Vadnica za PrestaShop

Vadnica za Prestashop za začetnike


Obstaja veliko načinov za ustvarjanje spletne trgovine. Od WooCommerce preko Shopifyja bodočim prodajalcem na spletu na voljo veliko orodij za začetek. V tej vadnici PrestaShop boste spoznali še eno.

V primeru, da ne veš, PrestaShop je kos programske opreme, ki jo lahko prenesete in namestite na svoj strežnik in tako ustvarite spletno trgovino. Kot taka je zelo podobna Magentu, ki je še ena samostojna e-trgovina.

V naslednji vadnici se bomo poglobljeno poglobili v temo PrestaShop. Govorili bomo o tem, kaj je, kako ga namestiti in nastaviti, pa tudi o tem, kako začeti graditi spletno trgovino s PrestaShop korak za korakom.

Si pripravljen? Potem pa gremo naprej.

Kaj je PrestaShop?

Preden se pogovorimo o uporabi PrestaShopa, najprej razkrijmo, kaj je. Kot smo že omenili, gre za programsko rešitev, namenjeno izdelavi spletnih mest za e-trgovino.

domača stran prestashop

Program je ustanovilo zasebno podjetje, vendar je odprtokodnega. To pomeni, da obstaja velika mreža prostovoljcev, ki vlagajo svoj čas, spretnosti in energijo za izboljšanje programa PrestaShop. Ta model je dobro deloval tudi za WordPress in druge odprtokodne CMS.

Več kot 260.000 trgovin zaupa podjetju PrestaShop.

statistika uporabe predskupine

Programska oprema vsebuje vse funkcije, potrebne za izdelavo spletne trgovine:

 • Upravljajte izdelke, zaloge, naročila in stranke
 • Plačilo, pošiljanje, davki in druge pravne zahteve
 • Možnosti trženja, vključno s SEO, kuponi, posebnimi ponudbami, trženjem po e-pošti
 • Podrobno poročanje o vseh delih vaše spletne trgovine
 • Načini razširitve, internacionalizacije in prilagoditve vaše trgovine

Pomembno je opozoriti, da kljub temu, da je PrestaShop brezplačen, še vedno obstajajo stroški. Najprej potrebujete gostovanje in domeno. The Sistemske zahteve so čisto običajni, zato ne potrebujete nič posebnega. PrestaShop ima le nekaj potreb po konfiguraciji, ki jih mora imeti večina gostiteljev.

Če želite razumeti stroške, si lahko kot primer ogledate naš seznam ponudnikov gostovanja WordPress. Oglejte si tudi članek o tem, kako registrirati domeno. Poleg tega boste morda morali kupiti teme in vtičnike. O tem bomo podrobneje govorili v nadaljevanju.

Končno, če imate težave, vam PrestaShop ponuja veliko podpore v obliki dokumentacijo, razvijalski dokumenti, forumi, in več.

Nastavitev in namestitev PrestaShop

V redu, zdaj, ko vemo, o čem govorimo, preglejmo, kako ga uporabiti. Konec koncev, to je verjetno razlog, da ste prvič prišli do te vadbe za PrestaShop.

Kot rečeno, za namestitev programske opreme potrebujete gostovanje in domeno. Če želite preskusno voziti PrestaShop, lahko nastavite tudi lokalno okolje in ga namestite v računalnik.

1. Prenesite in razpakirajte

Prva stvar, ki jo morate storiti pri postavitvi spletne trgovine s PrestaShop, je prenos programske opreme. Za to pojdite na uradna stran za prenos.

stran za prenos

Tukaj morate vnesti svoj e-poštni naslov, sprejeti pogoje in nato pritisniti na velik roza gumb. To bo začelo prenos.

Ko končate, boste prejeli zip datoteko, ki jo morate razpakirati. V notranjosti bodo trije predmeti: an index.php datoteka, imenovana druga datoteka Install_Prestashop.html, in zip datoteko. K tem se bomo kmalu vrnili.

2. Ustvarite bazo podatkov

Naslednja stvar, ki jo moramo narediti, je ustvariti bazo podatkov. Tako kot druge programske rešitve, kot so Joomla, Drupal in WordPress, tudi spletno mesto PrestaShop sestoji iz dveh delov: datotečnega sistema in baze podatkov. Slednji vsebuje vse pomembne podatke, kot so vsebina, besedilo, uporabniki in vsebinska razmerja. Prosta programska oprema PrestaShop vsebuje vaše slike in datoteke, potrebne za prikaz vsebine, povlečene iz baze podatkov.

