Hur man anpassar WordPress (101)

WordPress anpassningsguide för nybörjareDu har köpt en webbhotellplan och domännamn för din webbplats. Och med ett klick har du installerat WordPress på din server.


Det är den enkla delen. Nu är det dags att börja bygga och anpassa din WordPress-webbplats.

I den här guiden för anpassning av WordPress kommer vi att visa dig hur du tar standardinstallationen för WordPress och anpassar den. Du kommer att lära dig hur:

 1. Konfigurera WordPress-inställningar.
 2. Lägg till nya användare.
 3. Välj och anpassa ett tema.
 4. Ställ in viktiga plugins.
 5. Integrera SEO.
 6. Skapa ditt innehåll.
 7. Bygg ett kontaktformulär.
 8. Lägg till widgetar.
 9. Ställ in menyn.
 10. Anslut till Google.

En steg-för-steg-guide för anpassning av WordPress

I slutet av denna tiostegsstudie kommer du att ha en grundläggande men helt anpassad WordPress-webbplats som är klar och klar att gå.

P.S. Om du inte har skapat en WordPress-webbplats ännu, följ denna steg-för-steg-guide här.

Steg 1: Konfigurera WordPress-inställningar

Det finns ett par olika platser där du hittar WordPress-inställningar.

Den första uppsättningen hjälper dig att anpassa utseendet på WordPress själv. Den andra hjälper dig att anpassa utseendet på din webbplats.

Anpassa skärmalternativ

Den första gången du går in i WordPress är det här du kommer att se:

Nytt WordPress-installation

Detta är WordPress-instrumentpanelen. Och det är något distraherande med alla dessa widgets som täpper upp skärmen, eller hur?

Så den första uppsättningen inställningar för att anpassa är skärmalternativ, som du hittar här:

Anpassa skärmalternativ för WordPress

Klicka på “Skärmalternativ” för att öppna inställningarna:

Redigera skärmalternativ

De markerade rutorna är de som visas som widgetar på din instrumentbräda.

Aktivitet ger dig en snabb bild av nytt innehåll publicerat på din webbplats.

Överblick visar hur många sidor och inlägg du har publicerat samt kommentarer du har fått.

Snabbt utkast är ett sätt att notera tankar eller anteckningar för ett nytt blogginlägg, men kommer inte få dig så mycket längre än så.

Välkommen är inget annat än en överförenklad checklista för första gången användare.

WordPress-evenemang och nyheter är inte riktigt användbara om du inte är en utvecklare som arbetar i WordPress-utrymmet.

Om du vill behålla någon av dessa widgets låter du dem markerade. Du kan avmarkera resten av rutorna för att få dem att försvinna ur vyn.

Ta bort instrumentpaneler

När du har valt vilka rutor du vill behålla kan du dra och släppa dem runt. Du kan stapla dem vertikalt (som i skärmdumpen ovan) eller använda båda kolumnerna:

Anpassad WordPress Dashboard

Dashbordvyn är din att anpassa.

Notera: När du börjar lägga till plugins till din webbplats kan du se nya rutor visas på din instrumentbräda. Om du tycker att de är användbara ska du hålla dem där de är. Om du vill ta bort dem som en distraktion, dölj dem på samma sätt som du gömde standardrutorna.

Anpassa WordPress-inställningar

För att justera dina WordPress-webbplatsinställningar, leta efter menyn Inställningar på sidofältet:

WordPress Inställningsmeny

Även om du kanske inte behöver anpassa inställningar i varje kategori, är det alltid en bra idé att gå igenom var och en för att se till att du har prickat dina i och korsat dina t.

Börja med allmänna inställningar:

Allmänna Inställningar

Var uppmärksam på följande:

Om du inte har en logotyp, se till att du har en webbplatstitel. Detta kommer att visas högst upp på webbplatsen i dess frånvaro. Detta är också namnet du ser i det övre vänstra hörnet av din WordPress-administratör.

Se till att WordPress- och webbplatsadresserna matchar varandra såväl som det domännamn du köpte. Om något av dessa är felaktigt kan det orsaka fel.

Tills du har börjat skriva och kategorisera dina blogginlägg kan du hoppa över Writing Settings.

Gå till läsinställningar nästa:

Läser inställningar

När du har skapat innehållet för din webbplats går du tillbaka till dessa inställningar och uppdaterar “Din startsida visas” (det finns instruktioner nedan). Annars är standardinställningen att göra din bloggmatning till hemsidan.

För nu, fokusera på de två sista inställningarna.

“För varje inlägg i ett flöde, inkludera” bör vara inställt på “Sammanfattning”. Detta är användbart inte bara för besökare som snabbt vill bläddra igenom bloggämnen i ditt flöde utan också för att påskynda laddningstiden på sidan.

Innan du sparar dina ändringar och går vidare, se till att “Sökmotors synlighet” inte är markerad. Du vill definitivt att Google och andra sökmotorer ska hitta din webbplats och indexera den.

Om du planerar att blogga är nästa stopp diskussionsinställningar:

Diskussionsinställningar

Du kan anpassa det mesta av den här sidan men du finner det lämpligt. Om du vill att bloggläsare ska kunna kommentera ditt innehåll konfigurerar du inställningarna i enlighet därmed.

Som sagt, det finns en inställning du bör fixa här för säkerhetsändamål.

Avmarkera “Tillåt länkmeddelanden från andra bloggar (pingbacks och trackbacks) för nya inlägg under” Standardinställningar för inställningar “..

