WordPress vs Drupal: Koja je najbolja platforma za vašu web stranicu?

WordPress vs Drupal: Koja je najbolja platforma za vašu web stranicu?

Donijet ćete jednu od najvažnijih odluka o svojoj web stranici prije nego što je uopće započnete s izradom.


Odabir najbolje platforme je odluka koja će utjecati na sve aspekte vašeg projekta. Od svog dizajna do sigurnosti do troškova razvoja svaka popularna platforma ima svoje osobine koje će utjecati na to kako pristupite vašoj web lokaciji.

Dvije najpopularnije (i o čemu se najviše raspravljaju) su platforme WordPress i Drupal. U ovom vodiču za WordPress vs Drupal detaljno ćemo razmotriti prednosti i nedostatke svake opcije. Nakon što pročitate ovaj članak, trebali biste imati bolju predodžbu o tome koji od vas najbolje odgovara vašem projektu.

Uvod u WordPress

WordPress.org

WordPress je najpopularniji CMS u okolini sa oko 31% svih web stranica koje se oslanjaju na njega. Nadalje, jedan pogled na Google Trends pokazuje vam koliko je popularna u usporedbi s drugim Drupalima:

Google Trends WordPress vs Drupal

WordPress sadrži veliku zajednicu koja pruža neprocjenjivu podršku mnogim vrstama web stranica koje možete graditi. Doista, moguće je koristiti WordPress za stvaranje bilo čega, od jednostavnog bloga do velikog web mjesta s vijestima poput CNN-a.

WordPress je namijenjen široj publici, što znači da svaki prosječni web programer može prilagoditi svoju vlastitu WordPress web stranicu.

Važno je naglasiti da pod WordPressom mislimo na wordpress.org, a ne na wordpress.com. Razlike između ove dvije obrade pokrenuli smo u našem članku WordPress.com vs WordPress.org.

Pogledajmo ukratko neke prednosti i nedostatke upotrebe WordPress-a:

Prednosti WordPressa

 • Softver je besplatan za upotrebu
 • Možete ga prilagoditi kako želite koristiti njegove teme i dodatke
 • Puno je pristupačniji za početnike
 • Možete dodati složene značajke bez složenog PHP kodiranja
 • Njegova popularnost znači da ima veliku zajednicu pristaša
 • Postoji nekoliko mogućnosti “izvan okvira” s kojima možete igrati
 • Razvijanje web stranice koja koristi WordPress uglavnom je jeftinije od ostalih platformi

Nedostaci WordPressa

 • Povijesno je predstavljao veći sigurnosni rizik od konkurencije
 • Vi ste odgovorni za njegovu sigurnost i održavanje
 • Iako ima puno funkcionalnosti, on se ne podudara s Drupalovim, ali jaz se značajno smanjio
 • Njegova jednostavnost uporabe može značiti da puno web stranica izgleda nevjerojatno slično

Uvod u Drupal

Drupal

Općenito smatran CMS-om izbora za programere, Drupal ima reputaciju najboljeg načina ako želite izgraditi visoko prilagođenu web stranicu.

U usporedbi s WordPressom, Drupal nije ni približno tako popularan. Iako je već duže od 2000. Odgovoran je za nešto više od 2% (ili oko 41 milijuna) svih web stranica.

Drupal se, međutim, oslanja na mnogim glavnim web stranicama, uključujući The Economist i NASA.

Prednosti Drupala

 • Nudi najveći potencijal za prilagodbu vaše web stranice ako vam treba složena
 • Smatra se sigurnijom
 • Ima niz moćnih značajki, uključujući prilagođena polja i prikaze – iako se oni sada mogu koristiti i na WordPressu

Nedostaci Drupala

 • Skuplje je izgraditi prilagođenu web stranicu
 • Postoji daleko strmija krivulja učenja
 • Ažuriranje vaše web stranice na najnoviju verziju Drupala može biti noćna mora
 • Nedostaje korisnički sadržaj koji stvara iskustvo
 • Drupalove najfleksibilnije značajke, poput prilagođenih polja, zahtijevaju značajno ulaganje u vrijeme za implementaciju

Cijene za WordPress vs Drupal

Svakako presudan faktor pri odabiru vašeg CMS-a bit će trošak. Naravno, važan je trošak za preuzimanje bilo kojeg softvera. Ali ako planirate pokrenuti složeniju web stranicu, tada ćete htjeti uzeti u obzir troškove razvoja koji s tim dolaze.