Kako boste ustvarili bazo podatkov, bo odvisno od ponudnika gostovanja. Mnogi uporabljajo tak program phpMyAdmin. Če vaš ponudnik uporablja cPanel, Preberi to.

phpMyAdmin

Potrebovali boste štiri stvari:

 1. Ime baze podatkov
 2. Uporabniško ime za to bazo podatkov s polnimi pravicami dostopa
 3. Ime gostitelja, kjer se nahaja baza podatkov (pogosto je to lokalni gostitelj)
 4. Geslo za to uporabniško ime

Zapišite jih nekje, kmalu jih bomo uporabili.

3. Naložite datoteke in začnite nameščati PrestaShop

Ko imate bazo podatkov, je čas, da datoteke naložite na strežnik in začnete namestitev. V ta namen se povežite s ponudnikom gostovanja prek FTP, na primer s takšno stranko FileZilla.

Če želite to narediti, potrebujete uporabnika, geslo in naslov strežnika FTP. Več informacij o FileZilla najdete v tem vadnica. Ko ste povezani, poiščite naložene in nezaprte datoteke in začnite prenos. To lahko traja trenutek.

Ko končate, lahko namestitev začnete tako, da odprete domeno, ki je usmerjena na strežnik, kamor ste pravkar naložili datoteke. To se bo samodejno nadaljevalo.

začeti namestitev

Počakajte, da se datoteke PrestaShop odvzamejo.

4. Popolna namestitev

Po tem se boste znašli na tem zaslonu.

čarovnik za namestitev predskupine

To je začetek čarovnika za namestitev, ki vas vodi skozi namestitev PrestaShop.

Tukaj je nekaj korakov in kaj storiti v vsakem:

 1. V spustnem meniju izberite želeni jezik in pritisnite Naslednji gumb.
 2. Strinjate se z licenčno pogodbo in nato pritisnite Naslednji spet za nadaljevanje.
 3. PrestaShop bo izvedel kratko diagnostiko in preveril, ali je primerno strežniško okolje. Popravite vsa opozorila, ki jih vidite tukaj. Če je potrebno, osvežite.
 4. Vnesite podatke o trgovini, kar pomeni ime trgovine, kategorijo (imenujejo jo glavna dejavnost) ter državo in časovni pas, v katerem boste delovali. Nastavite skrbniški račun tako, da vnesete svoje ime in priimek ter e-poštni naslov (to je tudi vaše uporabniško ime!). Nato nastavite geslo – dvakrat – in nadaljujte.
 5. Tukaj morate vnesti naslov strežnika baze podatkov, ime baze podatkov, prijavo in geslo. Izberete lahko tudi predpono tabele in verjetno je dobro, da uporabite nekaj drugega kot standard ps_, npr. xyz_. Preverite, ali vse deluje, kot mora, in nadaljujte na naslednji korak.

Ko ste prišli tako daleč, pridete do dejanske namestitve. Tu bo PrestaShop razpakiral datoteke, napolnil bazo podatkov in ustvaril vse, kar potrebuje za zagon.

predstepska namestitev

Ko je končan, boste prejeli to sporočilo o uspehu.

končana namestitev

Kot omenja, je zadnji korak brisanje namestite mapo. To lahko storite prek FTP kot prej, nahaja se v glavnem imeniku PrestaShop.

5. Prijavite se in prvič preverite svojo trgovino

Na zaslonu za uspeh boste našli tudi dva gumba, ki vas bosta preusmerili v zadnji in sprednji del vašega spletnega mesta. Ko kliknete Odkrijte svojo trgovino na desni strani ali vnesite domeno, ki kaže na strežnik, na katerega ste pravkar namestili PrestaShop, vas bo pripeljala do sprednjega dela vaše popolnoma nove trgovine.

predskupina vzorčna trgovina

Kot vidite, ima že zasnovo in nekaj navideznih vsebin, ki so primer končane trgovine. Čisto, prav?

Ko se vrnete nazaj in kliknete Upravljajte svojo trgovino, prišlo bo do strani za prijavo.

stran za prijavo predshop

Pomembno: Iz varnostnih razlogov PrestaShop ustvari naključni naslov za skrbniško območje, podobno http://yourdomain.com/admin345kjnkna. Zato ga ne pozabite zabeležiti ali zabeležiti nekje, da ga boste pozneje našli!

Vnesite poverilnice, ki ste jih ustvarili med namestitvijo (ne pozabite, da je vaš e-poštni naslov uporabniško ime) in pritisnite Vpiši se. S tem se pripeljete na glavno nadzorno ploščo skrbnika PrestaShop. Zaprite pojavno okno na krovu, naslednje korake bomo pokrili skupaj.

Čestitamo, uspešno ste namestili PrestaShop!

Spoznajte nadzorno ploščo PrestaShop

Ko končate z namestitvijo, je prva stvar, ki jo boste videli, glavna nadzorna plošča.

armaturna plošča prestashop

Poglejmo, kaj lahko ponudi.