I ett nötskal är pingbacks och trackbacks aviseringar som dyker upp i ditt kommenteringsmoderationsflöde när någon länkar till din blogg.

Det finns inget verkligt värde att se pingbacks eller trackbacks. Dessutom är de en känd säkerhetsrisk, så det är bäst att stänga av dem och hindra hackare och spammare från att komma åt din webbplats på så sätt.

Om du någonsin bestämmer dig för att justera WordPresss standardbildstorlek, kan du göra det i Mediainställningar. Det är förmodligen inte värt att göra just nu.

Gå sedan till Permalink-inställningarna.

Permalänk är strukturen på dina webbsidor. WordPress ger dig ett antal alternativ att välja mellan:

Permalink-inställningar

Som standard är “Inläggsnamn” hur dina länkar kommer att struktureras – och det är ett bra val. Det håller dina webbadresser helt enkelt strukturerade och enkla att återvända besökare att återkalla.

Men det är upp till dig. Om det är vettigt att strukturera dina blogginlägg efter publiceringsdatum, kanske du vill aktivera ett av dessa alternativ. Men det är mer än troligt att överkomplicera saker.

Integritetsinställningar lades först nyligen till WordPress-inställningar:

Sekretessinställningar

Mot bakgrund av GDPR och den långtgående effekten den hade på WordPress-webbplatser runt om i världen har integritet blivit en viktig del av webbplatsens utvecklingsprocess.

Det finns andra saker du kan och bör göra för att upprätthålla strikta integritetsnormer på din webbplats. Som en början väljer du en sida om sekretesspolicy (som WordPress skapar automatiskt åt dig) som besökare kan hänvisa till om de har frågor eller problem.

Steg 2: Lägg till nya användare

Med WordPress-inställningar ur vägen bör du nu rikta uppmärksamheten mot Användar-menyn.

WordPress-användare

Det är här du skapar nya användare samt redigerar aktuella användares profiler, åtkomstbehörigheter och inloggningsinformation – inklusive din egen.

Lägg till en användare

För att lägga till en ny användare, klicka på “Lägg till ny användare” och fyll i följande information:

Lägg till ny WordPress-användare

De enda fält som krävs är deras användarnamn (se till att det aldrig är ”admin”) och e-postadress.

Se till att anpassa användarrollen innan du lägger till dem i systemet:

Anpassa användarroll

Detta kommer att diktera hur mycket av WordPress admin backend de kan se och vilken typ av redigeringskontroller (om några) de har.

Redigera en användarprofil

Även om du är den enda person som arbetar på den här webbplatsen är det fortfarande en bra idé att besöka din användarprofil och se till att den är uppdaterad.

Det här är vad du ser när du redigerar din egen profil:

Redigera användarprofil

Det enda du kanske vill anpassa i det här avsnittet är färgschemat i WordPress adminområdet. I annat fall bläddrar du ner och börjar fylla i dina profilinformation.

WordPress användarprofil

Det här kanske inte verkar som en stor sak just nu, men om du bestämmer dig för att blogga är det här din biografiska information kommer från (och samma sak för andra användare).

En sista sak att notera är avsnittet Kontohantering:

Användarkontohantering

Om du någonsin vill ändra ditt lösenord (vilket är bra att göra minst ett par gånger om året), gör det här.

Det som är trevligt med detta är att WordPress hjälper dig att generera starkare lösenord (och kommer att uppmuntra dina andra användare att göra det också):

WordPress Password Generator

Se till att du har skapat ett starkt lösenord här – med eller utan verktyget – som innehåller små och stora bokstäver, siffror och symboler.

Steg 3: Anpassa ditt tema

Innan du kan anpassa ett tema måste du först hitta rätt till din webbplats.

Det finns tiotusentals att välja mellan, så låt denna guide med 25+ bästa och mest populära WordPress-teman hjälpa dig att begränsa ditt fokus.

När du har valt ett tema går du till menyn Utseende> Teman.

WordPress-teman

Som standard kommer WordPress att ha automatiskt installerat sina egna teman på ditt system. För att installera ett annat tema måste du installera det först.

Installera ett gratis tema

Om du har ett gratis tema från WordPress-lagret som OceanWP, klicka på knappen “Lägg till ny” och leta efter ditt temas namn:

Lägg till nytt tema

Håll muspekaren över temakortet och klicka på “Installera”. Den blå “Installera” -knappen kommer att ändras till en blå “Aktivera” -knapp. Klicka på detta när du ser det.

Detta kommer att ersätta standard WordPress-temat med ditt eget.

Installera ett premiumtema

Om du har ett premiumtema måste du först ladda ner tematets filer. Om du har fått dem från en tredjepartsleverantör eller en temamarknad som ThemeForest, hittar du dem i ditt konto:

ThemeForest Ladda ner filer

Ladda ner filerna och återgå sedan till WordPress.

Klicka på “Lägg till nytt” för att lägga till ditt tema. Klicka sedan på ”Upload Theme” högst upp på skärmen:

Lägg till premiumtema

En filuppladdare visas och du kan släppa dina WordPress-filer till den:

WordPress Theme Uploader

Uppladdaren installerar och aktiverar automatiskt temat åt dig.

Anpassa ditt tema

När ditt tema nu är installerat är det dags att anpassa det. Klicka på Anpassa under Utseende-menyn. Detta kommer att initiera WordPress Customizer:

WordPress Customizer

Även om det här verktyget ser annorlunda ut från tema till tema kommer layouten alltid att vara densamma. Dina anpassningsalternativ för WordPress finns till vänster och förhandsgranskningen till höger.

