WordPress vs. Joomla mot Drupal

CMS-jämförelseOm du funderar på att bygga en webbplats eller blogg, bör du överväga att använda en av de bästa CMS som finns på marknaden.


Ett CMS (content management system) hjälper dig att skapa, hantera och ändra innehållet på din webbplats utan behov av HTML- eller CSS-kodningskompetens.

Den moderna CMS-plattformarnas lättanvända natur innebär att vem som helst kan bygga sig en snygg webbplats helt och hållet. Du behöver inte heller vara webbutvecklare, designer eller ha tidigare erfarenhet av webbplatsbyggnad.

I det här inlägget tittar vi igenom tre av de mest populära och bästa CMS-plattformarna som kommer in i 2020, jämför deras fördelar och nackdelar och hjälper dig att välja en.

De tre bästa CMS som vi tittar på är:

 • WordPress
 • Joomla
 • Drupal

Här är allt du behöver veta om dem:

1. Jämförelse av kostnader och kostnader för bästa CMS

Att prata om kostnaderna för att använda någon av dessa CMS blir riktigt svårt riktigt snabbt. Såhär är det:

 • var och en av dessa tre bästa CMS är 100% gratis i sig själv – du kan ladda ner endera direkt från de officiella webbplatserna med bara ett par klick, men:
 • det finns andra sidokostnader som du måste ta på dig själv

Dessa sidokostnader innebär främst två saker: domän namn och webbhotell.

 • Ett domännamn är din webbplats adress på webben. Den här webbplatsens domännamn är websitesetup.org. Att köpa och hålla en domän online kostar cirka $ 15 per år.
 • En webbhotellinstallation är där din webbplats sitter och varifrån dina besökare kan komma åt den. Bra värd börjar på $ 3 per månad. Här är våra värdsrekommendationer.

Att bygga din webbplats på någon av våra tre bästa CMS kommer att kosta samma vad gäller domännamn och värd.

En sak till…

Medan CMS-plattformarna är gratis att ladda ner, i vissa fall vill användarna utvidga de ursprungliga funktionsuppsättningarna för sina CMS med extra moduler och / eller mönster.

Hittar du:

 • WordPress plugins tillgängliga för $ 0- $ 200
 • Joomla plugins: $ 0- $ 70
 • Drupal plugins: $ 0- $ 100

Samma sak gäller teman – installerbara designpaket. Hittar du:

 • WordPress tillgängliga teman för $ 0- $ 250
 • Joomla teman: $ 0- $ 200
 • Drupal teman: $ 0- $ 80

Alla de tre bästa CMS har tillägg i ungefär samma prisklass. I slutändan behöver du inte köpa tillägg om du inte har budgeten.

I slutändan, om du tänker få bara det absoluta minimum, kommer din räkning att bli:

 • $ 15 (domännamn) + $ 3 * 12 (värd) = ~ $ 51 per år

2. Behövad kompetensnivå

I slutet av dagen kommer du att kunna använda någon av våra bästa CMS från denna sortiment utan tidigare erfarenhet.

Med det sagt kan dina resultat variera beroende på vad dina förväntningar är och hur avancerad för en webbplats du vill bygga.

WordPress är utan tvekan den enklaste att använda. Att utöka din webbplats funktionalitet och hitta och anpassa mönster är mycket mer lättillgänglig.

Dessutom erbjuder många värdföretag nu det som kallas ”managed WordPress hosting”, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för den tekniska installationen av servern eller till och med oroa dig för att installera WordPress på egen hand. Värdbolaget kommer att hantera allt detta.

Beträffande anpassning, kommer WordPress med ett vänligt gränssnitt för att justera utseendet på din webbplats, ändra färger, bakgrunder och andra visuella element.

Bästa CMS-demo: WordPress-anpassare

Joomla och Drupal är mer utvecklarcentrerade och förväntar dig att du ska vara ganska bekväm att arbeta med HTML och PHP – det vill säga om du vill bygga en mer anpassad och anpassningsbar webbplats.

Det finns inte så många mångsidiga tillägg tillgängliga för någon av CMS, och de som finns där är inte lika förfinade som motsvarigheterna för WordPress.

I de flesta fall kan du förvänta dig att antingen behöva anställa någon eller lära dig inre arbeten i antingen Joomla eller Drupal om du vill sluta med en anpassad webbplats.

Bästa CMS-demo: joomla skapar ett nytt inlägg

Allt beror på storleken på samhället – det finns många fler människor som arbetar med WordPress-relaterade produkter och tillägg än de arbetar med Joomla eller Drupal. Detta innebär att om du vill få en funktion för din webbplats som inte är tillgänglig via ett plugin, måste du skapa den funktionen själv.