Zgornja vrstica bo uporabnikom WordPress-a videti znana. Tukaj je opisano:

 • Prilagodljiv spustni meni za hitri dostop, ki vam omogoča dostop do pomembnih dejanj in delov vaše trgovine
 • Iskalno polje za iskanje po celotni trgovini
 • Gumb, ki piše Oglejte si mojo trgovino vas pripelje neposredno na sprednji del vaše spletne trgovine
 • Gumb za obveščanje, ki ob kliku prikazuje najnovejša naročila, nove stranke in sporočila
 • Mala ikona trofeje prikazuje vaše dosežke pri postavitvi spletne trgovine
 • Končno ikona omogoča dostop do urejanja profila in uporabnih virov

Na levi strani imate dostop do drugih delov vaše trgovine. O tem bomo podrobneje govorili v nadaljevanju.

Glavni del zaslona vsebuje veliko informacij o stanju vaše trgovine in kako jo izboljšati. Vse statistike, ki jih vidite, lahko prilagodite tako, da spremenite časovni okvir na vrhu na trenutni ali zadnji dan, mesec ali leto. Prav tako lahko nastavite časovni okvir po meri in ga primerjate z drugim, kot je Google Analytics. Če v zgornjem desnem kotu omogočite demo način, bodo vse statistike napolnjene z navadnimi številkami, tako da boste lažje razumeli, za kaj gre..

demo način nadzorne plošče

Večina elementov je precej samoumevna. Povedo vam, ali je vaše spletno mesto posodobljeno, število obiskovalcev, nakupovalna vozička, naročila, prodaja, vrhunski izdelki in druge pomembne informacije o trgovini. Spodaj Napoved, lahko si postavite cilje in PrestaShop vam bo povedal, kako blizu ste, da jih dosežete.

Mali simbol zobnika v zgornjem desnem kotu omogoča prilagajanje načina prikaza vsebine. Ko veste o modulih, lahko na armaturno ploščo dodate še več takih elementov.

Če je kaj od tega nejasno, veliko pomoč gumb v zgornjem desnem kotu podrobno opisuje vse na zaslonu. To ugotovite na skoraj vsakem zaslonu v PrestaShopu, tako da se lahko tu obrnete, če se zataknete.

Ustvari izdelek

Seveda je pri vodenju spletne trgovine eno najbolj osrednjih vprašanj ustvarjanje in upravljanje izdelkov. V PrestaShop-u najdete funkcionalnost za to pod Katalog> Izdelki. Ko kliknete, pridete na spodnji zaslon.

katalog izdelkov

Tukaj najdete seznam vseh izdelkov na svojem spletnem mestu. Tu jih lahko tudi filtrirate, aktivirate / izključite, podvojite in izbrišete.

Če želite ustvariti nov izdelek, kliknite istoimenski gumb v zgornjem desnem kotu ali pritisnite Ctrl + P. Preusmeri se na naslednji zaslon.

ustvarite nov izdelek

1. Osnovne nastavitve

Prva stvar, ki jo morate storiti tukaj, je, da na vrhu dodate ime svojega izdelka. Tik ob tem imate spustni meni, ki vam omogoča, da ugotovite, ali gre za fizični izdelek, paket izdelkov (kombinacija vsaj dveh izdelkov, ki že obstaja) ali navidezni izdelek.

Spodaj najdete svoje osnovne nastavitve. Kliknite na polje na vrhu, kjer piše Tu spusti slike za nalaganje slik izdelka. Ko jih imate več, lahko izberete tudi, katera bo naslovnica. Kliknite na njih, da dodate napis.

Nato najdete urejevalnik besedil, v katerega lahko dodate povzetek izdelka (ki bo prikazan na strani trgovine) in daljši opis, ki bo viden za tiste, ki gledajo sam izdelek.

Končno lahko dodate funkcije, blagovne znamke in sorodne izdelke. Zavedajte se, da jih morate ustvariti že v nekaterih drugih menijih, da jih lahko izberete tukaj.

Na desni strani je več možnosti za pomembne podatke:

 • Kombinacije – Tu določite, ali gre za preprost izdelek ali tisto, kjer lahko izbirate stvari, kot so velikost, teža, barva itd. Če slednje, lahko to nastavite pod Kombinacije zavihek, ki se bo prikazal, ko omogočite to možnost.
 • Referenca – To je referenčna koda tega izdelka, ki je pomembna za upravljanje zalog.
 • Cena – Določite ceno z in brez davkov ter davčno stopnjo. Več o tem, kako jih nastaviti kasneje.
 • Kategorije – Tako kot objave na spletnem dnevniku, tudi dodeljevanje kategorij izdelkom olajša filtriranje in iskanje. Izberite med tistimi, ki jih že imate na svojem spletnem mestu, ali ustvarite nove.