Låt oss gå igenom de grundläggande anpassningsmoduler som du kan använda här:

Webbplatsidentitet
Om du redan har uppdaterat din webbplatstitel (eller taglinje) under Allmänna inställningar, behöver du inte göra det igen. Kom ihåg: dessa visas bara på webbplatsen om du inte lägger till en logotyp.

Webbplatsidentitet

Genom att avmarkera rutan här ger du plats för logotypen (som vi kommer att lägga till inom kort).

Nu är webbplatsikonen inte din logotyp. Det är den igenkännliga symbolen – vanligtvis en mindre bit av en logotyp – som visas på webbläsarfliken.

Till exempel kan du se webbplatsikonerna för WebsiteSetup.org, WordPress.org och Google:

Webbplatsikoner

Lägg märke till hur var och en av ikonerna gör det enkelt att hitta den exakta sidan du vill återvända till? När din logotyp är utformad, se till att du har en distinkt webbplatsikon som matchar den. Ladda upp den här.

Logotyp
Du hittar detta under avsnittet “Header”:

Anpassa logotypen

För att lägga till din logotyp, klicka på “Välj logotyp” och ladda upp den från din enhet.

Se till att logotypen har en transparent bakgrund (vilket innebär att den måste vara en PNG eller WebP). På så sätt spelar det ingen roll vilken bakgrundsfärg den visas ovanpå.

Om logotypen är för hög för utrymme, använd skjutreglaget för att justera bredden i enlighet därmed. Du vill inte att det ska vara så stort att det finns överdrivet vitt utrymme runt din navigationsmeny till höger.

Färger
Många av besluten om färger kommer att bestämmas av temat och mallar du använder. Du kan dock ändra några av de universella färgerna här.

Anpassa färger

Huvudfärgen kan till exempel uppdateras om du vill använda något annat än standardvit. Det kan också vara värt att justera den primära färgen som används för länkar och knappar till en märkesfärg.

Global
Du kan hitta andra globala inställningar du vill anpassa:

Globala inställningar

Om du redan har sorterat ditt varumärke – logotyp, färgpalett, typsnitt etc. – kan du anpassa inställningarna här. Om inte, kanske du vill lämna dem vara och låta tematets standardinställningar förbli som de är.

Om ditt tema ger dig åtkomst till dessa inställningar, vet du bara att det inte är de grundläggande färg- eller teckensnittsval du kommer att göra. Du kan ändra storlekar på teckensnitt, standardlayout för sidor, färger på dina temaelement, och så vidare.

Om du är osäker på om du behöver ändra något eller inte, åtminstone ge dessa inställningar en titt för att se till att du har täckt dina grunder.

När det gäller andra inställningar du kan stöta på i Customizer kommer du att adressera de flesta av dem i de senare stegen. Så oroa dig inte om vi inte har berört allt. Vi kommer att ge dig tips om hur du anpassar dem senare.

Anpassa ditt premiumtema

För alla teman – gratis eller betald – använder du WordPress Customizer för att starta. Om du har ett freemium- eller premiumtema har du dock ytterligare inställningar för att konfigurera.

Titta på din WordPress-sidofält och se om det finns ett nytt menyalternativ för ditt tema. Om det finns, hittar du dina inställningar där.

Till exempel är detta huvudpanelen för Koda tema:

Avkodningsinställningar

Det finns faktiskt inga inställningar att anpassa. Temat uppmanar dock användare att installera ett antal plugins som är nödvändiga för att temat ska fungera som avsett.

Med Astra gratis tema, en ny menyflik visas under Utseende:

Astra-alternativ

De fria inställningarna tar dig helt enkelt tillbaka till WordPress Customizer. Men om du uppgraderar till pro öppnar du ännu fler anpassningsalternativ, som du kan se från den här listan.

Slutsats: WordPress ger dig vissa teman anpassningsinställningar som standard. Beroende på vilket tema du väljer kan du ha mer att arbeta med.

Men svett inte det. När du börjar bygga dina sidor får du en känsla av om ytterligare tematjustering behövs eller inte och du kan alltid återgå till den här menyn.

Steg 4: Ställ in viktiga plugins

Du kan lägga till så många WordPress-plugins som du behöver på din webbplats, men du vill utöva återhållsamhet i det här.

Hitta dina väsentligheter

Plugins är utmärkta för att utöka funktionaliteten på en webbplats utan att behöva använda någon kod men kan sätta onödigt tryck på din webbhotell.

Så, för att börja, fokusera på att ställa in bara det väsentliga. Du kan lägga till andra WordPress-plugins senare vid behov.

säkerhet
För att skydda din WordPress-inloggningsskärm från brute force-attacker och webbplatsen i sig från att bli ett hem för skräppost och skadlig kod behöver du hjälp av en säkerhetsplugin som Wordfence.

caching
WordPress-webbplatser har en tendens att bli långsam och trög om du inte lägger till cache till dem. Allt caching är en process där din webbserver effektivare levererar din webbplats till besökarnas webbläsare. Vad är trevligt med de flesta WordPress-cache-plugins som W3 Total Cache, men är att de levereras med andra prestandaoptimeringsinställningar, som Gzip-komprimering och filminifiering.

Alla dessa saker är avsedda att göra din webbplats snabbare.

