Joomla Webbplatshandledning


joomla handledning


Om du funderar på att använda Joomla för att skapa din egen närvaro på webben har du kommit till rätt plats. I det följande kommer du att lära dig allt du behöver veta för att komma igång.

Den här stegvisa tutorialen visar hur du installerar programvaran på din server och ger dig en översikt över den grundläggande funktionen. I slutändan vill vi att du ska känna dig kapabel att börja utforska själv och bygga dina drömmar om Joomla.

Medan Joomla är mer komplex än WordPress är den mycket nybörjare än Drupal (du kan faktiskt hitta en jämförelse av de tre här). Så om du följer självstudien bör du få din webbplats igång inom tre timmar eller mindre.

Hur man bygger en Joomla-webbplats (innehållsförteckning):

 1. Registrera ett domännamn och hitta webbhotelltjänst
 2. Installera och konfigurera Joomla
 3. Bekanta dig med grunderna i Joomla
 4. Välj en mall för din webbplats
 5. Installera din Joomla-mall
 6. Anpassa designen
 7. Använd Joomla-moduler
 8. Tilldela moduler till positioner
 9. Skapa nya sidor
 10. Tilldela sidor till Joomla navigationsmeny
 11. Lägg till ett bloggsnitt
 12. Installera tillägg

Total tid att skapa en webbplats med Drupal: ~ 2-3 timmar
Skicklighetsnivå: Nybörjare / Intermediär

1. Registrera ett domännamn och hitta webbhotelltjänst

Om du redan har ett domännamn och webbhotell, hoppa till steg 2.

Innan du kan börja bygga din Joomla-webbplats behöver du ett domännamn och webbhotell.

Om du inte ens vet var du ska börja om det här ämnet, läs vårt inlägg om hur du väljer ett domännamn. Om du bara behöver en uppdatering väljer du en webbplatsdomän som är enkel, så det är lätt att komma ihåg.

Förutom ett domännamn behöver du också en webbhotelltjänst.

Full information: WebsiteSetup tjänar en provision om du köper Bluehost genom våra länkar i denna guide. Detta hjälper oss att hålla allt uppdaterat. Tack för ditt stöd.

Du kan få både domännamn och webbhotell från Bluehost (de erbjuder också gratis domän för det första året).

joomla värd

De har en snabb installation för Joomla så du behöver inte spendera din tid på att ladda ner, ladda upp och installera den manuellt via FTP.

Om du bestämmer dig för att använda en annan webbhotell, se till att den uppfyller Joomlas systemkrav, som du kan hitta här.

2. Installera och konfigurera Joomla

Det finns två sätt att installera och konfigurera Joomla.

Installera Joomla med Bluehost snabbinstallation (steg för steg)

Installera Joomla manuellt till valfri webbhotell (steg för steg)

3. Bekanta dig med grunderna i Joomla

Nästa steg i att lära sig att bygga en webbplats med Joomla är att få dina lager. Vi kommer att använda många av de menyer du kan se i kontrollpanelen längre nedan, men det hjälper till att få en fågelperspektiv för att komma igång.

Uppenbarligen kan du bli av med de två blå rutorna genom att välja in eller av Joomla som samlar in statistiska data och sedan läsa (och dölja) dina meddelanden efter installationen.

Till vänster hittar du genvägar till ofta använda delar av adminområdet, till exempel att skapa nya artiklar, ändra menystrukturen eller installera tillägg. Till höger är viktig information om tillståndet på din webbplats.

Den viktigaste delen är dock aktivitetsfältet längst upp. Här hittar du samma alternativ som på kontrollpanelen och sedan några. Det här är vad de olika menyerna innehåller:

första gången på joomla kontrollpanel

 • Systemet – Åtkomst till kontrollpanelen, webbplatsinställningar, väntande eller låsta innehållsobjekt, alternativet att rensa cache och visa systeminformation (webbplats, server och miljö).
 • användare – Hantera användare, användargrupper och åtkomstnivåer, lägg till anteckningar om användare, hantera sekretessrelaterade förfrågningar, visa användarloggar och massa e-postmeddelanden alla på din webbplats.
 • menyer – Som namnet antyder innehåller detta alla alternativ om skapande och hantering av menyer.
 • Innehåll – Lägg till artiklar och taxonomier, tilldela innehåll och hantera webbplatsens mediefiler.
 • Komponenter – Skapa och hantera webbplatsbanners, kontakter, webbplatsuppdateringar, privata meddelanden, flerspråkiga föreningar och nyhetsflöden. Det ger också åtkomst till meddelanden efter installationen (vi har redan täckt dessa), låter dig ställa in omdirigeringar (även om du behöver ett plugin för det), se webbplatssöktermer, använda den smarta sökningen (igen, detta behöver en plugin) och hantera taggar.
 • Extensions – Låter dig installera, uppdatera, hantera, konfigurera, hitta och felsöka tillägg. I den här menyn kan du också se statusen för din databas och uppdatera din webbplats.
 • Hjälp – Direkt tillgång till viktiga hjälpämnen i officiell dokumentation.

Allt klart hittills? Låt oss sedan gå vidare.

4. Välj en mall för din webbplats

Som andra innehållshanteringssystem som finns på denna webbplats erbjuder Joomla ett sätt att ändra din webbplatsdesign utan kodning. Här kallas verktygen för att göra det mallar. Hela webbplatsens utseende, funktion och känsla är helt beroende av dem. Så underskatta inte beslutet när du väljer ett!

Det finns gratis och premium (betald) Joomla-mallar tillgängliga. Att hitta en kan dock vara svårt. Tyvärr har CMS inte en central katalog för detta. Därför måste du titta runt i affärer för att hitta dem. Många av dem som säljer premiumtema erbjuder också gratisversioner du kan testa. Här är några platser att komma igång:

Naturligtvis finns det några grundläggande egenskaper du bör vara uppmärksam på när du väljer ett tema. Först är uppenbarligen din egen smak. Du bör dock också tänka på följande:

 • Stöd – Det är bra att ha teknisk support med, eftersom dessa människor kan lösa alla problem för dig.
 • uppdateringar – Joomla uppdaterar ständigt sitt system. Se till att din mallleverantör också uppdaterar sina mallar ofta för att se till att den fungerar med de senaste utgåvorna.
 • Dokumentation – Ibland måste du kontrollera några funktioner för att lära dig hur de fungerar. Se till att det finns en plats där du kan göra det.
 • Lyhördhet och kompatibilitet mellan webbläsare – Det här betyder att din mall ska se bra ut i alla webbläsare och på alla mobila enheter.
 • customizability – Kolla in vilka mallfunktioner som du kan anpassa själv. Till exempel leta efter mallar som har många modulpositioner (mer om det snart).

5. Installera din Joomla-mall

Att installera en mall i Joomla är i princip ganska lätt. När du väl har gjort ett val får du det vanligtvis i form av en zip-fil. Detta kan du helt enkelt ladda upp under Tillägg> Installera.

ladda upp joomla-tillägg

Antingen dra och släpp det i fältet eller klicka på Eller bläddra efter fil för att hitta den på din hårddisk. Välj det och Joomla ska göra resten av sig själv. Alternativt kan du också installera mallen via dess URL om du vet var paketet finns.

Efter det måste du fortfarande aktivera mallen och du gör det under Tillägg> Mall> Stilar. Klicka här på stjärnikonen till höger om mallnamnet för att göra det som standard för hela webbplatsen.

ställ in joomla mall som standard

Observera att när du laddar ner din mall kan du få ytterligare filer som t.ex. snabbstart, inställningar, och förlängning. Den första är en komplett version av Joomla inklusive mallen. På så sätt är din nya design redan redo att gå när din webbplats är installerad, ofta inklusive demoinnehåll. Det senare kan vara meningsfullt att inkludera så att allt är konfigurerat som i demonstrationen och allt du behöver göra är att utbyta innehållet. De andra två filerna för att hänvisa till saker som du kanske har sett på mallens demonstrationswebbplats, till exempel reglage, etc..

6. Anpassa designen

När du bygger en webbplats med Joomla är ett av huvudmålen att skapa den design du vill ha. För att göra det har de flesta mallar åtminstone vissa anpassningsalternativ och du kan komma åt dem genom att klicka på mallnamnet i listan.

alternativ för anpassning av joomla mall

Här kan du göra justeringar av saker som färger, teckensnitt, logotyper, storlekar och mycket mer. Vissa mallar har också en egen inställningssida där de låter dig styra mycket mer och förhandsgranska ändringarna i realtid. I båda fallen, glöm inte att kolla vad din mall har att erbjuda och spara alla ändringar du har gjort!