2. Količine

plošča količin

Na tem zavihku nadzorujete zaloge tega izdelka in zaporedja:

 • Razpoložljiva količina in minimalna količina na nakup
 • Lokacija zalog, na kateri točki zalog se šteje za nizko in ali vas obvestim, ko pride tja
 • Dovoli / onemogoči naročila, konfiguriraj, kaj kupci vidijo, ko je izdelek na zalogi in na zalogi in kdaj bo spet na voljo

3. Pošiljanje

odpremna plošča

Nepričakovano je, da tukaj obravnavate vse, kar je povezano z pošiljanjem izdelka:

 • Dimenzije izdelka in teža za izračun stroškov pošiljanja
 • Čas dostave (za izdelke in na zalogi)
 • Dodatne pristojbine za dostavo, če so na voljo
 • Na voljo so nosilci za ta izdelek, konfigurirani v vaših nastavitvah

4. Cene

plošča s cenami

Na tem zaslonu prilagodite stvari, ki so povezane s cenami izdelka:

 • Cena z ali brez davka, veljavno davčno pravilo in ne glede na to, ali je izdelek v prodaji
 • Cena na enoto, če to določa zakon o vaši lokaciji
 • Stroškovna cena, kar pomeni, kaj ste plačali za to, da PrestaShop pomaga ugotoviti svojo maržo in dobiček
 • Specifične cene za različne skupine kupcev, valute, države, datume in drugo, pa tudi, kako tehtati te lastnosti

5. SEO

seo plošča

PrestaShop ima precej solidne vgrajene SEO funkcije. Tukaj lahko nadzirate večino izgleda izdelka v Googlovem iskanju, vključno z naslovom SEO, meta opisom in trajno povezavo. Po potrebi lahko nastavite tudi preusmeritve strani.

6. Možnosti

plošča z možnostmi

Končno vam ta zaslon omogoča, da svojemu izdelku dodate dodatne možnosti in informacije:

 • Vidnost izdelka (katalog izdelkov, iskanje povsod, nič od zgoraj navedenega)
 • Ne glede na to, ali je na voljo za naročilo in ali je omejen samo na vašo spletno trgovino
 • Oznake, s katerimi lahko stranke lažje najdejo, kar želijo
 • Stanje (novo, rabljeno, prenovljeno) in ali želite posredovati te podatke
 • Dodatne informacije, na primer številka ISBN, črtna koda
 • Sposobnost prilagoditve izdelka, na primer z besedilom ali sliko po meri
 • Datoteke, ki spadajo v ta članek, na primer priročnik, navodila ali drugo

7. Objavite izdelek

Ko ste izpolnili vse podatke, je prva stvar, ki jo želite storiti Shrani na spodnji vrstici zaslona.

objavi izdelek

Tako ste prepričani, da tisto, kar ste vnesli, ne bo izginilo. Po tem si lahko s pripadajočim gumbom ogledate, kako izgleda izdelek. Ko to storite, vam bo PrestaShop že povedal, če nekaj ni v redu in ga je treba popraviti.

Ko je vse v redu in ste zadovoljni, pošljite izdelek v trgovino s preklopom Brez povezave gumb za Na spletu (obratno je tudi, kako seveda prekličete izdelke). In tu je končni rezultat:

končan izdelek

Ni bilo zdaj tako težko, kajne?

Druge možnosti kataloga izdelkov

Tu so še druge možnosti, ki jih najdete v Katalog poglavje in kaj lahko storite tam:

 • Kategorije – Ustvarite in upravljajte kategorije izdelkov, da boste bolje organizirali svoje izdelke
 • Spremljanje – Prikaže veliko informacij o vaših izdelkih, kot so prazne kategorije in izdelki z manjkajočimi informacijami
 • Lastnosti – Tu upravljate lastnosti in funkcije izdelka, kot so barva, velikost, teža itd.
 • Blagovne znamke in dobavitelji – Blagovne znamke omogočajo obiskovalcem, da filtrirajo po svojih priljubljenih proizvajalcih izdelkov, tukaj pa lahko shranite tudi naslove svojih dobaviteljev
 • Datoteke – Shranite pomembne datoteke, ki jih bodo kupci morda želeli prebrati pred nakupom, na primer dokumentacijo
 • Popusti – Določite pravila za popuste, bonov ali bolj posebne odbitke
 • Zaloge – Tu upravljate, koliko posameznih artiklov imate na voljo in ko boste prejeli opozorilo o nizkih zalogah

Prilagodite svoj dizajn

Seveda je eden najpomembnejših vidikov ustvarjanja lastne trgovine njegova zasnova. Zato ga bomo podrobno obravnavali.

