Popularni dodaci za WordPress za dodavanje kategorija i oznaka

Popularni dodaci za WordPress za dodavanje kategorija i oznaka

Jeste li ikada ušli u knjižnicu u potrazi za knjigom? Kako ste pronašli svoju knjigu među tisućama prepunim tamo? Sigurno zato što su knjige bile naslagane u uredne redove koji su bili označeni. Tražili ste pod “Fiction” ili “Non Fiction”. Ako ste tražili Fiction, mogli biste suziti pretraživanje i odabrati između žanrova poput “Fantazija”, “Misterija”, “Triler”, “Romantika”, “Komedija” i tako dalje. Ako ste odabrali ‘Komediju’, razgledali biste dalje određene autore da biste pronašli onu knjigu koju ste željeli.


Sada, baš kao što indeksiranje u biblioteci pomaže vam pronaći knjigu koju tražite, Kategorije i Oznake pomoći će čitatelju koji sleti na vašu web stranicu da pronađe točan post koji traže. U gornjem primjeru možete usporediti naslove “Beletristika” i žanrove u kategorijama, a određenog autora ili naslov knjige Oznake. Kategorije i oznake pomažu korisnicima i tražilicama da sužavaju pretraživanje kako bi pronašli točan post koji traže.

Kategorije i oznake su različiti načini na koji vam WordPress pomaže u organiziranju sadržaja kako biste ga lakše pretraživali. Ako želite tehnički izraz za njih – taksonomija.

Odricanje: WPExplorer je podružnica za jedan ili više proizvoda navedenih u nastavku. Ako kliknete vezu i izvršite kupnju, mogli bismo napraviti proviziju.

Razlika između kategorija i oznaka

Možda ćete imati dobru predodžbu o razlici između kategorija i oznaka iz gornjeg primjera. Ali jasnije rečeno,

 • Oznake opisuju post na prilično specifičan način. Kategorije su hijerarhijske, generička glava koja sadrži više specifičnih podnaslova.
 • Kategorije sadrže postove koji potpadaju pod istu grupu ili glavu ili podnaslove, oznake se upotrebljavaju za postove koji se zaista ne mogu uvrstiti u bilo koju kategoriju.
 • URL-ovi za kategorije mogu dobiti onoliko dugo koliko želite – Knjige / Beletristika / Komedija / Autor. URL-ovi za oznake obično su kraći – Autor / Naslov.
 • Svi postovi moraju biti dodijeljeni jednoj kategoriji. WordPress će prema zadanim postavkama upotrijebiti ‘Nekategorizirano’ (možete ga promijeniti u postavkama). Ali svi postovi ne moraju biti označeni.
 • Ako broj postova s ​​istom oznakom raste, možete zadržati oznaku ili je nadograditi u podkategoriju.

Kategorije i oznake čitatelju olakšavaju pregledavanje vaše web stranice. Najbolje ih je dodati u vrijeme kreiranja posta. Kategorije će postati okvir vaše web stranice i zato morate pažljivo odabrati naslove kategorija.

Naravno, blog će se s vremenom razvijati i možda ćete morati dodati dodatne kategorije. Kasnije ih promijenite značit ćete da gubite vrijedne povratne veze i da mogu skliznuti na SEO ljestvici, a da ne spominjemo greške od 404 koje mogu nastati. Dakle, bez previše kategorija u početku, pokušajte pronaći optimalan broj za vaš blog olakšajte pretragu.

Ima li to veze za SEO svrhe ?

Kategorije i oznake pomoći će tražilicama kada pregledaju vašu web lokaciju na ispravne ključne riječi. Vaš će se post pojaviti u rezultatima pretraživanja kada se pretražuje kategorija ili oznaka. Jedan post može pasti u više kategorija i ima mnogo oznaka.

Da li tražilice kažnjavaju duplicirani sadržaj? Mišljenje stručnjaka je podijeljeno, ali jednostavno pravilo koje biste se trebali pridržavati glasi: olakšava li vaš čitatelj pronalaženje? Ako će vam biti lakše, nastavite i dodajte. Uvijek možete odabrati opciju Ne Follow s dodatkom Yoast SEO.

Korištenje općenito korištenih opisa za kategorije i oznake može pomoći pretraživačima da ih pronađu bolje. Međutim, dodavanje kategorija i oznaka ne bi trebalo biti na umu tražilicama. Glavno bi pitanje trebalo biti da vam čitatelj olakša pronalazak koristeći općenito korištene opise.

Brojni su dodaci koji vam mogu pomoći da prikažete kategorije i oznake na postove. Također vam pomažu u upravljanju postovima i daju vam kontrolu nad radom kategorija i oznaka. Ovdje su istaknuti neki od popularnih i često korištenih dodataka.

