting

Kada prvi put izradimo WordPress web mjesto, većina nas bi odabrala preporučenog WordPress domaćina, dok bi neki mogli razmotriti besplatni WordPress domaćin. Uostalom, WordPress.com nudi besplatan plan, pa zašto ne bi trebao biti WordPress.org?


Pravo? Ne tako puno.

Razjasnimo jedno. Danas ih ima nekoliko besplatni domaćini WordPressa da zapravo rade. Međutim rizik povezan s besplatnim domaćinom totalno ne vrijedi nulta cijena. Ovaj vam članak govori zašto. Raspravljat ću o tome uobičajene zamke korištenja besplatnog računala WordPress i preporučite neke besplatne alternative.

Zvuči dobro? Započnimo.

U ovom sam dijelu objasnio svaki faktor rizika primjerima iz standardnih poslovnih praksi i heuristike. Imajte na umu da nije svi besplatni domaćini će imati svi ovih pitanja, ali najviše od njih je vrlo vjerojatno da će imati barem nekoliko problemi.

1. Sigurnosne ranjivosti u besplatnom host za WordPress

Besplatni WordPress domaćini nemaju resurse za zapošljavanje mrežnih inženjera i internih stručnjaka za sigurnost. Uz loš vatrozid i neprimjerene sigurnosne mjere zaštite, slobodan domaćin ranjiv je od vanjskih mrežni napadi, što ga čini praktičnim terenom za početnike hakere.

Drugo, s obzirom da je barijera za ulazak u besplatni WordPress domaćin gotovo nula (za registraciju ne morate ni kreditnu karticu) korisnici ili botovi sa zlonamjernom namjerom lako će se prijaviti za besplatni račun za hosting. Budući da vam se WordPress instalacija nalazi na istom poslužitelju, ranjivi ste unutarnji napadi.

Najgora vrsta napada su tihi – onih čije je postojanje nepoznato do trenutka kada se otkriju. Dopustite mi da vam dam primjer:

 • Zamislite sofisticirani zlonamjerni softver koji na vašoj web lokaciji živi neotkriven, a isto tako dobiva sigurnosnu kopiju u zakazanom postupku izrade sigurnosne kopije WordPress.
 • Kad dođe vrijeme, zlonamjerni softver napada. To bi moglo biti kada ste skupili veliki broj pretplatnika na biltene ili, ne daj Bože, kada u svojoj internetskoj trgovini imate kupce koji plaćaju.
 • Zlonamjerni softver krade podatke vaših kupaca (uključujući podatke za prijavu) i koristi ih u bezbroj zlonamjernih svrha.
 • Ako korisnik koristi istu lozinku na drugim web mjestima, utjecaj je gori.

Kao što je rečeno, mogućnost da netko pokrene WooCommerce trgovinu na besplatnom hostu za WordPress vrlo je malo vjerojatna. Poanta je bila dati vam predstavu o stvarima koje mogu poći po zlu i navesti vas da investirate u sigurnost WordPressa, čak i ako upotrebljavate plaćeni domaćin.

2. Pitanja izvedbe

Znamo da zajednički poslužitelji WordPressa imaju problema sa performansama, posebno kada je došlo do naglog prometa ili ako netko zloupotrijebi resurse dijeljenog poslužitelja..

Zamislite slučaj sa besplatnim domaćinima, gdje apsolutno svatko može dobiti račun bez trošenja novca. Postoji dobra šansa koju će imati vaša web stranica WordPress povremeni prekid rada i vrlo loši ukupni učinak.

3. Ograničeni resursi poslužitelja

Dijeljeni domaćini imaju novac za kupnju moćnih poslužitelja i nude svojim stanarima (ljudi na istom zajedničkom poslužitelju hostinga) neograničen prostor na disku, visoku kvotu za I / O rad i neograničenu propusnost (podliježu pravilima poštene uporabe).