1. Preverite temo in logotip

Naša prva postaja je Oblikovanje> Tema in logotip.

meni in tema

Tu boste na vrhu opazili možnosti za nastavitev logotipa za domačo stran, e-poštna sporočila strank in račune. Nastavite lahko tudi favicon (majhno ikono, ki se bo prikazala na zavihkih brskalnika). To je tako enostavno kot klikanje Brskaj ali Izberite datoteke, naložite in nato shranite. Upoštevajte priporočilo o velikosti v zgornjem levem kotu.

Spodaj vidite svojo trenutno temo in najdete gumbe za obisk kataloga tem in spreminjanje postavitev strani. Do tega bomo prišli kmalu.

Končno na dnu vidite teme, ki so na voljo na trgu PrestaShop, do katerih lahko dostopate od tu.

2. Namestite in spremenite svojo temo

Če želite spremeniti temo svoje trgovine PrestaShop, najdete pod nekaj temami Oblikovanje> Katalog tem. Če pa jih želite dobiti, morate iti do tematska tržnica, zato lahko to tudi storite neposredno.

predloga trgovina predloge trgovina

Tu lahko filtrirate teme glede na svojo različico PrestaShop, kategorijo trgovine, jezik in še veliko več. Na žalost uradna tržnica ne vsebuje nobenih brezplačnih tem, cene pa so med 60 in 300 dolarji.

Vendar pa obstajajo brezplačne teme, na primer na Predloga pošasti kjer lahko dobite nekaj za ceno socialnega deleža. PrestaShop forumi imajo tudi nekaj zbirk brezplačnih tem.

Ko se na temo (in / ali jo kupite), ponovno vrnete v svojo trgovino, kliknite na +Dodajte novo temo na vrhu.

Nato imate tri načine za prikazovanje teme na svojem spletnem mestu:

 • Naložite ga kot zip datoteko
 • Uvozite ga neposredno s svojega URL-ja
 • FTP to v teme mapo v namestitvi PrestaShop in jo izberite v spustnem meniju

namestite novo temo

Ko je naložen, se prikaže na seznamu tem pod Tema in logotip.

nova razpoložljiva tema

Klik na Uporabi to temo (premaknete miško nad novo temo in potrdite) jo aktivira. Po tem, ko si ogledate svojo trgovino, lahko vidite, da je vsebina enaka, vendar se je dizajn spremenil.

nova aktivna tema

3. Izberite Postavitve strani

Precej nezahteven gumb s pomembno funkcijo je Izberite postavitev pod seznamom tem. Ko kliknete nanjo, pridete do strani, kjer lahko s spustnega menija izberete postavitev posameznih strani na vašem spletnem mestu. Kaj je na voljo, je odvisno od tega, kaj lahko ponudi vaša tema.

izberite postavitve

Na primer, tema, ki smo jo pravkar namestili, vam omogoča, da izbirate med postavitvijo polne širine, treh stolpcev ali dveh dvo stolpcev. Če torej niste zadovoljni s postavitvijo ene od svojih strani, to spremenite.

4. Spremenite konfiguracijo domače strani

Na vrhu Tema in logotip, najdete zavihek imenovan Konfiguracija domače strani. Kot si lahko predstavljate, tukaj spreminjate svojo domačo stran. Vodoravne palice predstavljajo različne trenutno delujoče module. Ko kliknete na eno, to označi tudi na shemi na levi strani.

konfiguracija domače strani

Če želite na primer onemogočiti drsnik, ga preprosto kliknite, nato pa puščico in izberite Onemogoči. Tako ga boste odstranili tudi s sprednjega konca vaše trgovine.

onemogoči module v konfiguraciji domače strani

Za nekatere položaje, kot so Domači izdelki, predlaga tudi določene bloke, ki jih lahko namestite prav s te strani.

module, ki so na voljo za namestitev v konfiguraciji domače strani

Poleg tega vam meni omogoča povezave do drugih delov zadnjega dela strani, kjer lahko spremenite več. Če želite na primer dodati module na domačo stran ali spremeniti njihov vrstni red, morate to storiti v meniju Moduli odsek. Več o tem zdaj.

5. Delo z moduli

Pozorimo na to Oblikovanje> Položaji. Brez skrbi, če se vam sprva zdi nekoliko tehnično, boste hitro obesili. Tukaj vidite vse kljuke v svoji temi in module, ki so na njih priloženi.

meni pozicij

Kljuke so nastavljene lokacije v vaši temi (tako v sprednjem kot v zadnjem delu), moduli pa so lahko stvari, kot so gradniki, statistika, seznami povezav, naročninski obrazci, drsniki, socialni gumbi in drugo. Na primer, na displayHome kavelj, najdete modul z imenom Besedilni bloki po meri.

zaslon kavelj

Kot verjetno ugibate, je to tisto Lorem ipsum napolnjen blok na domači strani.

blok besedila po meri na sprednjem delu

Kratek opis kljuke pove tudi vaš položaj v temi. Če torej želite spremeniti ta blok, to storite.

