Vrste spletnih strani (primeri)

Vrste spletnih mest za gradnjo s primeriNe glede na to, ali ste novi v spletnem razvoju ali imate izkušnje, je lahko koristno vedeti ali se opomniti na različne vrste spletnih mest, ki jih lahko zgradite.


Če želite ustanoviti podjetje ali se naučiti spletnega razvoja, je koristno vedeti, kaj je mogoče o vrsti spletnega mesta, ki ga lahko ustvarite. Odkrili boste, kaj lahko dosežete.

Če imate izkušnje, vam lahko naslednja vrsta spletnega mesta, ki ga boste ustvarili, pomaga pri izbiri projektov, ki jih želite sprejeti, za katero agencijo želite delati ali vrsto odjemalca, ki ga želite opravljati v svojem podjetju..

Gledanje primerov vam lahko služi tudi kot navdih pri vašem delu. Začnete lahko ugotoviti, katera spletna mesta želite ustvariti, kakšno spletno mesto je najbolje izdelati in kako se lahko izboljšate glede na trenutne trende oblikovanja.

Torej, tukaj so različne vrste spletnih mest, ki jih lahko zgradite, kako delujejo in kako jih lahko nastavite s primerom za vsako vrsto spletnega mesta.

Vrste spletnih mest za izgradnjo: Caveat

Spodaj navedene vrste spletnih strani so skupaj z dejanskimi primeri priljubljenih spletnih mest.

Čeprav to nikakor ni popoln seznam, je odlična izhodiščna točka z nekaj viri, ki vam bodo pomagali pri ustvarjanju.

Čeprav je mogoče vsako vrsto spletnega mesta zgraditi z različnimi orodji in programi, so to odlični primeri, ko gre za odgovor na vprašanje “Katera spletna mesta lahko ustvarim?”

Vsaka vrsta spletnih mest za izdelavo bo imela naštete vire in orodja, ki so bila uporabljena za izdelavo te vrste spletnega mesta. Ko pa je vir naveden, se ta ne bo ponovila, če ga uporablja drugo spletno mesto.

Torej, ne smete mešati in ustrezati navedenim virom, ko ste se odločili, da začnete graditi svoje spletno mesto.

1 – Spletna mesta za mala podjetja (Joe Coffee Company)

Primer vrste spletnega mesta za mala podjetja. Spletna stran Joe Coffee.

V zadnjih dveh desetletjih ali več tako je za trgovine z opeko in malto ključno, da imajo spletno mesto. Ko čas mineva, postaja bolj pomemben. Zdaj morate imeti tudi prisotnost v družabnih medijih.

To je postalo kritično, ker je internet postal nuja v našem življenju in ne novost, kot je bila nekoč pred desetletji.

Ne samo da gledamo zabavne videoposnetke, ampak plačujemo račune, komuniciramo, organiziramo življenje, delamo in nakupujemo za večino stvari, od živil in pohištva do oblačil, elektronike in vsega vmesnega.

Zato morajo podjetja imeti spletno mesto, ki je uporabniku prijazno in bi moralo imeti možnost hitro posredovati vse podrobnosti, ki jih stranka potrebuje.

Te podrobnosti vključujejo ure delovanja, kontaktne podatke, podatke o lokaciji z zemljevidom in druge ustrezne podrobnosti. Vključuje lahko tudi možnost rezervacije storitev ali oddaje naročil po spletu.

Za te vrste spletnih mest, ki se uporabljajo v tem konkretnem primeru, lahko tudi, če imate spletno mesto WordPress, namestite in uporabite naslednje vire:

2 – Portfeljske spletne strani (Studio Signorella)

Katera so spletna mesta, ki vam pomagajo pridobiti stranke? Portfeljska spletna mesta. Na tem mestu je Studio Signorella.

Katera spletna mesta lahko zgradite, če želite predstaviti svoje delo? To je vrsta portfelja spletnega mesta. V fotogaleriji prikazujejo slike vaših projektov ali umetnosti.

Slike ni treba razporediti v mrežo, vendar so pogosto, kot je v trendu. Ko uporabnik klikne na sliko, jo ne vidi samo podrobneje, ampak z več vidiki vašega dela na določenem projektu.

Portfelsko spletno mesto je idealno spletno mesto, ki ga lahko ustvarite, če želite potencialne delodajalce ali stranke usmeriti v primere svojega dela, da se lahko hitro zaposlite.

Pogosto je vključena tudi stran »kontakt« ali »najemite me«, tako da obstaja preprost način za stik z vami o potencialnem delu.