Troškovi za WordPress

Besplatno je instalirati i stvoriti web stranicu s WordPressom, ali postoji trošak za izgradnju složenijih WordPress web stranica.

Iako je većina dodataka besplatna, postoji određeni broj premium koje ćete morati platiti da biste dobili web mjesto s ugrađenom funkcionalnošću. No, obično se isplate 100 do 200 USD za dodatke koji više nego dugoročno dokazuju svoju vrijednost. Uz to, ako odlučite zaposliti programera, morat ćete uzeti u obzir i taj trošak.

Drugi trošak koji treba razmotriti je hosting hostinga. Sve WordPress web stranice nalaze se same, što u najmanju ruku znači da ste ga zapravo posjedovali. Druga dobra vijest je da su simpatični Bluehost i WPEngine pristupačni. Ako nijedno od njih ne radi, postoji niz drugih sjajnih WordPress hosting rješenja koje možete izabrati.

Drupalski troškovi

Drupal je također besplatan alat, ali, opet, besplatan alat ne znači da je razvoj slobodan. Ako niste iskusni programer, gotovo sigurno ćete trebati nekome platiti značajan iznos za izradu vaše web stranice s obzirom na složenost Drupala.

Mogli biste, naravno, odlučiti sami izraditi svoju Drupal web stranicu, ali, iako biste uštedjeli novac, uložit ćete značajnu količinu vremena – posebno ako vam nedostaje znanje o prilagođenom kodiranju..

Možda je najveća briga oko Drupala trošak nadogradnje. Drupal web stranice nisu kompatibilne prema naprijed što znači da im je potrebna potpuna obnova kad izlazi nova verzija. To su visoki troškovi koje mnogi programeri odabiru da ostanu na Drupalu 7, a ne nadogradnju na Drupal 8. Iako možete uštedjeti novac, preostaje vam web mjesto sa zastarjelim značajkama..

Slično kao i WordPress, Drupal nudi brojne sjajne mogućnosti hostinga (uključujući SiteGround & Cloudways) koji će se pobrinuti za sve vaše zahtjeve po povoljnim cijenama. Svaki domaćin ima različite prednosti, ovisno o vrsti web stranice koju gradite, pa je vrijedno šopinga prije nego što se odlučite za neku posebno.

Usporedba cijena

Kada je u pitanju izgradnja profesionalne web stranice, WordPress je očito ekonomičnija opcija. Bez obzira na to radite li sami ili se oslonite na programera, uložit ćete daleko manje i financijski i u vremenskom razmaku.

Uz to, kada je u pitanju nadogradnja vaše web stranice, WordPress djeluje znatno jeftinije. U pravilu obnova za WordPress košta oko pola iznosa kao i na Drupalu.

WordPress vs Drupal teme

Naravno, vaša web stranica mora dobro funkcionirati, ali to ne znači da biste trebali odbaciti kako izgleda. Bez obzira na vrstu web stranice koju izrađujete, poželjet ćete izradu tematike.

WordPress

Katalog tema WordPress

WordPress Imenik tema sadrži 3700 besplatnih opcija koje vam pružaju širok izbor za pretraživanje i pronalazak savršenog za vaše web mjesto. Nadalje, ove teme služe za različite vrste web stranica pa ćete sigurno pronaći onu koja odgovara onome što tražite.

Iako WordPress.org i neovisni programeri nude brojne besplatne WordPress teme, možete se odlučiti i za premium. Premium teme idealne su ako tražite mogućnost s više mogućnosti i mogućnosti za prilagođavanje. Osim toga, oni će obično dobiti redovitija ažuriranja i bolju podršku.

Ako se odlučite uložiti u jedno, tada se možete pouzdati u brojne tematske tržnice, poput ThemeForest-a, sa uspjehom pružanja sjajnih i pouzdanih tema za sve vrste web stranica. Samo na ThemeForestu možete birati između više od 11.000 premium WordPress tema.

Tema ćete lako prilagoditi pomoću WordPress Customizer-a. Alat WordPress pomaže vam da napravite značajne promjene na elementima stranice.

Drupal

U međuvremenu, Drupal nudi daleko manje mogućnosti od WordPress-a sa na raspolaganju oko 2700 tema. Ne samo da vam nedostaje izbor, već će mnogi od njih biti kodirani po mjeri. To znači da će vam trebati programer koji će vam pomoći da vaše web mjesto izgleda atraktivno.