Ena prvih stvari je, da uporabite puščici navzgor in navzdol ali kliknete številko položaja, da modul povlečete in spustite v drug položaj. Tako lahko spremenite, kje se blok pojavi. Spremembe se samodejno shranijo, zato so neposredno vidne tudi na prvi strani.

Če se želite popolnoma znebiti modulov, kliknite gumb s puščico in izberite Odklenite.odklenite modul s kljuke

Lahko pa potrdite polja na levi strani več modulov in kliknite na Odstranite izbor gumb, ki se prikaže.

odklenite več modulov

Kakorkoli že, bloka ne bo več.

6. Moduli za presaditev

Če ga želite vrniti, morate modul ponovno pritrditi na kavelj. V PrestaShopu se temu reče “presaditev” in ima svojo stran. Do tja lahko pridete prek Presadite modul v zgornjem desnem kotu gumba Pozicije zaslon.

meni modula presaditve

Na spustnem seznamu zgoraj so prikazani moduli, ki so na voljo na vašem spletnem mestu. Ko ste izbrali tistega, ki ga želite, Presaditev v seznam postane aktiven in daje vam vsa mesta, na katera ga lahko priložite. Spodaj Izjeme, lahko določite, kje se ta posebni modul ne sme prikazati. V tem primeru to res ni uporabno, vendar je smiselno za druge module. Vnesite seznam z vejicami ali pa izberite spodaj (uporabite Ctrl in Shift izbrati več).

konfiguracija modula presaditve

Izbire lahko shranite na dnu, ko boste zadovoljni. Po tem bi moral biti besedilni blok po meri spet. Če želite pozneje spremeniti spremembe, lahko vedno kliknete Uredi gumb modula v Pozicije zaslon za vrnitev v ta meni. Več informacij o kljukah in modulih najdete v razdelku za pomoč ali na dokumentacijo.

7. Spremenite svoj meni

Toda kaj, če želite spremeniti ne v prisotnosti ali položaju modulov, ampak v njihovi vsebini, kot je glavni meni? Ko se pomaknete na dno polja Pozicije lahko vidite, da je pritrjen na displayTop kavelj.

modul glavnega menija na kavelj zaslona

Toda če želite spremeniti, kaj prikazuje, se morate obrniti Moduli> Upravitelj modulov. Tu najdete vse aktivne in neaktivne module, ki so na voljo na vašem spletnem mestu.

vodja modulov

Če želite najti modul glavnega menija, preklopite spustni meni pod Stanje do Omogočeni moduli. Nato poiščite Glavni meni Spodaj Oblikovanje in navigacija (morda boste morali klikniti Poglej več na dnu).

glavni meni v upravitelju modulov

Lahko bi ga našli tudi z vrstico za iskanje na vrhu. Kakor koli, ko kliknete Konfigurirajte, tukaj vas bo popeljalo:

konfigurirajte modul glavnega menija

Na levi strani vidite, kaj je že na meniju, na desni strani pa so na voljo v vaši trgovini. Uporabi Odstrani in Dodaj gumbe, da se znebite menijev ali dodate več v meni. Označite kateri koli element, ki je že prisoten, nato pa s puščicami na levi spremenite vrstni red. Če želite dodati povezave po meri, uporabite obrazec na dnu.

Ko končate, ne pozabite shraniti in si oglejte spremembe v svoji trgovini. Upoštevajte, da bodo različni moduli imeli različne možnosti konfiguracije. Torej ta zaslon ne bo vedno videti enak.

8. Spremeni strani

Naslednja naslednja postaja je Oblikovanje> Strani.

meni strani

Tu želimo spremeniti vsebino O nas stran. Prva stvar, ki jo boste opazili, so tako imenovane kategorije strani. Te omogočajo razvrščanje strani po temah za boljšo organizacijo. To jih bo premaknilo tudi pod isto kategorijo v drobtinah.

Trenutno se preprosto želimo pomakniti navzdol do O nas strani in kliknite »simbol pisala« na desni strani, da ga uredite. To nas bo preusmerilo na naslednjo stran:

stran za urejanje

Tukaj so nastavitve precej preproste. Na vrhu lahko spremenite kategorijo, pod katero želite, da se ta stran prikazuje. Spodaj lahko spremenite naslov strani, določite meta naslov, opis in ključne besede (slednje res ni potrebno). Permalink nastavite pod Prijazen URL. Predogled vam bo pokazal, kako bo stran izgledala v iskalnikih.