Tu so viri, ki jih uporablja ta primer, in kaj boste morda potrebovali za izdelavo te vrste spletnega mesta:

3 – Neprofitne spletne strani (Inštitut Jane Goodall)

Spletno mesto za ustvarjanje je neprofitnim organizacijam. Primer je Instituta Jane Goodall.

Nepridobitne vrste spletnih mest so namenjene zagotavljanju tako dobrodelnih informacij kot tudi načinov, kako lahko ljudje dajejo donacije. Medtem ko bi lahko samo navedli telefonsko številko, da lahko ljudje pokličejo, je to precej staromodno.

Dandanes lahko ustvarite neprofitno spletno mesto za dobrodelno organizacijo, ki sprejema donacije neposredno na njihovi spletni strani.

Če ste samostojni podjetnik, ki išče vrsto spletnega mesta za ustvarjanje, je neprofitna vrsta spletnega mesta odlična možnost. Dobrodelne organizacije pogosto iščejo pomoč pri ustvarjanju spletnega mesta, saj so običajno strogega proračuna in si ne morejo privoščiti najema velike agencije.

Dobra neprofitna vrsta spletnega mesta ima brezhibno prodajno kopijo. Uporabniki bi morali resnično pritegniti donacije. Tudi postopek mora biti preprost.

Zgornji primer ima nakupovalni voziček in sistem za prejem blaga, da sprejemate donacije na spletu, kot tudi spodnja orodja, ki jih lahko uporabite tudi za izdelavo teh vrst spletnih mest:

4 – Spletne strani spletnega dnevnika (Matt Mullenweg)

Druge vrste spletnih mest, ki jih lahko oblikujemo, so blogi. Ta primer je blog Matt Mullenweg

Beseda “blog” je kratek obrazec za “spletni dnevnik”. To je digitalni dnevnik. Začelo se je kot trend za posameznike, vendar je raslo, ko so jih podjetja začela uporabljati za posodabljanje strank, pa tudi za ponujanje dragocenih in informativnih vsebin.

Te vrste spletnih mest lahko ponujajo samo gradivo za branje. Lahko pa prodajajo tudi izdelke, kot je knjiga, ki jo je napisal avtor bloga ali oglasni prostor.

Razlika med spletnim dnevnikom in navadnim spletnim mestom je v tem, da je blog spletno mesto, ki ga lahko ustvarite, če želite objavljati samo članke v spletnem dnevniku. Običajno spletno mesto ima druge funkcije in komponente, kot so druge vrste spletnih mest na tem seznamu.

To je vrsta spletnega mesta, ki ga lahko ustvarite, če želite hitro deliti posodobitve življenja s prijatelji in družino.

Lahko pa začnete spletni dnevnik, ki kroji vaše potovanje. Mnogi ljudje to storijo, da bi si pridobili veliko sled. Nato lahko prodajo oglaševalski prostor in zaslužijo pri delu, v čemer uživajo ali so že delali.

Nastavitev spletnega dnevnika je zelo preprosta. To je primer z zgornjim primerom in uporabljenimi viri:

5 – Osebna spletna mesta (Jane Fonda)

Druge vrste spletnih mest vključujejo osebna spletna mesta, kot je primer spletnega mesta Jane Fonda.

Kakšna so spletna mesta za javne osebnosti in vplivneže? To je osebno spletno mesto, ki postavlja istoimenski položaj spredaj in v sredino.

To je vrsta spletnega mesta, ki ga ustvarite, če želite osebo predstaviti kot blagovno znamko. Opredelitvena značilnost osebnega spletnega mesta je naslov, ki je oseba, s katero je spletno mesto približno.

Razen tega ni nobenih konvencij o tem, kaj lahko vključujejo te vrste spletnih mest. Na splošno velja, da je tema, ki je zajeta, tema, ki je izražena pristno in v osebnem tonu, slogu in pogledu.

Osebno spletno mesto je, kot že ime pove, osebno. Torej se lahko odločite za objavo samo objav na spletnem dnevniku ali pa razširite in prodajate blago, ustvarite skupnost in še več.

Na osebnem spletnem mestu Jane Fonda so nameščena naslednja sredstva in orodja, ki se vam lahko zdijo koristna, če se odločite, da je to eno od spletnih mest, ki ga boste zgradili za svoj naslednji projekt:

6 – Spletna mesta za e-trgovino (Ripley verjeli ali ne!)

Trgovina z elektronsko trgovino Verjeli ali ne

S trgovino e-trgovine lahko preko spleta prodajate izdelke in storitve. Te vrste spletnih mest vsebujejo komponente, kot so strani izdelkov z gumbi, ki bodisi vodijo do strani blagajne za obdelavo plačila, bodisi pa se predmeti lahko namestijo v virtualno nakupovalno košarico.

