Tečaj tečaja za Google Analytics za digitalne tržnike

Prispeval gostujoči strokovnjak Andrew McLoughlin za Digitalni marketing Colibri


Ena stvar, ki smo se je naučili kot vrhunska agencija za digitalni marketing San Francisco, je, da so naša prizadevanja skoraj popolnoma nesmiselna, če nimamo načina za merjenje vpliva. Kot večina podjetij je tudi naše odvisno od povratnih informacij, spremljanja rezultatov, preizkušanja novih pristopov in strategij ter sposobnosti objektivne primerjave.

Za digitalne tržnike je Google Analytics eno najpomembnejših orodij za sledenje rezultatov in zagotavljanje, da je vaše spletno mesto optimizirano za iskalnike. Spodaj smo sestavili ta tečaj strmoglavljenja, da vam omogočimo okvir, ki ga potrebujete za razumevanje programske opreme, in jo začnete uporabljati v svojem digitalnem orodju. Majhna izjava o omejitvi odgovornosti, to ni mišljeno kot nadomestitev Googlovega lastnega tečaja analitike in certificiranja, temveč ga je treba dopolniti.

Google Analytics in pomen številk

Zamislite si scenarij: sredi pomladi je. Vaše spletno mesto je pravkar objavilo novo ciljno stran, ki uporablja nekoliko drugačno fraziranje od vaše običajne blagovne znamke. Na mesečno glasilo se povezujete s ciljno stranjo in objavljate povezave do nje v svojih računih v družbenih medijih. Tri dni kasneje ima vaše spletno mesto izmerjeno povečanje konverzij (recimo prodaje iz vaše spletne trgovine). Zdi se, da so konverzije povezane z novo ciljno stranjo in s spremenjeno znamko, zato znova naredite celotno spletno mesto, da se ujema z novim tonom in posnetki. Nenadoma pa konverzije upadajo, prihodki pa dosegajo ves čas nizek nivo. Kaj je šlo narobe?

Napaka v tem primeru je bila ujemanje korelacije obeh dogodkov – nove ciljne strani in povečanja konverzij – in brez dokazov, da je nova blagovna znamka neposredno povzročen konica pri pretvorbah. Če ste svoj promet spremljali s storitvijo Google Analytics, bi videli, da je bila stopnja obiskov za novo ciljno stran nenavadno visoka, čas na strani pa nenavadno nizek. Ljudje sovražil nova blagovna znamka, tudi ljudje, ki jim je bilo vaše spletno mesto všeč dovolj, da so se prijavili na glasilo. Vaša konverzija je bila oškodovana, ker se v tem letnem času vedno vrtijo: ljudje kupujejo darila za materinski dan.

V tem scenariju bi analitika podatkov rešila vaše spletno mesto pred nesrečno samobotiko, ki deluje neumno brez dokazov. Edina jasna pot do uspeha je trda številka, sledenje njihovega izvora in segmentiranje podatkov na več različnih spremenljivk..

Kako Ne Za uporabo storitve Google Analytics

-Kanali in tehnike

Čeprav je naš zgornji scenarij govoril, ne zamenjujte Google Analytics za marketinško orodje za vse, za kar ga nekateri uporabljajo. Dejansko obstaja ena bistvena napaka, ki jo mnogi neizkušeni digitalni tržniki storijo, ko prvič uporabljajo Google Analytics. Naj pojasnimo.

Google Analytics v bistvu razgrajuje podatke predvsem po kanalih. Obstajajo tudi drugi načini za konfiguriranje poročil, vendar privzeto in tisti, ki ga začne večina ljudi, promet razdeli na skupine, kot so “Organic” (ljudje, ki so v rezultatih iskanja našli vaše spletno mesto z iskanjem ustreznih ključnih besed), “Neposredno” ( ljudje, ki so kliknili povezavo, naložili zaznamek ali vnesli URL), “Socialno” (ljudje, ki so prišli iz naslovov iz družbenih medijev), “Plačano iskanje” (ljudje, ki so kliknili na plačljivi oglas) in tako naprej.

S to privzeto razvrščanjem podatkov je o vsakem diskretnem kanalu nevarno enostavno razmišljati kot o diskretnem trženju strategijo. To je resna težava in v svojo mrežo ujame vedno več digitalnih trgovcev.

Google Analytics vam odlično pomaga, da vas obvešča o prometu na vašem spletnem mestu in o obnašanju uporabnikov in podobno, vendar tega ne obravnavajte kot ulov za svoja širša trženjska prizadevanja. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko svetujemo, je, da orodje uporabite tako, kot je načrtovano. Ne poskušajte z nožem zaviti nohta z izvijačem in ne pričakujte, da bo Google Analytics opravil težko dviganje za vašo strategijo digitalnega trženja.