Besplatni domaćini jednostavno nemaju taj proračun! Kao rezultat, zaglavili ste malo prostora na disku (ponekad jedva dovoljno za instaliranje WordPress dodataka), ograničena propusnost, i (vrlo) niska maksimalna veličina datoteke za prijenos.

Kao rezultat, možda nećete moći na vaše web mjesto učitati velike slike ili važnu medijsku datoteku (recimo PDF format od 5 MB), čineći vaše napore beskorisnim. I pogodi što? Ne možeš se žaliti.

Besplatni domaćini također imaju zanimljiv poslovni model gdje su naplaćuju vam nerealne iznose novca za jednostavne nadogradnje poput FTP pristupa ili povećanog prostora na disku. To se naziva nadogradnja, o kojoj ćemo govoriti u ovom članku.

4. Automatizirane sigurnosne kopije programa WordPress podložne su kvaru

Uvijek smo naglašavali važnost sigurnosnih kopija WordPress-a i kako oni ponekad mogu biti spasonosni. Većina preporučenih dijeljenih domaćina kao što su BlueHost i SiteGround nude automatizirane sigurnosne kopije R1Soft sigurnosnog kopiranja vašeg hosting računa. Besplatni domaćini nemaju.

U besplatnom računalu za WordPress, čak i ako konfigurirate automatsku izradu sigurnosnih kopija pomoću recimo UpdraftPlus, postoji velika vjerojatnost da posao cron (planer) neće uspjeti. Čak i ako planer prođe, postoji šansa da posao udaljenog prijenosa ne uspije zbog mrežnih pogrešaka ili vremenskih ograničenja izvršavanja PHP max. Uvijek ćete morati provjeriti je li sigurnosna kopija WordPress-a stvarno uspješna.

5. Malo ili nimalo korisnička podrška

Budimo stvarni ovdje – besplatni domaćini ne duguju vam nikakav oblik korisničke podrške. Ako ne odgovore, ne možete učiniti ništa (osim prelaska na plaćeni host!)

6. Neizbježno i nepovratno prekidanje usluge

Tijekom godina bilo je mnogo besplatnih WordPress domaćina. CodeInWP je radio gdje su testirali da li besplatni WordPress domaćini stvarno rade. Na njihovo iznenađenje, neki su to i učinili. Međutim, unaprijed nekoliko godina do 2019. godine, dva od ta četiri domaćina (50%) otišla su iz posla.

Besplatni domaćini WordPress-a koji u 2019. više nisu funkcionalni, proučava CodeInWP

Besplatni WordPress domaćini koji više ne rade u 2019. Izvor slike: CodeInWP

I pogodi što? Nisam iznenađen!

Najgori scenarij – postoji šansa da vaš besplatni domaćin WordPress nestane preko noći, bez ikakvog upozorenja ili komunikacije. Ne znate kada ili čak i ako vraćaju se A ako budete imali sreće, imat ćete punu sigurnosnu kopiju WordPressa pohranjenu na udaljenoj lokaciji pomoću koje možete vratiti svoju web lokaciju.

7. WordPress e-adrese i obrasci za kontakt neće raditi

Veliki problem s besplatnim domaćinima je loša isporuka e-pošte. Konkretno, the nemogućnost slanja e-pošte s hosting poslužitelja. Budući da besplatni domaćini dopuštaju bilo kome da se prijavi za račun, zlonamjerni roboti koriste ove servere za slanje puno neželjene pošte. Kao rezultat toga, glavni pružatelji usluga e-pošte na crnu su listu IP adrese besplatnih domaćina postavili da se e-poruke koje potiču s tih IP adresa automatski šalju u neželjenu poštu.

Zbog toga većina besplatnih domaćina ili onemogućuje mogućnost slanja e-pošte sa svojih poslužitelja ili, ako je omogućeno, šanse e-pošte da stignu u vašu pretinac pristigle pošte prilično su male..