Bildoptimering
En annan sak som varje webbplats behöver är en plugin för bildkomprimering som Smush. På det här sättet kan du använda ett gäng högupplösta bilder för att designa din webbplats eller visa upp dina produkter utan att oroa dig för att de stora filstorlekarna bromsar ner allt (vilket kan hända utan detta plugin).

Säkerhetskopior
Din webbhotellplan bör innehålla gratis webbplatser. Det är emellertid alltid en bra idé att ha en extra uppsättning säkerhetskopior lagrade någon annanstans i händelse av att något händer med originalen. Dessutom med en backup-plugin som UpdraftPlus, Du kan automatisera och schemalägga säkerhetskopior som ska hända i bakgrunden.

Sidbyggare
Även om den här är valfri, kommer du förmodligen att upptäcka att du kan arbeta snabbare med en plug-in-drop-and-drop-sidbyggare än med blockredigeraren WordPress ger dig. Det finns massor av dem där ute, så se till att du väljer en plugin för sidbyggare som fungerar bäst för dina ändamål.

Installera dina gratis WordPress-plugins

När du har en lista över de viktiga plugins du behöver, installera och aktivera dem.

För att göra detta, gå till Plugins> Lägg till nytt:

WordPress Lägg till nya plugins

Detta är det gratis WordPress-pluginlagret. För att hitta det plugin du letar efter skriver du bara namnet på det i sökrutan.

Installera plugin

Klicka på knappen “Installera nu” för det plugin du vill lägga till. Knappen byter till en blå “Aktivera” -knapp. Klicka på den för att lägga till plugin-programmet och dess funktionalitet på din webbplats.

Upprepa dessa steg tills du har installerat alla dina viktiga plugins.

Installera dina premium-plugins

Om du har köpt ett premium-plugin från en tredjepartsleverantör eller marknadsplats är det samma process som att installera ett premiumtema.

Gå till Plugins> Lägg till nytt. Klicka på “Upload Plugin”.

Ladda upp plugin

Ladda sedan upp de nedladdade filerna. Installationsprogrammet kommer automatiskt att installera och aktivera plugin för dig.

Anpassa dina WordPress-plugins

När du har installerat ett WordPress-plugin får du vanligtvis en fråga som frågar om du är redo att komma igång, som den här introduktionen från Elementor:

Elementor Komma igång

Även om de flesta WordPress-plugins är förkonfigurerade, bör du fortfarande ta tid att granska alla dina nyinstallerade plugins och se till att det inte finns några andra inställningar du vill anpassa.

För att hitta dina nya insticksinställningar, titta helt enkelt på din sidofält. Du bör se ett nytt menyalternativ för var och en av dem.

Nya plugin-menyer

Menyn namn kanske inte alltid matchar plugins (som “Prestanda” är menyn för W3 Total Cache-plugin). Och vissa av menyerna kanske inte är på toppnivå som exemplen ovan.

Till exempel gömmer UpdraftPlus-menyn under Inställningar:

UpdraftPlus-menyn

Om du någonsin har svårt att hitta inställningsmenyn för plugin, gå till din huvudsida för Plugins och klicka på Inställningsknapparna där:

Plugin-inställningar

Inställningarna kommer att skilja sig från plugin till plugin, så det finns inte mycket att köra igenom. Återigen, bara ta dig tid att springa igenom installationsprocedurerna som du har fått som den här från Smush:

Smush Setup

Och uppmärksamma också alla rekommendationer som plugin-utvecklaren har lagt på din inställningssida. Dessa tips är användbara för att se till att du har anpassat och optimerat din plugin korrekt.

Steg 5: Integrera SEO

Sökmotoroptimering (SEO) är en komplex fråga. Som sådan kommer jag inte att gräva in komplikationerna i hur man optimerar en webbplats i dag.

Men vad jag vill visa dig är ett snabbt och enkelt sätt att lägga till ett SEO-verktyg till WordPress som hjälper dig komma igång med det.

Installera SEO-plugin

Det plugin du behöver kallas Yoast SEO.

Yoast SEO-plugin

Detta är de högst rankade och nedladdade SEO-plugin i WordPress. Och om du vill ha din sökmotoroptimering lättare för dig är detta den bästa plugin att göra det med.

Ställ in och anpassa Yoast SEO

När plugin-programmet har installerats, leta upp den nya SEO-menyn på sidofältet:

Yoast SEO-inställningar

Detta öppnar din Yoast-instrumentbräda. Du kommer att behöva cirka fem till tio minuter för att gå igenom anpassning av inställningar, men konfigurationsguiden påskyndar saker och ting.

Klicka på länken för att starta processen.

Miljö
Yoast SEO Wizard

Välj alternativ A.

Det tar Google ungefär en vecka att indexera en webbplats, så du behöver inte oroa dig för att din webbplats dyker upp i sökningen innan den är klar. Det är inte så mycket mer som den här processen ska slutföra ändå.

Sajtyp
Yoast - Site Type

Välj vilken typ av webbplats du ska bygga. Yoast låter sökmotorer veta så att de kan visa dina sidor och inlägg för personer som letar efter den typen av innehåll.

Organisation eller person
Yoast - Organisationstyp

Se till att fylla i den här sidan. När du börjar generera (varumärken) medvetenhet vill du att människor ska kunna förhandsgranska dina detaljer när de letar efter dig i sökningen.