Nato ustvarite vsebino strani v urejevalniku. Če ste že kdaj uporabljali klasični urejevalnik WordPress ali običajni urejevalnik besedil, se počutite kot doma. Uporabite lahko oblikovanje, nastavite naslove, vključite slike, povezave do drugih strani, vdelajte videoposnetke in drugo.

Shrani in predogled na dnu. Nato prikažite stran v svoji trgovini s preklopom na Prikazano gumb za Da. Ko boste trgovino postavili na spletu, verjetno tudi želite nastaviti Indeksiranje po spletnih iskalnikih do Da. Če je smiselno, lahko stran tudi obdržite iz iskalnega indeksa.

Poleg tega ste končali. Shranite vse spremembe, ki ste jih naredili, da jih boste videli na sprednji strani. Ustvarjanje novih strani deluje na enak način.

Druge nastavitve oblikovanja

Kaj še počne Oblikovanje oddelek ponuditi? Hitro prečimo:

 • Tema e-pošte – PrestaShop strankam redno pošilja e-poštna sporočila (npr. Njihovo potrditev naročila). Tu lahko nadzorujete oblikovanje in druge vidike teh sporočil.
 • Nastavitve slike – Na tej plošči nastavite velikosti slik, ki jih PrestaShop ustvari v slike.
 • Povezovalni gradnik – Ustvari vsebino za seznam povezav modul.

Nastavite prehod za plačilo

Ko ste ustvarili svoje izdelke in oblikovali svojo trgovino, je čas, da postavite prehod za plačilo. To lahko storite pod Plačilo> Načini plačila.

meni prehodnih plačil

Na vrhu najdete načine plačila, ki so že na voljo vašim strankam. Spodaj je nekaj modulov, ki jih lahko namestite, da dodate več v svojo trgovino. Na voljo so dodatne tržnica.

Klik na Konfigurirajte začne namestitev. Pazite, da vam številne možnosti elektronskega plačila omogočajo izvajanje v preizkusnem načinu, tako da jih lahko preizkusite brez dejanskega plačila.

konfigurirajte prehod plačil

Izberite, kar je za vas smiselno, in nastavite. Ko so aktivni, so prehodi za plačila samodejno na voljo obiskovalcem, teh modulov ni treba povsod prikleniti. Če pa želite odstraniti prehodna plačila, ki jih ne uporabljate več, morate to storiti v Upravitelj modulov.

Lokalizacija in davki

Eden od zadnjih korakov je lahko lokalizacija in prevajanje vaše trgovine za mednarodne kupce. PrestaShop je to zelo enostavno, možnosti pa najdete pod Mednarodno> Lokalizacija plošča.

lokalizacijski meni

Tukaj vam omogoča, da nastavite privzeti jezik, državo, valuto, časovni pas, enote itd. Prav tako lahko nastavite tiste za različne kraje, ki jih morda gostite.

Super stvar: PrestaShop ima veliko že vnaprej nastavljenih. Namesto da vse vnesete ročno, lahko prenesete t.i. lokalizacijski paketi. Preprosto izberite državo, v katero želite lokalizirati trgovino in katere dele morate prilagoditi (države, davki, valuta, jezik, enote). Potem pa zadeti Uvoz.

Nato boste vse to dobili na svoji spletni strani, da jo boste lahko ponudili strankam. Poleg tega PrestaShop v vašo trgovino samodejno vključi jezik in valuto, če je na voljo več.

menjalnik valut in jezik v predskupini

Poleg tega boste našli možnost, da na zadnji strani vključite prevode svojih strani in izdelkov.

Poleg zgoraj navedenega najdete še tri jezičke v Lokalizacija plošča:

 • Jeziki – jezike, nameščene na vašem spletnem mestu. Izbrišite tiste, ki jih ne potrebujete več, in uredite obliko datuma in druge jezikovne lastnosti.
 • Valute – Enako kot jeziki, vendar za valute. Vključuje tudi možnost vključitve tečajev v živo.
 • Geolokacija – To vam omogoča, da omejite dostop do svoje trgovine ali njenih delov, odvisno od lokacije obiskovalca.

Drugi meniji za lokalizacijo

Tukaj je še nekaj Mednarodni razdelek vsebuje:

 • Lokacije – Tu določite geografske lokacije, ki jih prodajate in pošiljate ali ki jih stranke lahko izberejo kot svojo lokacijo, ko se registrirajo. Tukaj nastavite tudi davčne nastavitve, valuto in pomembne nastavitve dostave, odvisno od lokacije stranke.
 • Davki – Ta meni vključuje vse prihranjene davke v vaši trgovini. Nadzorujete, katera davčna stopnja se uporablja za določeno geografsko regijo, odstotek in več. PrestaShop to samodejno uvozi iz lokalizacijskih paketov, lahko pa tudi ročno spremenite.
 • Prevodi – PrestaShop in njegove komponente so v različnih jezikih, vendar niso vsi dokončani. Če nekaj ni v redu, lahko v tem meniju spremenite skoraj vse prevode. To je razmeroma zapletena tema, zato preverite uporabniški dokumenti.