Predmeti se tam zbirajo, dokler ni prodajalec pripravljen na blagajno in oddati svoje naročilo.

So vrsta spletnih mest, ki jih lahko ustvarite, če želite zaslužiti na strani ali želite začeti podjetje.

Za postavitev tega sploh ni treba stati veliko. Na primer, lahko uporabite samo stroškovno učinkovite ali brezplačne platforme in programsko opremo, kot so WordPress in WooCommerce, Squarespace ali Wix..

Na voljo je veliko več programske opreme z večjimi cenami, zagotovo pa lahko brez njih postavite trgovino za e-trgovino. Lahko pa jih dodate pozneje, ko vaše podjetje raste.

Tu so še drugi viri in orodja, ki se uporabljajo v trgovini Ripley’s Believe It It ali Not eCommerce, ki so vam morda v pomoč, če je to ena od vrst spletnih mest, ki jih želite zgraditi:

7 – nišne spletne strani (Newlyn)

Niška spletna stran Newlyn.

Te vrste spletnih mest, ki jih je treba izdelati, se nanašajo na posebne teme. Na primer, spletno mesto Newlyn je osredotočeno na storitve tipografije za podjetja.

Niščna spletna mesta so idealna vrsta spletnega mesta, ki ga lahko ustvarite, če želite občinstvo brez zadržkov ali če imate ciljno publiko.

Če ustvarite nišno spletno mesto za te namene, boste lahko pridobili več sledilcev in strank ali strank, ker lahko spletno mesto strukturirate tako, da bo ciljalo na določeno skupino ljudi.

To je v nasprotju z oblikovanjem spletnega mesta, ki bo všeč širokemu občinstvu, kar je težko, ker so vsi drugačni. Torej, težko se je pritožiti vsem.

Kako gradite te vrste spletnih strani, je odvisno od vas in kaj bo delovalo za vašo nišo. Lahko se odločite za kombiniranje elementov z drugih vrst spletnih mest.

Na primer, svoje spletno nišo lahko spremenite tudi v spletno trgovino ali v forum ali v wiki.

Tukaj je nekaj virov, ki jih spletno mesto Newlyn uporablja, kar se vam bo morda zdelo koristno za izdelavo te vrste spletnega mesta:

8 – Portfeljske spletne strani (Pluton TV)

Primer zabave: Pluton TV.

Ko odgovorimo na vprašanje, “Katera spletna mesta naj nadaljujejo?” pogosto spregledane možnosti so zabavne vrste spletnih mest.

V zgornjem primeru, Pluton TV, lahko televizijo v živo prenašate prek spleta in brezplačno. Obstajajo druge vrste spletnih mest, ki jih lahko ustvarite za zabavne namene. Ustvarite lahko tudi spletno mesto za skupno rabo glasbe, e-knjig, videoposnetkov in vlog, ter vsega drugega, kar vas zanima.

Vzemite navdih iz drugih vrst spletnih mest in na primer združite zabavo z e-trgovino, članstvom, wikijem in forumom.

Lahko bi ustvarili spletno mesto za članstvo, kot je Netflix, ki prodaja plačljive naročnine na svojem spletnem mestu za pretakanje videoposnetkov. Lahko bi celo ustvarili nekaj podobnega, toda to ima wiki in forum, tako da bi se gledalci lahko naučili in razpravljali o svojih najljubših oddajah in filmih.

Iskreno, lahko ustvarite ne glede na vrsto spletnega mesta, ki jo potrebujete za zabavne namene.

Tukaj so viri in orodja, ki jih uporablja televizija Pluto in ki jih lahko uporabite tudi, če želite ustvariti te vrste spletnih mest:

9 – Spletne strani revij in novic (New Yorker)

Spletno mesto New Yorker.

Obstajajo tudi revije ali vrste novic, ki jih lahko oblikujete za svoj naslednji projekt. Za razliko od blogov se osredotočajo na novinarstvo in ne na osebne interese.

S temi vrstami spletnih strani lahko ustvarite novo spletno mesto za novice v spletu, digitalno modo ali revijo s posebnimi interesi, na primer za različne panoge ali hobije.

Te vrste spletnih mest lahko sestavite tudi s funkcijo premium naročnine. Obiskovalci bi lahko plačali, da se prijavijo in preberejo več kot le nekaj člankov na dan ali da lahko preberejo več kot nekaj odstavkov vsakega članka.

Te vrste spletnih mest za izdelavo imajo običajno tudi čisto, minimalno strukturo in postavitev, tako da lahko elementi strani pravilno poudarjajo objavljene članke. Tako elementi, kot je ozadje, ne prekrivajo vsebine, da bi povečali uporabniško angažiranost.

