Vad är datacenter?

Vad är datacenter?

EN datacenter är en anläggning som används för att hysa datorsystem och tillhörande komponenter, såsom servrar, routrar, switchar och brandväggar, samt stöd för komponenter som säkerhetskopieringsutrustning, brandundertryckningsanläggningar och luftkonditionering. Datacentret är hjärnan i ett företag och platsen där de mest kritiska processerna körs. Även om datacenters design är unika, kan de i allmänhet klassificeras som internet eller företag


Historia

I 1940, datorerna var så stora att enskilda rum måste särskild avsättas för att hysa dem. Tidiga datorsystem var komplexa för att driva och underhålla och krävde en speciell miljö att arbeta med.

Före 1960 (1945), armén utvecklade en enorm maskin som heter ENIAC (Electronic Numerator, Integrator, Analyzer and Computer):

 • Vägde 30 ton
 • Tog upp 1 800 kvadratmeter golvyta
 • Krävde 6 heltidstekniker för att hålla det igång
 • Gjorde 5000 operationer per sekund

Fram till tidigt 1960, datorer användes främst av myndigheter. Det var stora stordatorer lagrade i rum – vad vi idag kallar ett “datacenter”.

Under uppsvinget av mikrodatorns industri, och särskilt under 1980, datorer började distribueras överallt, i många fall med liten eller ingen omsorg om driftskraven.

Mitten av 1990-talet, ”.com” -störningen fick företag att önska snabb internetuppkoppling och driftstopp. Detta resulterade i företagskonstruktion av serverrum, vilket ledde till mycket större anläggningar (hundratusentals servrar). Datacentret som servicemodell blev populärt vid denna tidpunkt.

I dag’s datacenter flyttar sig från en infrastruktur-, hårdvaru- och mjukvaruägarmodell, till en prenumerations- och kapacitetsmodell. Datacenter har utvecklats avsevärt under de senaste åren och har använt teknik som virtualisering för att optimera resursanvändningen och öka IT-flexibiliteten.

Datacenteranläggning och utrustning

En effektiv datacenterdrift uppnås genom en balanserad investering i anläggningen och utrustningen. Elementen i ett datacenters uppdelning enligt följande:

 • Anläggning – platsen och ”vitrum” eller användbart utrymme, som är tillgängligt för IT-utrustning.
 • Supportinfrastruktur – utrustning som bidrar till att säkerställa den högsta möjliga tillgänglighetsnivån.
 • IT-utrustning – faktisk utrustning för IT-drift och lagring av organisationens data.
 • Operationspersonal – för att övervaka drift och underhålla IT- och infrastrukturutrustning dygnet runt

Det finns fyra typer (nivåer) av datacentra beroende på anläggningens tillförlitlighet:

 • Nivå 1 – består av en enda väg för kraft- och kyldistribution, utan redundanta komponenter som ger 99,0% tillgänglighet
 • Nivå 2 – består av en enda väg för kraft- och kylfördelning, med redundanta komponenter, vilket ger 99,75% tillgänglighet
 • Nivå 3 – består av flera aktiva kraft- och kylningsfördelningsvägar, men endast en aktiv väg, har redundanta komponenter och är samtidigt underhållbara, vilket ger 99,98% tillgänglighet
 • Nivå 4 – består av flera aktiva kraft- och kylningsfördelningsvägar, har redundanta komponenter och är feltolerant, vilket ger 99.999% tillgänglighet

Googles toppmoderna datacenter

Googles datacenter

Google äger och driver datacentra runt om i världen för att hålla våra produkter igång 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Google är det första stora internettjänstföretaget som fick extern certifiering av sina höga miljö- och arbetssäkerhetsstandarder i sina amerikanska och europeiska datacentra. Titta in i Googles datacentra världen över. Se foton av tekniken, människor och platser som håller Googles produkter online.

Storbritanniens datacenter

För närvarande finns det cirka 250 samlokaliseringsdatacenter från mer än 60 områden i Storbritannien (Storbritannien). Nedan kan du se en lista över datacentra i Storbritannien som erbjuder samlokalisering och grossistutrymme, till exempel utrymme i delade rackskåp, kompletta rackskåp, privata burar och sviter.

Aberdeen (1); Bedford (1); Belfast (4); Berkshire (12); Birmingham Storbritannien (8); Birmingham Storbritannien (8); Bournemouth (1); Bradford (1); Cambridge (5); Cardiff (1); Cheltenham (1); Crawley (2); Croydon (1); Derby (1); Dundee (1); Edinburgh (3); Essex (1); Glasgow (2); Hertford (2); Ipswich (1); Kent (3); Leeds (7); Leicester (1); Leiston (1); Lincolnshire (1); Liverpool (2); London (69); Luton (1); Manchester (20); Middlesbrough (1); Middlesbrough (1); Milton Keynes (6); Newcastle (7); North Wales (3); Northamptonshire (2); Norwich (1); Nottingham (3); Poole (1); Portsmouth (7); Redhill (1); Reigate (1); Sheffield (5); Shropshire (2); Slough (6); Somerset (1); Södra Wales (1); Southampton (1); Stevenage (1); Surrey (2); Swindon (1); Ödlan (1); Wakefield (1); Walsall (2); Welwyn Garden City (1); Wherstead (1); Wiltshire (3); Woking (4).

Välja en värdplats (datacenter)

När du överväger var du ska hitta din server eller köpa en webbhotell kommer den bästa platsen att bero på kvaliteten på de webbhotell som finns tillgängliga, deras anslutning till det globala kommunikationsnätverket och närheten till dina målmarknader. Några av de bästa webbhotellleverantörerna, enligt våra experter, för delad hosting är SiteGround och för molnhosting är DigitalOcean, du kan läsa både Siteground-granskning och DigitalOcean-granskning.

Webbhotellplats är en viktig faktor för Google, som beaktar när du försöker fastställa om din webbplats är relevant för ett visst land eller språkmarknad. Vad Google säger om problemet:

”Serverplats (via serverns IP-adress): servern är ofta fysiskt nära dina användare och kan vara en signal om din webbplatss avsedda målgrupp. Vissa webbplatser använder distribuerade nätverk för leverans av innehåll (CDN) eller är värd i ett land med bättre webbserverinfrastruktur, så det är inte en definitiv signal. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me