 1. Ovo je posebno problematično kada se e-poruke sustava WordPress, kao što su e-poruke o ponovnom postavljanju zaporke i odgovori kontaktnog obrasca, ne isporučuju u vašu mapu. Slijede dva rješenja:
 2. Odgovorima obrasca za kontakt možete pristupiti postavkama dodatka na nadzornoj ploči WordPressa.
 3. Pitanje isporuke e-pošte možete i u potpunosti riješiti korištenjem namjenskog SMTP dodatka kao što je WP Mail SMTP koji isporučuje e-poštu sustava WordPress putem SMTP usluga kao što su SendGrid ili Mailgun.

8. Poddomene, oglasi i SEO

Većina besplatnih WordPress hosting pružatelja usluga omogućit će vam upotrebu poddomene samo u pokušaju da sačuvate njihov trud u markiranju. Ako želite povezati prilagođenu domenu, to će biti plaćena nadogradnja.

Ista je priroda s oglasima. Besplatni domaćini prikazat će svoje oglase na vašoj WordPress web lokaciji (zašto ne bi trebali i oni) i neće vam dopustiti pokretanje vlastitih oglasa. Čak i ako to učine, nikada nećete dobiti odobrenje od velike oglasne mreže (kao što je Google AdSense) putem web stranice čiji je URL poddomena.

Konačno, kada je u pitanju WordPress SEO, evo nekoliko načina na koje besplatni WordPress domaćin oštećuje vaš SEO:

 1. Vaša web lokacija nalazi se u poddomeni sa slabim DA. Vidljivost tražilice ovdje je već na gubitku.
 2. Preopterećeni poslužitelji dovode do većeg vremena učitavanja stranica, što ometa vašu SEO ocjenu.
 3. Postoji mogućnost da link farma, gdje vaša matična domena ima stotine, ako ne i tisuće odlaznih veza na druge sjenovite / neobjavljene domene. Rezultat – vrlo negativan utjecaj na vaš SEO.
 4. (Ovaj uzima kolač) Ako Google otkrije poznati zlonamjerni softver na vašoj web lokaciji automatski će na crnoj listi. Jednom kad su na crnoj listi, to je posljednji ekser u lijesu za SEO. Možete se ponuditi zbogom toj web stranici! Vaša bi jedina mogućnost bila započeti iznova s ​​novom domenom i (nadamo se) plaćenim WordPress hostom.

9. Precijenjene cijene i otežane migracije

 • Jedan od glavnih (i legitimnih) načina na koji besplatni domaćini zarađuju je putem prodaje skupljeg proizvoda. U osnovi, oni naplaćuju precijenjene iznose za manje nadogradnje, kao što su povećani prostor na disku ili propusni opseg prijenosa.
  • Manje legitimno zarađivati ​​uključuje prodaju podataka o kupcima kao što su popisi e-pošte poznatim neželjenim poštarinama ili “kupci na popisu”.
 • Konačno, ako ili kad odlučite premjestiti svoju web lokaciju dalje od besplatnog računala, proces migracije može nepotrebno zakomplicirati.

Bolje alternative za besplatni domaćin WordPress

Na početku ovog članka spomenuo sam da ću dijeliti bolje alternative besplatnom WordPress hostingu, koji je također besplatan. Evo nekoliko:

WordPress.com (besplatno)

besplatna odredišna stranica za wordpress.com

Vjerovali ili ne, besplatna stranica WordPress.com je puno bolji izbor nego korištenje besplatnog računala WordPress. Dva ograničenja su:

 1. Podrška samo za poddomene za besplatni račun WordPress.com.
 2. Oglasi se povremeno prikazuju na vašoj web lokaciji.

Dobra vijest je da dobijate vrlo pouzdanu web stranicu, vrijeme rada i performanse, pristup desecima sjajnih besplatnih tema i najbolje od svega – vi ste već u ekosustavu WordPress! Sve što trebate učiniti kako biste pretvorili svoju web lokaciju u profesionalnu (i uklonili sva ograničenja) bilo je:

 1. Nadogradnja na plaćeni plan, počevši od 5 USD mjesečno ili
 2. Prelazak na web mjesto WordPress s vlastitim hostom, a započinje s oko 2,95 USD mjesečno

Preporučuje se za: WordPress.com besplatan je za male web stranice s portfeljem, ležerne blogere, hobiste i za dijeljenje općih ažuriranja s prijateljima i obitelji.