Här är ett exempel på hur dina detaljer kan visas i kunskapsgrafen när det händer:

Google-sökning - Kunskapsgrafik

Sökmotors synlighet
Yoast - Synlighet

Om du inte har privat innehåll så vill du inte att människor på nätet ska hitta, låt alla dessa värden vara inställda på “Ja”.

Flera författare
Yoast - Författare

För bloggar med flera bidragande författare är det en bra idé att aktivera den här inställningen så att personer som söker efter dessa individer hittar sina arkivsidor i sökning och därefter din webbplats. Om det bara är du som skriver bloggar, behåll detta värde som “Nej”.

Titelinställningar
Yoast - Titel

I allmänhet, när en webbsida visas i sökningen, visar den titeln på sidan (eller inlägget) och webbplatsen eller företagsnamnet efter den. Till exempel:

Sök i titelseparatorer

Men snarare än att dina titlar kommer in i varumärket kan du låta Yoast automatiskt placera en avdelning mellan dessa viktiga uppgifter. Strecket (-) och röret (|) är de vanligaste, men du kan välja valfritt alternativ.

Andra Yoast-inställningar

Konfigurationsguiden kommer att ta hand om de flesta av de inställningar du behöver för detta plugin.

Som sagt, kanske du vill titta runt undermenyerna Sökutseende och Sociala. Här kan du ytterligare anpassa hur dina sidor och länkar dyker upp utanför din webbplats.

Detta hjälper dig också att spara tid på att anpassa dessa detaljer varje gång du skapar en ny sida i WordPress.

Använd SEO-plugin

Varför har vi satt upp SEO-plugin innan du har något innehåll att optimera? För att spara tid.

När du går igenom nästa steg bör du använda Yoast varje gång du skapar nytt innehåll.

Under varje webbsida eller blogginlägg du skapar hittar du Yoast SEO-widgeten:

Yoast SEO-widget

Det är här du lägger till dina sökdata (alla saker folk kommer att se när de hittar dig på webben).

Anpassa Yoast SEO

Se till att alltid skapa en anpassad:

 • Fokus sökord – huvudämnet och nyckelordet för inlägget
 • Slug – den specifika länken till sidan
 • Meta beskrivning – den korta beskrivningen som visas under sidtiteln i sökresultaten

När du är klar kommer “poängen” av Yoast hur bra du har optimerat sidan för SEO.

Du hittar tips om hur du kan förbättra rankningen på din webbplats under fliken SEO:

Yoast SEO-tips

Du hittar tips om hur du gör din sida lättare att läsa under fliken Läsbarhet:

Yoast läsbarhet

Om något är markerat med en röd eller orange prick, gör de rekommenderade ändringarna så bra du kan. Dessa förslag hjälper verkligen din webbplats att rankas högre i sökningen (och gör besökarna mer gilla att spendera tid på att läsa ditt innehåll).

Steg 6: Skapa ditt innehåll

De flesta webbplatser har samma grundläggande sida:

 • Hem: Sidan som hälsar dina besökare.
 • Handla om: Sidan som berättar ditt företags historia.
 • Tjänster / produkter: Sidan som introducerar besökare till dina tjänster eller produkter (du kan behöva mer än en sida beroende på vad du säljer och hur mycket innehåll det finns).
 • Kontakt: Sidan som låter besökarna veta hur de kommer i kontakt.
 • Integritetspolicy: Sidan som förklarar vilken typ av data din webbplats samlar in och vad du gör med den.

Det finns andra sidor du kanske vill skapa också. Till exempel:

 • Portfölj: Sidan som visar prov på ditt arbete.
 • blogg: Nyhetsflödet där alla dina blogginlägg eller artiklar visas.
 • Prissättning: Sidan där du tillhandahåller priser för dina tjänster och kanske till och med “Köp nu” -alternativ.

Oavsett vilka sidor du behöver måste du gå igenom samma steg för att skapa och anpassa dem:

Skapa en ny sida

Gå till menyn Sidor.

Lägg till nya sidor

Som standard skapar WordPress en exempelsida och sekretesssida åt dig. Du kan ta bort provsidan. Håll fast vid sekretesssidan när du kan anpassa innehållet och publicera det när du är klar med allt annat.

För att skapa din första sida (det är oftast bäst att börja med hemsidan) klickar du på “Lägg till ny”.

På en sidnot kan du också ställa in din webbplats i underhållsläge, vilket hindrar andra från att se din oavslutade webbplats.

Detta är WordPress-blockredigeraren och dess tillhörande inställningar:

Ny WordPress-sida

Du kan använda det här för att bygga dina webbsidor eller så kan du använda ett plugin för sidbyggare. Lägga till innehåll på sidan är detsamma med varje alternativ.

Namnge sidan
Ge först din sida ett namn.

WordPress sidnamn

Klicka på “Spara utkast” så att din sidas URL genereras automatiskt. (Jag ska visa dig hur du fixar hemsidan så att den inte har en snigla ansluten till den bara.)

Skapa design och layout
Du har ett val här: skapa din sidas design och layout från början eller använd en mall.

För att bygga det från grunden lägger du till varje element en efter en med ett block. Detta är dock inte det mest tidseffektiva sättet att bygga en webbplats, så du bör förmodligen utforska dina mallalternativ innan du går den vägen.

Kontrollera ditt WordPress-tema för att se om det kan hjälpa. Några av dem har förinställda sidmallar som du kan importera till webbplatsen.