Međutim, ako ste iskusni programer, onda je Drupal odlična opcija jer uglavnom ne nudi unaprijed konfigurirane opcije. Stoga možete točno odrediti kako će vaša web stranica izgledati bez ikakvog unaprijed odabranog dizajna.

Teme su se uspoređivale

Zbog svoje raznolike raznolikosti i brojnih mogućnosti, WordPress pobijedi Drupal rukama. Štoviše, mogućnost da se odmah implementira „izvan okvira“ dizajna i lako ih prilagodi, olakšava vam putovanje do izrađene web stranice.

Međutim, ako radite za klijenta sa specifičnim dizajnerskim zahtjevima i složenim tehničkim zahtjevima, onda je Drupal bolja opcija.

Usporedbe značajke i funkcionalnosti

U pravilu, Drupal je obično pobijedio u toj bitci. No nedavni razvoj WordPressa znači da on nudi mnoge značajke koje su nekada Drupal učinile tako impresivnom.

WordPress

Čest mit u raspravi između WordPress-a i Drupal-a je da ne možete dodati istu razinu značajki u WordPress-u. Međutim, razvoj dodataka na WordPressu znači da se možete vrlo približiti funkcionalnosti Drupala. I ne samo to, ali ove WordPress dodatke možete sigurno koristiti uz spoznaju da nećete trebati dodirnuti niti jedan PHP.

Razvoj alata po mjeri

Informacije i preuzimanje

Pojava dodataka poput alata a broj graditelja stranica znači da sada možete dodati niz istih značajki koje su nekad Drupalu davale takvu prednost na ovom području. Nadalje, proširivost arhitekture podataka koju pokreću ti dodaci znači prelazak s Drupala na WordPress je lakše nego što mislite.

Pored toga, WordPress nudi tisuće drugih dodataka koji omogućuju širok izbor značajki bez obzira na web mjesto koje ste napravili. Jedan pogled kroz WordPress spremište pokazuje koliko je opsežan katalog. Drugi izvrstan način za prepoznavanje najboljih premium dodataka za vas je pregledavanje tržišta poput CodeCanyon-a.

Drupal

Umjesto dodataka, Drupal koristi module za proširivanje značajki vaše web lokacije i dodavanje daljnje funkcionalnosti. S više od 40.000 modula za odabir, Drupal je povijesno imao prednost nad svojim konkurentima u pogledu sposobnosti da vam pomogne u stvaranju idealnih web stranica prilagođenih osobama.

Mnoge najpotrebnije značajke od prilagođenih polja do taksonomije i pristupa kreirane su pomoću Drupala i njegovih modula. Ako vam je potrebna fleksibilna, proširiva arhitektura sadržaja, Drupal je bio najbolji CMS.

No, s tom razinom složenosti ostaje strma krivulja učenja koju treba prevladati ako želite izvući najbolje iz nje.

Usporedbe značajke i funkcionalnosti

Iako je nekad postojao jasan pobjednik u Drupalu, WordPress je smanjio jaz i čak ga pregazio u očima nekih programera.

Mnoge značajke po kojima je Drupal dobio svoje ime sada se mogu replicirati s WordPressom:

 • Prilagođene vrste posta – Ako vaša WordPress tema već ne uključuje prilagođene vrste posta (na primjer, Total već ima portfelj, osoblje i izjave), dodatak poput Vrste alata može vam pružiti metodu sličnu Drupalu za kreiranje odjeljaka za vaše web mjesto u WordPressu
 • Prilagođena polja – oba ACF i set alata sada vam omogućuje dodavanje informacija svakoj vrsti posta, baš kao i na Drupalu
 • Taksonomije – Pomoću skupa alata možete kopirati Druplove rječnike i kreirati vlastite prilagođene kategorije
 • Pristup – Skup alata može se nadograditi na 5 osnovnih korisničkih uloga WordPress-a za kreiranje prilagođenih kao što je to slučaj s Drupalom
 • Odnosi s poštama – povežite svoj sadržaj sličan načinu na koji Entity Reference radi na Drupalu

Ne samo da sada možete stvoriti sve ove značajke na WordPress-u, ali su moguće i bez složenog PHP kodiranja, što znači da ćete uštedjeti značajno vrijeme dodavanjem istih. Isto se ne može reći i za Drupal.