7. Använd Joomla-moduler

Just nu, även om det ser bättre ut, är din webbplats fortfarande ganska tom. Dags att ändra det. Härifrån kommer vi att gå igenom hur man skapar innehåll i Joomla.

Tyvärr måste vi börja med ett av de mer komplicerade ämnena, som är moduler. Det här är små innehållsenheter som kan visas på många platser på en sida. De fungerar som byggstenar som du kan skapa olika mönster från. Men att använda dem tar lite att vänja sig vid. Låt oss prova det på hemsidan.

För att bygga en sida från början är det bäst att börja med att aktivera förhandsgranskningsläget för modulpositioner. På detta sätt kan du se var exakt på din sida du kan lägga till moduler och namnen på positionerna.

förhandsvisning av joomla-modulens position

För att se något liknande ovan, gå till System> Global konfiguration> Mallar.

aktivera förhandsvisning av joomla-modulens position

Här, set Förhandsvisning av modulpositioner till Aktiverad, spara och stäng. Gå sedan tillbaka till listan med mallar och klicka på Förhandsvisning -knappen (ögonikonen). Detta visar sedan alla tillgängliga modulpositioner som visas ovan.

Snabbanmärkning: Glöm inte att stänga av förhandsgranskningen när du har tilldelat moduler.

8. Tilldela moduler till positioner

Okej, nu när du vet vart dina moduler kan gå, hur tilldelar du dem till dessa positioner? Allt detta händer under Tillägg> Moduler.

joomla-modullista

Här kan du se alla som för närvarande är aktiva på din webbplats plus de positioner, sidor, användare och språk som de har tilldelats. Oroa dig dock inte, det här är inte de enda tillgängliga alternativen. Under Ny i det övre vänstra hörnet hittar du en hel del andra block som du kan använda på din webbplats.

joomla ytterligare moduler

Låt oss säga att du ville inkludera lite text om dig och din webbplats på hemsidan. Det första du skulle göra är att kolla var på sidan den skulle gå. I det här fallet är detta ställning-2. Därefter går du till modulmenyn, skapar en ny och väljer Beställnings som typen. Detta gör att du kan skapa ditt eget innehållsblock med en WYSIWYG (vad du ser är vad du får) redigerare.

skapa anpassad joomla-modul

Detta är helt enkelt en redaktör för att skapa och formatera innehåll som låter dig se vad du gör. Tyvärr skulle det ta för lång tid att gå igenom alla alternativ på den här skärmen. Men om någonsin har använt en ordbehandlare, bör allt se mycket bekant ut. Dessutom kan du sväva över någon av ikonerna för att få en beskrivning av vad den gör. På det här sättet bör du snabbt kunna ta reda på hur du skriver och formaterar text, infogar rubriker, bilder och andra medier och allt annat den har att erbjuda.

joomla anpassad modul med innehåll

När du är klar, se till att när du sparar, Status till höger är inställd på Publicerad och att du väljer rätt mallplats under Placera (var uppmärksam på att du väljer ditt aktiva tema!). Gå sedan till Menyuppdrag (fliken under titeln) och använd rullgardinsmenyn för att välja de sidor du vill visa den här modulen på. I det här fallet är det Endast på de valda sidorna och då Hem.

joomla modul meny tilldelning

Spara så ska du se den på din hemsida (och bara där).

bygg webbplats med joomla anpassad modul på hemsidan

Du kan använda samma metod för att infoga andra saker på sidor som blogginlägg (mer om det nedan), banners, menyer, bilder och iframes. Dessutom kan du också lägga till nya moduler via tillägg (mer om det nedan också).

9. Skapa nya sidor

Nu för något enklare: sidor. När du bygger en webbplats med Joomla kommer du sannolikt att skapa flera av dem. Men när du har bemästrat ovanstående bör denna del vara mycket lättare.

Det första du lär dig om sidor i Joomla är att du skapar dem på ett ställe och får dem att visas på en annan. Det här är en allmän sak att tänka på att allt du skapar i Joomla inte automatiskt dyker upp på din webbplats.

