Vse o podatkovnih bazah MySQL

Kaj je zbirka podatkov MySQL?

MySQL je sistem za upravljanje baz podatkov z odprtim kodom, ki ga distribuira in podpira korporacija Oracle. Tehnično so baze podatkov dobro strukturirane zbirke podatkov, ki segajo od najosnovnejših do najbolj zapletenih podatkov, od preprostega seznama imen do zbirke ogromne količine informacij za veliko korporacijo. Za lažjo in organizacijo zbiranja in pridobivanja podatkov potrebujete sistem za upravljanje baz podatkov.


Druga značilnost MySQL je, da gre za relacijsko bazo podatkov. Relacijske zbirke podatkov so tiste, ki podatke shranjujejo v ločene tabele in ne le da jih vse postavijo v eno veliko shrambo. To pomeni, da sta shranjevanje in iskanje podatkov učinkovita, saj so datoteke organizirane na določene lokacije za shranjevanje. Izraz SQL pravzaprav pomeni „jezik za poizvedbo v strukturi“ in je od takrat postal najpogostejši standardiziran jezik za dostop do podatkov.

Še ena dobra stvar MySQL je, da je Open Source, kar pomeni, da ga lahko vsi, ki ga želijo, uporabljajo in celo prilagodijo svojim potrebam. In ker je Open Source, je brezplačen, zato ga lahko vsakdo le prenese iz interneta brez strahu, da bi ga moral plačati. In poleg vsega je strežnik MySQL znan po svoji hitrosti, zanesljivosti, razširljivosti in enostavni uporabi. Nekateri morda mislijo, da brezplačnost prinaša veliko slabosti, vendar strežnik hitro deluje na namizju ali prenosniku.

Kako ustvariti bazo podatkov MySQL?

Številne aplikacije, kot so programska oprema za e-trgovino, CMS aplikacije in forumi, za zagon uporabljajo baze podatkov MySQL. Če želite ustvariti bazo podatkov MySQL, morate skozi postopek v treh korakih; prvi je ustvarjanje uporabnika in gesla baze podatkov, drugi postopek dodeljevanje privilegijev uporabniku za dostop do baze podatkov in tretji, dejansko ustvarjanje baze podatkov.

To morda zveni zastrašujoče, vendar z uporabo čarovnika za bazo podatkov MySQL, ki ga najdete v vašem cPanelu, postane naloga izdelave podatkovnih baz hitra, enostavna in enostavna. Upoštevati morate naslednje korake:

 • Najprej se morate prijaviti v svoj cPanel in kliknite čarovnika za bazo podatkov MySQL, ki ga najdete pod naslovom “Baze podatkov”.
 • Nato morate v “Korak 1” vnesti ime svoje baze podatkov.
 • V “Korak 2” morate vnesti uporabniško ime in geslo baze podatkov.
 • Nato v “3. koraku” morate uporabniku dodeliti privilegije v vaši bazi podatkov. Lahko preprosto kliknete »Vse privilegije«, razen če razvijalec posebej ne zahteva.
 • “4. korak” je pravzaprav povzetek vseh opravljenih nalog. Morda boste opazili, da ime vaše baze podatkov in uporabnik baze podatkov uporablja uporabniško ime cPanel kot predpono. Če morate ustvariti dodatne baze podatkov, morate samo ponoviti zgoraj navedeni postopek.

Kako izvoziti bazo podatkov MySQL v phpMyAdmin?

Včasih boste morda morali narediti varnostno kopijo baze podatkov bodisi kot varnostni ukrep bodisi za prenos vaše baze podatkov na drug strežnik. Bazo podatkov lahko enostavno izvozite z uporabo phpMyAdmin, orodja, ki ga najdete v vašem cPanelu. Za izvoz morate storiti naslednje:

 • Vse se začne pri vašem cPanelu, zato morate biti najprej prijavljeni v svoj cPanel.
 • Pod naslovom Baze podatkov kliknite ikono phpMyAdmin in nato na seznamu v levem meniju izberite bazo podatkov, ki jo želite izvoziti. Lahko ga izberete s klikom nanj.
 • Nato kliknite zavihek Izvozi, ki ga najdete v meniju na vrhu strani.
 • Pod naslovom »Izvozi« preverite pod »Ogled smetišča (shema) baze podatkov« in preverite, ali so izbrane vse tabele in možnost SQL.
 • Nato pod »Struktura« omogočite možnost »Dodaj DROPTABLE / VIEW.PROCEDURE / FUNCTION« in se prepričajte, da je izbrano »Shrani kot datoteko«, ki se nahaja v spodnjem levem kotu strani. Upoštevajte, da če je vaša baza podatkov precej velika, lahko za veliko hitrejši prenos izberete bodisi “zip” ali “gzipped”.
 • V spodnjem desnem kotu kliknite gumb »Pojdi« in nato na poziv kliknite Shrani. S tem dejanjem se začne postopek prenosa v vaš lokalni računalnik. Za več baz podatkov preprosto ponovite korak 3 – 7.

Kako uvoziti v bazo podatkov MySQL v phpMyAdmin?

Medtem ko obstaja potreba po izvozu baze podatkov, najdete tudi potrebo po uvozu enega iz drugega strežnika v vaš strežnik. Če želite to narediti, lahko uporabite tudi phpMyAdmin. Če ga želite uvoziti, morate imeti varnostno kopijo baze podatkov, ki ponavadi sprejme pripono “.sql”, čeprav sta tudi .zip in tar.gz sprejeta. Če želite uvoziti datoteko, morate storiti naslednje:

 • Ponovno se morate prijaviti v svoj cPanel.
 • Ko ste prijavljeni, kliknite ikono phpMyAdmin, ki jo najdete pod “Baze podatkov” vašega domačega zaslona cPanel..
 • Nato s seznama na levem meniju izberite bazo podatkov, ki jo želite uvoziti.
 • V zgornjem meniju kliknite zavihek Uvozi.
 • Nato pod “Datoteka za uvoz” kliknite gumb “Brskaj” in poiščite varnostno kopijo datoteke.
 • Nato v spodnjem desnem kotu zaslona kliknite gumb »Pojdi«, da začnete postopek uvoza. Ko je uvoz zaključen, morate pod zavihki videti zeleno kljukico in obvestilo, ki bi vsebovalo takole: “Uvoz je bil uspešno končan, … ..”
 • Če morate uvoziti več ali več baz podatkov, morate ponoviti in dokončati korak 3 do 7 za vsako bazo podatkov, ki jo želite uvoziti.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map