Konfigurirajte nastavitve

PrestaShop ponuja množico nastavitev, ki se nahajajo v Trgovinski parametri in Napredni parametri. Preveč jih je, da bi jih prečkali drug za drugim, tukaj je kratek pregled.

Trgovinski parametri

 • Splošno – SSL in druge varnostne nastavitve, zaokroževanje številk, nastavitve zaslona, ​​večnamenska trgovina, kategorija glavne trgovine in načini za nastavitev trgovine v način vzdrževanja
 • Nastavitve naročila – Kaj kupci vidijo pri nakupu in ali so možne blagajne gostov, minimalne možnosti nakupov in daril, sporočila o stanju naročil
 • Nastavitve izdelka – Sposobnost izklopa nakupovalnih vozičkov, nastavitev novih izdelkov in opisov izdelkov, možnosti prikaza strani na izdelkih, upravljanje zalog in upravljanje zalog, paginacija
 • Stranke – Katere podatke lahko zahtevajo in pokažejo strankam, skupinam kupcev (npr. Za popuste), naslovi, ki jih lahko kupci izberejo sami (npr. Mr./Mrs)
 • Kontakt – Kontaktne informacije za prikaz na Kontaktiraj nas strani in lokacije trgovin
 • Promet in SEO – Uredite trajno povezavo strani na svojem spletnem mestu, nastavite meta opise, naslov SEO in druge meta informacije, spremenite strukturo URL-jev, konfigurirajte robots.txt, iskalnike, ki jih pozna vaša namestitev PrestaShop, in si oglejte spletna mesta, ki vas obiskovalce napotijo
 • Iskanje – Nastavitve za izboljšanje iskanja na vašem spletnem mestu, na primer vzdevki napačno napisanih besed in oznak, ki se uporabljajo na vašem spletnem mestu
 • Strokovno znanje – Funkcija gamifikacije, ki vam prinaša značke in druge nagrade za dokončanje določenih delov nastavitve spletnega mesta

Napredni parametri

 • Informacije – Zbrani podatki o vaši trgovini, kot so podatki o strežniku in zbirki podatkov
 • Izvedba – Načini za izboljšanje uspešnosti trgovine, čiščenje predpomnilnika, omogočanje načina za odpravljanje napak, stiskanje, predpomnjenje in še več
 • Uprava – Posodobitev modula in nastavitve piškotkov, nalaganje kvot in obvestil
 • E-naslov – Seznam e-poštnih sporočil, poslanih iz vaše namestitve PrestaShop, nastavitve za pošiljanje in testiranje e-poštnih sporočil
 • Uvoz – Uvozi podatke v obliki CSV
 • Ekipa – Konfigurirajte, kdo ima dostop do vaše trgovine, kakšno vlogo imajo in katera dovoljenja vključujejo
 • Baza podatkov – Ukvarja se z osnovno bazo podatkov in omogoča zagon poizvedb SQL, varnostno kopiranje in obnavljanje baze podatkov v notranjosti PrestaShop
 • Dnevniki – Tu se beleži vse, kar se dogaja v vaši trgovini (na primer akcije uporabnikov)
 • Spletna storitev – Ustvarite ključe API, da PrestaShop povežete s programsko opremo drugih proizvajalcev

Zaženite svojo spletno trgovino s PrestaShop

PrestaShop je močan paket e-trgovine. Omogoča vam izdelavo popolne spletne trgovine z naprednimi funkcijami. Lahko ga prilagodite svojim potrebam in takoj začnete s prodajo.

Čeprav so nastavitve zelo zapletene, ima začetnikom prijazen vmesnik in je primeren za netehnične uporabnike. Potrebno je le nekaj časa, da razumete, kateri del skrbniškega vmesnika naredi kaj.

Količina funkcij, ki jih ponuja brezplačna različica, je pozitivno presenečenje. Druge rešitve zaračunajo denar za večino tega, kar s PrestaShop-om dobite takoj.

Edina slabost je, da so za napredne oblike in značilnosti cene nekoliko dražje. Zato morate predhodno ugotoviti, kaj potrebujete in koliko bo to stalo. Po tem dobite robustno in s funkcijami bogato rešitev e-trgovine.

Katera je vaša najljubša funkcija PrestaShop? Imate vprašanja glede zgoraj navedenih informacij? Sporočite nam v spodnjem razdelku za komentarje!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map