Tu je nekaj virov in orodij, ki jih uporablja zgornji primer The New Yorker. Lahko jih namestite in uporabite za te vrste spletnih mest za izdelavo:

10 – Spletne strani foruma (Forum za podporo WordPress.org)

Forum za podporo WordPress.org.

Oblike spletnih strani forumov omogočajo organiziran način objave javnih razprav o temah. Uporabniki se lahko registrirajo, da lahko začnejo in prispevajo k razpravam in po možnosti celo za ogled več tem.

Lahko bi ustvarili forumsko spletno stran, na kateri bi razpravljali o vsem, od hobijev, nasvetov in popularne kulture do akademskih tem in česa drugega.

Lahko celo sestavite forum, kot je v zgornjem primeru, da uporabnikom ponudite način, kako si med seboj pomagati pri reševanju tehničnih težav na svojih spletnih mestih.

Mnoga podjetja na ta način uporabljajo forum, da svojim strankam ponudijo samopostrežno podporo. Tako se uporabnikom ni treba tako pogosto obrniti na storitve za stranke, kar zmanjšuje stroške podpore in celoten znesek podpornih vstopnic..

Forumi so odlična izbira za vrsto spletnega mesta, ki ga lahko ustvarite za svoj naslednji projekt, če potrebujete preprost in organiziran način, s katerim lahko uporabniki sodelujejo v javnih razpravah v javnosti. Čeprav si lahko ogledate razprave, lahko ustvarite forum, za katerega se morate prijaviti.

Tukaj so viri Forum za podporo WordPress.org uporablja, da lahko ustvarite svoj forum, če uporabljate tudi WordPress:

11 – Wiki strani (Naključno)

Primer Wiki strani imenovan Fandom.

Spletna mesta Wiki so digitalne enciklopedije, kjer se informacije posredujejo in objavljajo.

Spletna mesta, kot je Wikipedija, so wikiji, katerih namen je ustvariti prosto dostopno znanje o najrazličnejših temah. Po drugi strani so nekateri vikiji, kot je zgornji primer, Fandom, osredotočeni na posebne interese, kot je popularna kultura.

Ni pomembno, kaj je tema wikija. Mnoga podjetja ga uporabljajo tudi na podoben način kot forumi. Z wikiji objavljajo koristno dokumentacijo, ki odgovarja na pogosta vprašanja o podpori.

To pomaga zmanjšati stroške storitev za podporo strankam, pa tudi skupno število podpornih vozovnic, ki jih uporabniki predložijo.

Vendar vam ni treba biti podjetje, da bi v prihodnosti na svojem seznamu spletnih mest, ki jih želite graditi, imeli wikiji. Lahko ga ustvarite, če ste javna osebnost ali vplivnež in želite, na primer, vključiti svoje oboževalce.

Tu so viri, ki jih Fandom uporablja, in jih lahko uporabite tudi, če so wikiji spletna stran, ki jo lahko ustvarite za svoje namene:

12 – Spletne strani o članstvu (Skillcrush)

Spletno mesto Skillcrush.

Spletno mesto za članstvo je še ena od vrst spletnih mest, ki jih je mogoče izdelati za morebitni prihodnji projekt. Na spletnem mestu za članstvo izberite vsebino, ki je zaščitena z geslom. Uporabniki se morajo registrirati za ogled zasebnih vsebin.

Spletna mesta za člane lahko ponujajo brezplačne in premium registracije ali oboje. Obstaja tudi veliko drugih možnih možnosti.

Na primer, lahko po enem plačilu ponudite neskončen ali končen dostop do zasebne vsebine ali pa ponudite ponavljajoče se naročnine, ki se samodejno obnovijo.

S slednjim lahko celo nastavite naročnine, ki se obnavljajo na kateri koli frekvenci, kot so dnevni, tedenski, mesečni ali letni.

Lahko celo sestavite spletno mesto za članstvo, kjer vsebina ni na voljo vse naenkrat, ampak se sprosti v izbranih časovnih presledkih. To je znano kot kapljična vsebina spletnega mesta in spletnega mesta za članstvo.

Tu so orodja in viri, ki jih uporablja zgornji primer, ki se vam bodo morda zdeli koristni, če se odločite za izdelavo te vrste spletnega mesta:

V povzetku

Obstaja veliko možnosti, ko gre za vrste spletnih mest za izgradnjo. Upamo, da je bil ta članek koristen in vam je ponudil nekaj navdiha, kako ustvariti te vrste spletnih mest zase.

Katere vrste spletnih strani vas zanimajo? Se še vedno sprašujete: “Kakšna spletna mesta naj izdelam za svoj naslednji projekt?” Delite svojo izkušnjo v spodnjih komentarjih.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me