Om ditt tema inte är någon hjälp kan du använda ett plugin för sidbyggare för att lägga till hemsidor eller blockera mallar för att fylla i luckorna.

Låt oss till exempel säga att du använder Elementor och det är vad du ser när du öppnar din nya sida:

Elementors hemsida Exempel

För att ersätta sidan med en mall, klicka på mappen för att komma åt dina mallar:

Elementor-mappmallar

Hitta mallen du vill använda och klicka på “Infoga” för att lägga till den på sidan:

Infoga elementmall

Så här ser exemplet ut när du lägger till det på sidan:

Elementor Sidmall

Anpassa layouten
Låt oss säga att du gillar mallen du har importerat, men du är inte nöjd med hur den sitter på sidan.

I exemplet ovan, till exempel, vill du bli av med “hemsidans” titelbanner och sidofältet. Du kan inte göra det på själva sidan eftersom de inte är element du kan dra och släppa på plats.

Använd istället inställningswidgeten (kugghjulsikonen) i redigeraren till vänster:

Elementor Sidinställningar

När du klickar på “Dölj titel” bör det ta bort titelraden från toppen av sidan. Men om du planerar att dölja den här fältet på varje sida på webbplatsen är det bäst att konfigurera den här inställningen från temat Customizer. På så sätt måste du bara ställa in det en gång.

För att bättre kunna utnyttja utrymmet på sidan ger Elementor i synnerhet alternativ som “Fullwidth” och “Canvas” för att sträcka designen. Lek med dessa inställningar för att hitta den layout och design som bäst passar dina behov.

Återigen kan du alltid återvända till Customizer för att justera någon av de standardtemainställningar som du inte är nöjd med.

Anpassa innehållet
När du är nöjd med designen på din sida kan du anpassa innehållet. Detta inkluderar all text såväl som bilderna.

För att göra detta i vilken redigerare som helst – WordPresss blockredigerare eller en plugin för sidbyggare – klicka bara på blocket du vill anpassa och uppdatera det.

Redigera WordPress-innehåll

När du anpassar ditt innehåll i redigeraren kommer det att återspegla dessa förändringar i förhandsgranskningen av din webbplats i realtid.

Detsamma gäller för uppdatering av media.

Redigera WordPress Media

Oavsett om du byter ut en bild eller en video för dig själv eller lägger till något nytt helt, har du möjlighet att ladda upp media från din enhet eller välja från något som redan finns i ditt bibliotek.

Sätt in media

Lägg till nytt innehåll
Om du känner för att något saknas i din mall ska du inte bry dig. Du kan enkelt lägga till dina egna block för att fördriva design.

Leta efter ett plustecken i en sidbyggare-plugin i den del av sidan där du vill lägga till ett nytt block:

Lägg till nytt block

Hitta sedan den blocktyp du vill använda och dra och släpp den till det nya utrymmet:

Dra och släpp block

WordPress Editor fungerar på liknande sätt:

WordPress Editor Blockerar

Hitta plustecknet för att lägga till ett nytt block eller välj ett från block-menyn längst upp till vänster. Klicka på den du vill lägga till och börja anpassa.

Uppdatera sidinställningarna
Du har redan sett Yoast-widgeten längst ner på sidan. Se till att om du har aktiverat det insticksprogrammet så konfigurerar du dessa inställningar innan du publicerar din sida.

Se också till att anpassa sidans “Dokument” -inställningar här:

WordPress-dokumentinställningar

Du kan redigera:

 • Permalänk (den sidspecifika länken)
 • Den visade bilden (varje sida ska ha en så att dina blogginläggssammanfattningar och kampanjer på sociala medier har både en bild och en beskrivning)
 • Kategorier och taggar (endast för blogginlägg)

När du är klar med att fylla i alla relevanta detaljer klickar du på knappen “Förhandsgranska” för att granska din webbplats i ett nytt webbläsarfönster.

Förhandsgranskning av WordPress

Detta ger dig en chans att se din webbsida i realtid innan du publicerar den (eller några ändringar du har gjort på en befintlig sida).

Om du är nöjd med det klickar du på knappen “Publicera” så kommer din webbsida att visas.

Notera: sidan kommer inte att läggas till i menyn ännu. Du kommer att ta hand om det innan den här processen är klar.

Skölj och upprepa
Upprepa den här processen tills alla dina webbsidor har slutförts. När de publiceras kan du gå vidare.

Ställ in startsidan
En sista sak:

Du vill att din hemsida ska finnas på https://yourdomainname.com. Inte på något liknande https://yourdomainname.com/home.

För att fixa detta, gå till Inställningar> Läsning.

Under “Din hemsida visas” väljer du “En statisk sida”:

Läsinställningar - Ställ in startsidan

Du kan nu välja hemsidan (och bloggsidan, om du skapade en) från listan över publicerade sidor.

Spara dina ändringar. Detta kommer att ställa in din startsida som startsidan på din webbplats och börjar fylla bloggen med alla inlägg du skriver.

Steg 7: Bygg ett kontaktformulär

Med dina nyckelsidor på plats är nästa steg att lägga till ett kontaktformulär så att besökare och intresserade kunder kan komma i kontakt.

Denna handledning visar hur du skapar ett kontaktformulär från början till slut med hjälp av Kontaktformulär 7 plugin. Om det finns ett annat kontaktformulär som du har blicken på, bläddra till botten av inlägget för rekommendationer.