3. Popularitet av bästa CMS

Popularitetstävlingen är faktiskt en no-tävling. WordPress tar denna runda händer ner. Ta en titt på detta diagram – det presenterar användningen av innehållshanteringssystem på webben:

Bästa CMS: WordPress popularitet

Ser du dessa två små specifikationer i hörnet? Det är så populära Joomla och Drupal.

Här är siffrorna i råa:

 • WordPress används mer än 35% av hela webben. Läs: mer än en av tre webbplatser körs på WordPress
 • Joomla 2,7%
 • Drupal 1,7%

Exempel på webbplatser som körs på WordPress:

Vita huset

vita huset

University of Washington

Washington

PlayStation-blogg

PS4

Exempel på webbplatser som körs på Joomla:

RogerFederer.com

Roger Federer

FN: s regionala informationscenter

UNRIC

ITWire

ITWire

Exempel på webbplatser som körs på Drupal:

NASA

nasa

Harvard Universitet

harvard

Tesla

tesla

4. Val av mönster

Designkvalitet är en enorm faktor för att välja ditt CMS. Vi vill alla att våra webbplatser ska se snygga ut och inte vara iögonfallande.

Låt oss först prata utanför rutan – vilket betyder, hur bra CMS ser ut på sin standardinställning direkt efter installationen.

Här är WordPress:

Bästa CMS: WordPress design

Joomla:

Bästa CMS: joomla design

Drupal:

Bästa CMS: drupal design

Både Joomla och Drupal ser lite arkaiska ut om du frågar mig. WordPress har en modern och optimerad design.

Om standarddesignen läggs åt kommer de flesta användare att byta till en unik. Det är här teman / mallen spelas in.

Det finns tusentals teman tillgängliga för WordPress. Både gratis och betalad. Till att börja med kan du gå till den officiella temakatalogen på WordPress.org. Det finns cirka 10 000 gratis teman tillgängliga där. Då hittar du också tusentals andra gratis teman på nätet.

Kom sedan i betalda teman. Det finns flera temahus av hög kvalitet som säljer optimerade och vackra teman för $ 10- $ 250.

Sammantaget kommer du verkligen inte att ha brist på designval med WordPress.

themeforest

Valet för båda Drupal och Joomla är mycket mindre. Det viktigaste är att det knappast finns några gratis teman som ser bra ut. Vi pratar inom intervallet hundratals jämfört med tusentals för WordPress.

Som sagt, de betalda teman ser bra ut och erbjuder en bra variation av design och funktionalitet. Det finns bara färre av dem kontra WordPress.

5. Anpassningsalternativ

Var och en av de bästa CMS här erbjuder sitt eget snurr på att installera nya funktioner på din webbplats:

 • WordPress kallar alla nya tillägg plugins
 • Joomla ringer dem förlängningar
 • Drupal ringer dem moduler

Idén bakom dem är i princip samma – att du kan utöka standardintervallet med funktioner som kommer med ditt CMS.

Låt oss prata numren först:

 • Du hittar mer än 50 000 plugins för WordPress tillgängligt i officiell katalog ensam. Det finns tusentals fler tillgängliga från tredjepartsutvecklare.
 • Det finns cirka 8 000 tillägg tillgängliga för Joomla i officiell katalog, och ett par hundra till på nätet.
 • Det finns cirka 44 000 moduler tillgängliga för Drupal i officiell katalog, men bara en handfull någon annanstans på webben.

WordPress erbjuder det största antalet plugins, och dessa plugins är de mest användarvänliga. Det betyder att de ska användas av den slutliga användaren av webbplatsen, de ger ett förfinat användargränssnitt och enkla att förstå kontrollpaneler. Du kan också säkert förvänta dig att om du behöver en ny funktion för din WordPress-webbplats, det förmodligen redan finns ett plugin för det.

Joomla erbjuder också en bra katalog med tillägg, om än mycket mindre än WordPress. Du hittar fortfarande tillägg för att hantera alla de viktigaste aspekterna på din webbplats, till exempel gallerier, SEO, analys, kontaktformulär och mer.

Drupal-moduler är mycket mer utvecklarfokuserade. Du hittar olika lösningar för att utöka API: erna, ställa in ytterligare tokens för devs, göra mer avancerad användarhantering och så vidare.

Sammantaget hjälper de dig att ytterligare anpassa de inre mekanismerna i Drupal om du arbetar med ett mer seriöst projekt. Det finns dock inte så många moduler som vänder mot användaren. Till och med att söka i modulkatalogen efter något så enkelt som “kontaktformulär” ger inte optimistiska resultat.

6. Säkerhet och uppdateringar

Du kan förvänta dig en ny WordPress-versionuppdatering ungefär var 50-60 dag. Många av dessa uppdateringar är mindre och fixar bara små buggar och problem här och där. Större versioner av WordPress kommer ut ett par gånger om året.