Automatski oznaka posta

Ako vam je dosadno označiti sve svoje postove, potražite Automatski oznaka posta. Na temelju popisa ključnih riječi koji pripremate, ovaj će post automatski označiti sve vaše postove kada ih spremite ili objavite.

Automatsko označavanje posta 1

Na početku je potrebno malo posla. Ugradite dodatak i aktivirajte ga. Napravite popis oznaka i srodnih riječi. Možete ih dodati sa stranice postavki ili iz posta. Ako već imate popis oznaka, on se može uvesti u CSV ili JSON formatu.

Automatsko označavanje posta 2

Nakon što to učinite, dodatak počinje raditi svoj posao. Otkriti će ključne riječi koje se koriste u naslovu i sadržaju i automatski dodati oznake. Ako niste označili svoje ranije postove, ovaj dodatak može grupno dodavati oznake starijim postovima. Jednostavni dodatak koji radi sjajan posao i može se besplatno preuzeti iz imenika WordPress dodataka.

Dodatak proširenih oznaka

Ovo je prvi od dva premium dodatka na mojoj listi. Widget Extended Tags je napredni dodatak koji vam daje potpunu kontrolu nad označavanjem svojih postova. On zauzima mjesto zadanog widgeta oblaka oznaka u WordPressu.

Prošireni dodaci za widgete za WordPress

Ovim dodatkom dodajte oznake u postove u više od 20 stilova oznaka. Povežite, uredite ili pregledajte oznake i sakrijte prazne oznake s ovim dodatkom. Oznake se mogu odvojiti i naručiti na bilo koji način koji želite. Možete odrediti koliko oznaka će biti prikazano, kao i uključiti ili isključiti određene oznake.

Autor dobro podržava dodatak koji je također otvoren prijedloga o tome koje značajke trebaju biti uključene u sljedeće ažuriranje. Na CodeCanyonu se može kupiti za 6 dolara.

Popis kategorija kategorija

Korištenje kratkog koda, ovaj dodatak prikazivat će kategoriju postova pametnih na stranici ili u postu. Kratki kôd treba unijeti za vrijeme pisanja ili uređivanja stranice ili posta, a post će se pojaviti u toj kategoriji. Možete koristiti i widget koji je sadržan u dodatku, ali odaberite kratki kôd za maksimalnu funkcionalnost.

Popis opcija postova s ​​kategorijama

Pomoću kratkog koda odredite broj postova koji će se prikazati, redoslijed kojim će se prikazivati ​​i naziv kategorije. Moze se prikazati ime autora posta, datum i mnogi drugi elementi. Svi se elementi mogu prilagoditi CSS-om i HTML-om. Ako naiđete na bilo kakve propuste, potražite često postavljana pitanja gdje se nalaze brojna rješenja za kratke kodove.

Proširen widget za nedavne postove

Da biste u widgetu prikazali svoje nedavne postove, pokušajte Proširen widget za nedavne postove. Postovi se mogu uzimati iz pojedinih, višestrukih ili određenih kategorija ili čak iz određenih oznaka.

nedavni postovi prošireni widget

Nedavni postovi pomoći će vam da učinite mnoge stvari – dodajte sličice, taksonomiju i izvatke na zaslon, postavite naslov naslova, prikažite nedavne postove prema broju komentara ili po datumu, datum izmjene prikaza i prikaz čitanja više ili opcija vrste posta. Na taj način stvarno imate veliku kontrolu nad onim što i što prikazati u nedavnim postovima.

Kategorije za konverziju oznaka

Jeste li pogrešno dodali kategoriju u post umjesto oznake? Ili ste učinili obrnuto – dodajte oznaku u post umjesto kategorije ? Kategorije za konverziju oznaka pomoći će vam da odaberete pogrešno kategoriziran ili označen post i ispravite pogrešku. Možete je promijeniti na oba načina, od kategorija do oznaka i oznaka do kategorija.

Kategorije za konverziju oznaka

Nakon instaliranja i aktiviranja dodatka, možete mu pristupiti iz izbornika Alati. Ovaj dodatak može vam uštedjeti radne sate ako vam se pomiješaju kategorije i oznake za vaše postove.

Oznake postova i kategorije za stranice

Obično su samo postovi kategorizirani i označeni. Ali ako želite učiniti isto s vašim WordPress stranicama, ovo je dodatak na koji biste se trebali obratiti. Broj aktivnih instalacija (30000+) ukazuje da mnogi korisnici također žele kategorizirati svoje stranice.