I Joomla heter sidor helt enkelt artiklar. Det här kan vara lite förvirrande till en början när du kommer från en bloggbakgrund, men låt inte det hålla dig uppe. Du kan skapa artiklar via Innehåll> Artiklar> Lägg till ny artikel. Alternativt kan du använda genvägen på kontrollpanelen. Båda ger dig en mycket liknande redigeringsskärm som du använde tidigare.

joomla skapa en ny artikel

Skapa och formatera innehåll på samma sätt som tidigare. När du är klar, under Alias du kan bestämma en permalänk (som betyder sid-URL). Det är ofta vettigt att sätta ett nyckelord här istället för att använda samma titel som artikeln. Under Status se till att det är inställt på Publicera innan du sparar.

För att tillåta besökare att komma åt din nya sida är det dags att tilldela den till en meny. Du kan göra det på följande sätt: Under menyer, hitta den med husikonen tilldelad den. Det är din nuvarande aktiva.

joomla meny

För att tilldela en ny länk till den, håll muspekaren över den och välj Lägg till ny menypost. Om du gör det kommer du till skärmen nedan.

joomla skapa ett nytt menyalternativ

Under Menypost, Välj Artikel> Enskild artikel. Sedan under Välj artikel, Du kan välja befintligt innehåll på din webbplats via Välj och klicka sedan på titeln på den du vill tilldela.

tilldela joomla sida till menyn

Nu behöver du bara mata in a Menytitel högst upp (som är texten som kommer att visas i menyn) och se till att menyn för att tilldela den är vald till höger. När du nu sparar och stänger kan du använda ikonen till vänster för att dra menyalternativ runt och ändra deras ordning.

joomla ändra menypostordning

När du är nöjd och går tillbaka till din webbplats ska det nya objektet nu visas.

nytt menyalternativ på sidan

11. Lägg till ett bloggsnitt

Men du kan inte bara skapa sidor, det är också möjligt att publicera blogginlägg i Joomla. Det fungerar i princip på samma sätt bara att du tilldelar dina blogginlägg till en kategori. För att göra det måste du skapa det först.

Du kan göra detta under Innehåll> Kategorier> Lägg till ny kategori. Den tar dig till samma redaktör som tidigare. I det här fallet behöver du bara ange ett namn överst (t.ex.. blogg) spara och stäng sedan.

Efter det kan du tilldela kategorin till din meny på samma sätt som du gjorde med sidan tidigare. Bara den här gången, under Menypost, välja Artiklar> Kategoriblogg.

skapa joomla kategori blogg

När du har gjort det, se till att välja ditt blogg kategori under Välj en kategori. Kontrollera sedan att den är tilldelad rätt meny och ge den en menytitel som är vettigt. Spara och stäng för att få den på din webbplats. Från och med nu alla artiklar som du tilldelar din blogg kategori dyker upp i form av ett blogginlägg under det menyalternativet.

12. Installera tillägg

Det sista vi vill prata om är förlängningar. Med deras hjälp kan du ta med nya funktioner och funktionalitet till din webbplats. Du hittar dem i officiell Joomla förlängningskatalog.

joomla tilläggskatalog

Ange bara en sökterm, använd kategorierna nedan eller avancerad sökning för att hitta det du letar efter. Men med nästan 8000 tillgängliga tillägg kan det vara svårt att välja. Av den anledningen kan det vara en bra idé att komma igång med artiklar som dessa:

När du vet vad du ska installera på din webbplats har du flera sätt att göra det. Du hittar dem alla under Tillägg> Installera. När du är där för första gången hittar du högst upp alternativet att ställa in installera från webben alternativ. När du gör det ger det dig tillgång till allt i Joomla-tilläggskatalogen direkt från baksidan.

installera joomla-förlängningen från baksidan

Klicka på valfri förlängning och tryck sedan på Installera -knappen (två gånger) för att automatiskt ladda den på din webbplats. Om detta av någon anledning inte fungerar för dig kan du helt enkelt ladda ner tillägget eller kopiera webbadressen där den ligger. Efter det kan du använda Ladda upp paketfil och Installera från URL flikar för att få den på din webbplats.

Observera att du kanske fortfarande måste aktivera delar av tillägget under Tillägg> Hantera.

hantera joomla-tillägg

Härifrån kan du också inaktivera och avinstallera tillägg du inte längre behöver. Tyvärr är det lite förvirrande och trångt, så du kanske måste söka efter ditt tillägg med namn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map