Dijeljeni WordPress hosting – BlueHost (2,95 dolara mjesečno)

BlueHost je jedan od najpopularnijih pružatelja usluga WordPress hostinga, koji preporučuje WordPress.org. Pokreće preko 2 milijuna WordPress web mjesta i nudi jednu od najpovoljnijih dijeljenih hosting usluga na tržištu.

Preporučuje se za: Ljudi koji žele uložiti malo u svoj projekt, i na preporučeni način izgrade novu WordPress stranicu. Zabavna činjenica – ako uložite novac, vjerojatnije je da ćete biti predani svom projektu!

VPS hosting – DigitalOcean (5 USD / mjesečno)

Ako želite razmisliti o WordPressu ili vam treba malo dodatne snage, DigitalOcean VPS (poznat i kao kapljica) sjajan je domaćin.

Preporučuje se za: Ljudi koji traže dodatnu snagu za domaćinstvo uz niski proračun (jedna šalica kave).

Cloudways – Upravljani Cloud Cloud (10 USD mjesečno)

Gostovanje vaše WordPress stranice na web lokacijama za računalstvo u oblaku, poput AWS-a ili Google Cloud-a, za neke bi moglo biti malo teško. Tu dolazi Cloudways. Upravlja oblačnim serverom osiguravajući da je vaša WordPress web lokacija u vrhunskom stanju.

Preporučuje se za: Korisnici koji traže WordPress hosting s visokim performansama, s mogućnošću odabira pružatelja usluga hostinga u oblaku po vlastitom izboru.

Ne-WordPress alternative

Danas postoji stotine besplatnih i plaćenih alternativa za WordPress. Većina njih nudi freemium hosting podržan za oglase sličan WordPress.com, dok su drugi CMS, slično kao WordPress.org.

Svaka od tih besplatnih alternativa ima različitu podršku za značajke kao što su prilagođena podrška domenama i mogućnost prikaza oglasa. Koristili smo nekoliko ovih platformi i preporučujemo Blogger, Tumblr, Dribbble, Adobe Portfolio (besplatno ako imate aktivnu pretplatu na Adobe Creative Cloud), Wix i Weebly.


Jeste li se ikad zapitali zašto neki ljudi biraju besplatni WordPress domaćin? Dva razloga o kojima mogu razmišljati:

 1. Mnogi ljudi razmišljaju o odabiru besplatnog domaćina jer pokušavaju hobi, a nisu sigurni u dugovječnost projekta. Zbog toga se ne žele obvezati na plaćeni plan. U takvim je slučajevima uvijek bolji odabrati preporučenu alternativu, poput besplatne stranice WordPress.com.
 2. Neki bi ljudi jednostavno željeli isprobati web mjesto za WordPress s hostom, bez da zapravo kupuju hosting plan. Domaćini u oblaku poput DigitalOcean i AWS nude velikodušno probno razdoblje koje je savršeno za takve aplikacije.

The Lowdown

Ukratko, novac za koji mislite da ćete uštedjeti s besplatnim WordPress hostom u stvarnosti je prevara. Količina vremena koje ćete potrošiti na popravljanje pitanja koja se tiču ​​sigurnosti web mjesta, performansi i opće pouzdanosti volje u konačnici vas koštaju puno više. Nema besplatnog ručka, a to je uvijek slučaj s besplatnim WordPress hostingom.

Ako ozbiljno govorite o svojoj web stranici WordPress i želite se obvezati na tome, to jest uvijek bolji za početak s preporučenim hostom WordPress. Oni počinju od oko 3 dolara mjesečno, što je manje od cijene jedne šalice kave.

Jeste li koristili besplatni domaćin WordPress u prošlosti? Kakvo je vaše iskustvo? Javite nam u komentarima u nastavku!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map