WordPress ‘novo Gutenberg uređivač sadržaja trebao bi olakšati dodavanje sadržaja na vašu web lokaciju metodom blokade gradnje. Međutim, Drupal Gutenberg također je dostupna nakon što su njeni tvorci prenijeli urednik u CMS.

Da, sporno je da je Drupal i dalje fleksibilniji i nudi mnogo robusnije mogućnosti. Ali treba navesti slučaj da Druplova složena infrastruktura nudi daleko više boli nego koristi. Osim ako niste spremni uložiti vrijeme u učenje kako kodirati ove prilagođene značajke ili novac na programeru koji to može, WordPress je jeftinija i lakša opcija.

Izvedba i sigurnost

Sigurnost je još uvijek jedno područje u kojem Drupal uživa prednost u odnosu na WordPress. Iako je njegova jezgra sigurna, problem za WordPress leži u nekim od njegovih proširenja trećih strana.

Doista, prema a istraživanje od strane Wordfencea, za dodatke je kriv 55,9% svih cyber napada. Srećom, primjena zdravog razuma poslužit će najhitnijim problemima sigurnosti oko dodataka. Ograničite broj dodataka koje instalirate. Koristite samo dodatke koji se redovito ažuriraju. I naravno, njihovo ažuriranje poboljšati će sigurnost vaše web stranice.

U međuvremenu, njegova sigurnost ostaje jedno od glavnih prodajnih mjesta Drupala. Iako postoje primjeri pitanja sigurnosti – nedavni Drupalgeddon 2 napad pada na pamet – Drupal se susreo s najmanjim brojem napada u usporedbi s WordPressom i Joomlom od 2005. godine.

WordPress je siguran, ali s obzirom na svoju popularnost uvijek će biti osjetljiviji na napade od Drupal-a. Obje zajednice brzo reagiraju na bilo kakve probleme. No, ogroman broj dodataka i tema na WordPressu znači da trebate biti oprezni kako ne biste preuzeli sve što je loše kodirano. Iako nećete pogriješiti ni s jednim izborom, Drupal je vjerojatnije da će vas zaštititi od kršenja.

Podrška za WordPress vs Drupal

Kad ste zaokupljeni tijesnim rokovima kako biste započeli i pokretali svoj projekt, pouzdana korisnička podrška može biti presudna za osiguravanje da vaši planovi ne odgađaju manje probleme.

WordPress podrška

Popularnost WordPressa širom svijeta znači da postoji mnoštvo programera i dizajnera koji su spremni pomoći vam u vezi s bilo kojim vašim problemom.

Dok ne postoji središnji sustav za podršku, na prigovarajućim pitanjima moći ćete pronaći odgovore WordPress podrška kao i korisna dokumentacija. Osim toga, premium teme i dodaci imat će vlastite namjenske timove za podršku koji će vam pomoći u vezi s bilo kakvim problemima u vezi s njima.

Drupal

Baš kao i WordPress, i Drupal je vrlo aktivan zajednica kao i njeni podrška odjeljak u kojem će vam stručnjaci moći razgovarati kroz bilo koja ležeća pitanja. Ovdje ćete također pronaći dokumentaciju, čavrljaonice i druge resurse koji će vam pomoći.

Drupal’s Marketplace još je jedan sjajan resurs na kojem se možete povezati s profesionalnim službama koje prikazuju povijest problema koje su riješili. Iako možete biti sigurni da ćete dobiti najbolju moguću uslugu, trebali biste očekivati ​​da ćete platiti malo više za taj luksuz.

Usporedili WordPress i Drupal

I WordPress i Drupal pružaju vam visoku razinu namjenske podrške za potrebe izgradnje vaše web stranice. Kao što je slučaj s obje, morat ćete potrošiti malo više za najbolju uslugu “jedan na jedan”, ali općenito se isplati.

WordPress vs Drupal – Koju platformu da odaberete?

Iako oboje imaju svoje prednosti i nedostatke, jasno je da su glavne prednosti u kojima je Drupal nekoć uživao bile ograničene.

Drupal je odlična opcija ako tražite izgradnju prilagođene web stranice, ali sada to možete učiniti i sa WordPressom bez složenog kodiranja. Pojava dodataka poput Alatnog alata i raznih proizvođača web stranica znači da sada možete graditi web stranice na “Drupal način” bez ikakvog stresa koji dolazi s tim.

Koji CMS preferirate? Podijelite svoja razmišljanja o WordPressu nad Drupal u razmišljanjima ispod…

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map