Oznake postova i kategorije za stranice

Oznake postova i kategorije za stranice stranice će dodati iste kategorije i oznake koje se koriste za vaše postove. Na taj način čitatelji olakšavaju pregledavanje vaših stranica.

Kategorije web mjesta

Kategorije stranica drugi je dodatak na mojoj listi. Ovdje se prikazuje jer može biti osobito korisna za višestruke mreže.

Kategorije web mjesta

Možete kategorizirati cijela web mjesta s kategorijama web mjesta. Mrežnim administratorima nudi fleksibilnost i kontrolu pomažući im da stvore onoliko kategorija koliko je potrebno. Srodne kategorije mogu se odabrati u trenutku prijave. Opisi web mjesta, prilagođene ikone kategorije i avatari mogu korisnicima učiniti ugodnim pretraživanjem. Idealan je za tržne centre, obrazovnu mrežu ili blog zajednicu.

Jednom kada instalirate ovaj dodatak, možete prikazati popise kategorija na više načina – ugrađenim popisima, padajućim mrežama, mrežama ili harmonikama. Popisi se mogu naručiti ili neurediti. Stranice s kategorijama također se mogu značajno prilagoditi.

Najpopularnije oznake

Najpopularnije oznake pomoći će vam da istaknete najpopularnije oznake i kategorije na vašim web lokacijama istaknutim na bočnoj traci ili u bilo kojem widgetized području.

Najpopularnije oznake

Broj kategorija i oznaka koji će se prikazati kao i veličina svake od njih možete odrediti. Također možete umetnuti oblak oznake u svoje postove i stranice pomoću kratkog koda.

Cool oblak oznaka

Cool oblak oznaka

Cool oblak oznaka  učinit će da vaše oznake uredno izgledaju u postu. Stvara oblak oko oznaka koji je responzivan i ispravno se prikazuje u svim preglednicima. Veličina fonta oznaka ograničena je na 17 px.

Nedavni postovi po kategoriji

Nedavni postovi po kategoriji

Nedavni postovi po kategoriji  je dodatak izbora ako želite prikazati nedavne postove iz bilo koje određene kategorije. (Ne svi vaši nedavni postovi, već samo oni iz bilo koje određene kategorije). Možete odabrati kategoriju koja će se prikazivati, broj postova i naslove.

Nekoliko praktičnijih dodataka koje možete isprobati ako za njih imate određenu upotrebu:

 • Sažimanje kategorija  proširit će popis kategorija i potkategorija. Prvenstveno je dizajniran da se koristi kao widget, ali možete ga koristiti za prilagođavanje. Može se proširiti i za prikazivanje postova.
 • Kategorija ljepljivi post uzet će vaš vodeći članak i staviti ga tamo na vrhu svake stranice s arhivima za tu kategoriju. Možete odabrati kategoriju u kojoj se nalazi ljepljivi post i za svaku kategoriju možete staviti samo jedan post. Kad se prikaže popis postova iz te kategorije, ljepljivi post pojavit će se točno na vrhu. Dodatak može dodati neke svjetlosne efekte oblikovanja kako bi se istaknuo post.
 • Kad god dodate kategoriju, URL posta pojavit će se na ovaj način – mydomain.com/category/my-category/. Ako vam se ne sviđa što se u URL-u pojavljuje kategorija, možete je upotrijebiti Ukloni URL kategorije. Uklanja “kategoriju” iz svih trajnih veza u vašem WordPressu. Vaš će se URL sada pojaviti kao mydomain.com/my-category/. To je jednostavan dodatak koji ne zahtijeva nikakvu konfiguraciju, samo ga trebate učitati u svoju mapu dodataka u mapi sa sadržajem.
 • Ultimate Category Excluder omogućit će vam da izuzete kategorije s naslovne stranice, arhive, feedove i pretraživanja. To možete koristiti kada želite zadržati sadržaj koji možda nije zanimljiv svim čitateljima i ne želite da bude vrlo vidljiv.
 • Karakteristike kategorije Slike pomoći će vam da postavite istaknutu sliku za svaku kategoriju. Dakle, ako ste zaboravili dodati istaknutu sliku za bilo koji post, ovaj dodatak će to učiniti za vas, ako ste postavili zadanu sliku kategorije.

U zaključku

Kategorije i oznake olakšavaju korisniku iz sučelja, a administratoru iz pozadine. Sada kada znate nešto više o kategorijama i oznakama nego što ste imali na početku ove stranice, možete ih pokušati upotrijebiti na svom WordPressu. Ako imate i druge korisne mogućnosti, podijelite ih s nama u komentarima u nastavku!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map