Såvitt bästa metoder för att lägga till ett anpassat kontaktformulär till WordPress är här några saker att tänka på:

Dölj det inte.
Placera formuläret på en plats som är lätt att hitta. Din kontaktsida behöver verkligen en. Du kanske också vill lägga till en i sidofältet på din blogg eller längst ner på hemsidan.

Inkludera endast fält du behöver.
Med alla så väl anpassade till sekretessproblem på nätet i dag vill du inte gå och fråga efter information som inte är relevant för dina syften.

Glöm inte uppföljningsmeddelandena.
När ditt kontaktformulär har fyllts i kommer två personer att få uppföljningsmeddelanden.

Den som fyller i formuläret får ett bekräftelsemeddelande. Vanligtvis visas det i stället för formuläret efter det att det har skickats in.

Som standard skickar ditt formulär förskrivna meddelanden till användaren:

Kontaktformulärmeddelanden

Känn dig fri att ge detta en personlig touch genom att anpassa dina meddelanden.

Glöm inte meddelandet du får som en uppföljning. Din kommer att skickas som e-post:

Kontaktformulär E-post

En ämnesrad som “Ditt domännamn” [Användarens ämnesrad] “är inte bra och det kan skicka dina e-postmeddelanden direkt till skräppost. Om du vill ta emot dessa kontaktformulär utan att misslyckas, anpassa informationen i ämnesraden såväl som meddelandets kropp.

När du har bäddat in kontaktformuläret besöker du din webbplats och fyller i det själv. Se till att allt fungerar som avsett – särskilt om du ställer in obligatoriska fält. Kontrollera sedan uppföljningsmeddelandena på webbplatsen och i din e-postinkorg för att se till att allt är bra.

Steg 8: Lägg till widgetar

När du arbetade igenom dina Customizer-inställningar tidigare kanske du har märkt att det fanns ett avsnitt för “Footer” eller “Widgets”.

Då bad vi dig lämna dem i fred. Det beror på att det inte är mycket meningsfullt att fylla i dessa små block med innehåll förrän du har satt resten av dina webbplatser ihop.

När det gäller vad widgets är, tänk på dem som blocken för diverse delar av din webbplats. I huvudsak går widgets i sidfot, sidofält och ibland hemsidan.

Även om du kunde återgå till Anpassa för att konfigurera din sidfot, är det bästa sättet att göra allt arbete under Utseende> Widgets:

WordPress Widgets

På det här sättet kan du hantera alla dina widgetar på en gång. Dessutom har du en mycket tydligare bild av vilken typ av widgetutrymmen som finns tillgängliga på din webbplats för att fylla (detta kommer förresten att skilja sig från tema till tema).

På vänster sida av skärmen finns dina tillgängliga widgetar:

widgets

På höger sida av skärmen finns tillgängliga widgetplaceringar:

Widget-placeringar

Ditt tema kanske redan har förbehandlat några av dessa widgets med innehåll (vanligtvis är detta fallet för sidfoten).

Granska alla widgets som för närvarande finns. Om du är lycklig ska du hålla dem där de är.

Om du vill anpassa ordningen i vilken de visas – som att flytta en lista med senaste inlägg ovanför sökfältet – dra och släpp bara widgetblocket dit du vill att det ska visas.

Och om du vill anpassa widgetens innehåll klickar du på blocket:

Redigera widget

I det här exemplet kan du lägga till eller ändra titeln som visas ovanför listan med senaste inlägg. Du kan också uppdatera hur många inlägg som kommer att visas i taget. Om du vill kan du också lägga till publiceringsdatum.

Nu behöver du inte fylla någon av dessa widgets om du inte vill. Men om du vill utnyttja det extra utrymme som WordPress ger dig, ta hand om att fylla i alla dina widgetar innan du går vidare.

Steg 9: Ställ in menyn

Nu när allt ditt innehåll är på plats behöver du bara skapa en navigationsmeny för att visa upp det.

Du hittar detta under Utseende> Menyer:

WordPress-menyer

På den här sidan kan du skapa så många menyer som din webbplats behöver. För de flesta av er behöver du bara en.

Namnge menyn

Det finns inget behov av att komplicera det här eftersom du är den enda som ser menynamnet. Bara kalla det något som “Huvudmeny”.

Skapa meny

Klicka sedan på “Skapa meny”.

Välj menypositionering

Ange sedan vart du vill att menyn ska gå.

Menypositionering

Om du skapar en meny för sidfoten (som är sällsynt) eller en annan för mobil (som du kan välja att göra längs linjen) konfigurerar du den här. För nu väljer du bara “Main”.

Håll “Automatisk lägg till nya sidor på toppnivå till den här menyn” avmarkerad. Även om du automatiserar den delen måste du fortfarande komma tillbaka till den här sidan för att uppdatera beställningen. Du kan lika gärna vänta på att placera en sida i menyn när du kan välja rätt plats för den.

Lägg till sidor i menyn

För att lägga till dina sidor i menyn, klicka på kryssrutorna bredvid dem. Klicka sedan på “Lägg till meny”.

Lägg till sidor i menyn

Du kan också lägga till mer än bara sidor. Om du har blogginlägg, kategorier, produkter eller andra länkar du vill lägga till, gör det här.

Dina sidor kommer att landa här:

Anpassa menystruktur

För att ändra i vilken ordning de visas, dra och släpp dem på plats:

Dra släppmeny

Om du vill att dina sidor ska visas i toppnivån i din navigering, se till att de är vänsterjusterade. För att skapa undersidor för sidor på toppnivå, släpp dem nedan med ett intryck som detta:

Dra släppmenyn

Anpassa meny och sidor

När dina sidor är på plats öppnar du var och en och ser till att alla inställningar anpassas efter dina önskemål.