Små Joomla-uppdateringar kommer ut lite oftare, ungefär var 10-40 dagar, men de större kommer bara ungefär en gång om året eller ännu mindre ofta. Joomla version 3 har varit med i sju år nu, till exempel.

Drupal fungerar enligt ett faststämt release-schema och levererar en bugfix-uppdatering och en säkerhetsuppdatering i månaden. Större uppdateringar – större versioner – kommer två gånger om året. Det som ökar förvirringen med Drupal är att det för närvarande finns två versioner som verkar köras samtidigt – Drupal 7 och 8.

Låt oss prata säkerhet. Först siffrorna. Här är det årliga webbplats hack trendrapport av Sucuri – ett webbsäkerhetsföretag:

webbplats hacks

Som ni ser ser det inte bra ut för WordPress. Cirka 90% av alla infekterade CMS-webbplatser körs på WordPress.

Denna låga poäng av WordPress beror på ett par faktorer. Först är det helt enkelt det mest populära CMS på webben. Den kommer naturligtvis att få en mycket större bit av hackningskakan.

Eftersom dessa många webbplatser körs på WordPress ger hackning till WordPress ett högre ROI för angripare – att investera i att bygga en exploit för WordPress kan resultera i att tusentals webbplatser bryts mot ett mycket mindre antal för Joomla eller Drupal.

Å andra sidan är det värt att påpeka att både Drupal och Joomla hackas till proportionellt mindre än WordPress – även när vi faktorerar i popularitetsnivåerna för alla tre CMS: er. Detta är ingen slump. Egentligen är säkerhet en av de viktigaste försäljningsställena för Drupals. Många myndigheter och andra institutioner har förtroende för Drupal främst på grund av dess starka fokus på webbplatssäkerhet.

7. Stöd och gemenskap

Alla våra tre bästa CMS erbjuder sätt för dig att få hjälp om du kämpar med en uppgift:

När det gäller kvaliteten på alla dessa dokument verkar Joomlas och Drupals erbjudanden komma på topp. Medan WordPress har ett anständigt dokumentationsavsnitt och användarhandböcker hittar du förmodligen mer djupgående handledning och information någon annanstans på webben (som till exempel på vår webbplats).

De officiella supportfororna är alla ganska lika med antingen CMS.

Slutligen, om du behöver anställa en professionell för att hjälpa dig ta reda på mer komplexa saker, eller till och med arbeta på hela webbplatsen, kommer det att bli mycket lättare att hitta WordPress-utvecklare än Joomla eller Drupal-utvecklare.

Till exempel, om du går till Freelancer.com (en av de mest populära webbplatserna för att anställa frilansare) och leta upp varje CMS får du dessa resultat:

 • “WordPress” – över 68 000 frilansare som erbjuder WordPress-relaterat arbete
 • “Joomla” – cirka 10 000
 • “Drupal” – cirka 5 200

freelancer.com

Att avsluta:

När du ska använda WordPress?

WordPress är ett fantastiskt CMS-program om du vill skapa en webbplats och även se till att den ser ordentlig ut och har alla funktioner du behöver.

Det är den enklaste plattformen att använda om du är nybörjare och också en som erbjuder de bästa designerna och det största valet av dem.

Dessutom, om du någonsin vill utöka din webbplats kan du välja bland tusentals plugins som kan hantera nästan alla nya funktioner du kan tänka på.

 • Läs detta för att lära dig hur du kommer igång med WordPress

När du ska använda Drupal?

Drupal kan vara din lösning om webbplatsen du vill bygga kommer att ha mycket anpassad funktionalitet och kräver förstklassig säkerhet samtidigt.

Drupal är mer inriktad på utvecklare snarare än DIY-användare som arbetar på sina webbplatser på eftermiddagen.

Du kommer sannolikt också att kräva mycket anpassat arbete och kodning som görs för att nå din slutliga önskade effekt med Drupal.

 • Läs detta för att lära dig hur du kommer igång med Drupal

När ska du använda Joomla?

Joomla träffar dig i mitten mellan WordPress och Drupal. Å ena sidan levererar det många användarfunktioner men förväntar sig också att du anpassar de icke-standardelementen.

Joomla har ett mer avancerat användarhanteringsschema som kan vara praktiskt om din webbplats är tänkt att hanteras av flera personer. Detsamma gäller för flerspråkigt stöd. Med Joomla kan du ställa in flerspråkiga webbplatser direkt, medan du gör det med WordPress kräver en separat plugin.

Med det sagt kommer du fortfarande att hitta Joomlas inlärningskurva för att vara ganska brant. Detta kan vara besvärligt om det enda du vill ha nu är en “fungerande webbplats”.

 • Läs detta för att lära dig hur du kommer igång med Joomla
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me