Menyanpassning

Du kan:

 • Ändra sidnamnet.
 • Inaktivera länken om du inte vill att toppnivån ska vara klickbar.
 • Aktivera en megamenu om du vill placera en stor meny med flera lager under ett enda sidnamn.

För det mesta behöver du förmodligen inte justera dessa inställningar. Men det är bra att veta att de är här om du gör det. Det är också här du kan ta bort sidor från menyn.

Steg 10: Anslut till Google

När din webbplats har byggts och anpassats efter dina önskemål, finns det en sista sak att göra: anslut den till Google.

Ställ in Google Analytics

Med eller utan anslutning till Google Analytics, Google och andra sökmotorer kan fortfarande genomsöka och indexera din webbplats. Det du får är förmågan att se vilken typ av data Google har samlat in från din webbplats när det gäller trafik och prestanda.

Denna handledning leder dig genom stegen för att skapa ett Google Analytics-konto och sedan ansluta det till din webbplats. Du kan göra detta med hjälp av ett WordPress-plugin eller så kan du göra det manuellt med kod.

När Google Analytics är redo att gå kan du övervaka din webbplats trafikmönster och fatta databaserade beslut om framtiden för din webbplats design, innehåll, syfte och så vidare.

Google Analytics

Detta är dock inte det enda Google-verktyg som din webbplats bör vara ansluten till.

Ställ in Google Search Console

Google Analytics ger dig information om hur besökare interagerar med din webbplats. Google Search Console, å andra sidan ger dig information om hur besökare möter din webbplats överallt på nätet.

Om du redan har ett Google Analytics-konto är det enkelt att ställa in Search Console.
Nästa steg är att ansluta Google Search Console.

Google Search Console

Gå till Search Console-webbplatsen och klicka på “Start Now”. Det tar dig igenom den snabba installationsprocessen och ber dig verifiera ditt ägande av kontot med ett antal alternativ. Google Analytics är ett av de enklaste sätten att göra detta, så ta det alternativet om du föredrar.

Google Webmaster Verification

Det är också viktigt att upprätta denna anslutning från Google Analytics-sidan. Du hittar den här inställningen under Admin> Property> Property Settings:

Google Analytics - Google Search Console

Du bör se ditt Search Console-konto listat som ett alternativ. Välj den och anslut den till Google Analytics så att du kan börja hämta in en del av den sökdata under din förvärvsrapport:

Google Analytics förvärvsrapport

Eller så kan du alltid bara logga in på Google Search Console för att få djupare insikter om vad som händer med din webbplats i sökningen:

Google Search Console Dashboard

Du kan lära dig saker som:

 • Hur många klick och visningar din webbplats och varje enskild sida får i Google – i webb-, bild- och videosökningar.
 • Hur många klick och vyer kommer från användare på skrivbord, surfplatta och mobil.
 • Vad den genomsnittliga rankningen är för sidorna på din webbplats.
 • Vilka är de bästa sökfrågorna för din webbplats.
 • Vilken typ av mobil användbarhet, säkerhet eller hastighetsproblem din webbplats har (om någon).
 • Vilka webbplatser har flest länkar som pekar på din webbplats.
 • Hur bra du hanterar intern länk på din egen webbplats.

Om du tar lite tid att lära känna Google Search Console kan du förfina din sökoptimeringsstrategi i WordPress (och därefter) för att få bättre resultat i sökresultaten.

Skicka dina webbplatskartor till Google

Det sista att göra med Google Search Console är att ladda upp dina webbplatskartor. På detta sätt kan du skapa en direkt länk mellan WordPress och Google och berätta för Google var du kan hitta innehållet på din webbplats.

En av de trevliga sakerna med att använda Yoast SEO-plugin är att dina XML-sitemaps automatiskt genereras. Du kan hitta en länk till dem under Allmänt> Funktioner:

Yoast XML-webbplatskartor

Klicka på frågetecknet för att få länken till dina webbplatskartor. Du kan nu återgå till Google Search Console.

Öppna fliken Sitemaps:

Lägg till en webbplatskarta

För varje webbplatslänk som du har fått från din WordPress-webbplats, ange den i fältet “Lägg till en ny webbplatskarta”. Google Search Console kommer sedan att bearbeta webbplatskartan och alla sidlänkar i den. Nästa gång Googles bots tar sig runt för att genomsöka webben kommer sidorna på din webbplats att plockas upp.

Eftersom din webbplatskarta uppdateras automatiskt när du lägger till nytt innehåll på din webbplats behöver du inte oroa dig för att Google missar viktiga uppdateringar eftersom den nu har din webbplatskarta i Search Console.

Sammanfatta

En av de fantastiska sakerna med att bygga en webbplats med WordPress är att du har total kontroll över hur du bygger den och hur mycket anpassning som går till den. Som du kan se finns det mycket att anpassa i WordPress, från ditt tema till navigeringslayouten. Du kan till och med anpassa hur och var dina Google-trafikdata presenteras för dig.

Slutsats: om du ska välja att använda WordPress kan du dra nytta av allt det har att erbjuda. Det här så mycket du kan göra med det här innehållshanteringssystemet för att skapa en unik och kraftfull webbplats som du alltid har velat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map