Kaj je Lahko Naredi

Torej, s tem ne bomo več govorili o različnih prednostih in aplikacijah Google Analytics. Lahko vam pove, od kod prihajajo vaši obiskovalci, in sicer tako, da promet razvrstite v različne vire. Lahko vam pove, kakšne poti sledijo uporabnikom, ko pridejo na vaše spletno mesto, podatke pa lahko razdelite na več spremenljivk, da dobite bolj celovito sliko. Lahko spremlja pretvorbe, cilje in interakcije uporabnikov, pod pravimi okoliščinami pa lahko vidite, ali nove marketinške pobude vplivajo na to, za katero ste upali.

Predstavljamo si drug scenarij. Želite izvedeti več o demografskih podatkih vaših uporabnikov, predvsem zato, da se boste lažje odločili, ali bi bilo vredno svojega časa investirati v namensko mobilno različico svojega spletnega mesta ali preusmeriti tržna prizadevanja. Torej grafikonirate podatke in razdelite uporabnike glede na lokacijo, vrsto naprave (ločljivost zaslona vam lahko pove, ali je šlo za tablični računalnik, mobilni telefon ali namizje), brskalnik, jezik itd..

Z analizo rezultatov ugotovite, da je večina vaših obiskovalcev predvsem nemško govorečih tabličnih računalnikov, večina pa jih ima sedež v Evropi. Zdi se tudi, da je večina vaših uporabnikov ponavljajočih se obiskovalcev, običajno po neposredni povezavi.

Torej kaj počneš?

V tem primeru bi bilo pametno vlagati v nemško jezikovno različico spletnega mesta, optimizirano za mobilne naprave. Verjetno bi tudi videli velik uspeh od glasilo, ker je tako velik odstotek vaših uporabnikov pokazal ponavljajoče se ali dosledno zanimanje za vašo vsebino.

Če pustite, da vam podatki povedo več, kaj se v resnici dogaja, boste izvedeli več o svojih uporabnikih in lažje boste izpolnili njihove potrebe.

Primerjalna analiza

Pri podatkih, tudi celovitih podatkih, je, da vam brez konteksta niso koristni. Iz nekaterih točk podatkov ne morete ekstrapolirati. Tu nastopi primerjalna analiza.

V bistvu je primerjalno vrednotenje postopek, s katerim skozi čas spremljate podatke, glede na okoliščine, da dobite občutek, kako bi izgledal “tipičen” razplet, tako da lahko ocenite podatke za določeno kampanjo glede na povprečje . Kadar koli je mogoče, sledimo podatkom vsaj tri mesece, ko prihajamo z našimi referenčnimi vrednostmi, samo zato, da upoštevamo odbitke (kot je na primer materino nakupovanje!) V idealnih razmerah bi želeli slediti podatkom glede na primerjalne vrednosti iz istega meseca leto, isti dan v tednu in celo isti čas dneva. Na primer, če se vaš promet običajno krepi okoli pete ure popoldne (to je 14:00 v Berlinu), bi morali spremljati rezultate iz istega časovnega obdobja, če primerjate rezultate nove kampanje ali ciljne strani. Večina poslovnih mest ponavadi pobere sredi delovnega dne, medtem ko večina mest za prosti čas ob večerih in vikendih.

Če je vaše spletno mesto že nekaj časa, je vedno dobro tudi slediti referenčnim referenčnim vrednostim za leto. Če se vaše spletno mesto vrti okoli božiča, ne obupajte, če se vaš promet za junij ne ujema z vašimi najvišjimi dosežki. Bolj ko kontekstualizirate svoje podatke, bolj uporabni bodo in natančnejši in pravilnejši sklepi, ki jih ustvarite.

Nasveti in strategije

-Ne dotikajte se neobdelanih podatkov

Od trenutka, ko začnete uporabljati sledilne kode analitike, ohranite en pogled, ki je popolnoma nefiltriran in nespremenjen. Če ga nimate, ga naredite zdaj. Ko filtrirate svoje podatke, se filtrirajo za nazaj. Google ne shrani prejšnjih različic, zato so spremembe trajne. Če pomotoma nepravilno implementirate filter ali izbrišete določene podatke, je to dobro, zato ohranite eno varnostno kopijo celotnega računa. Vedno lahko znova zgradite filtre, vendar ne morete obnoviti podatkov brez arhiva.

-Najprej poskusite vse v preizkusnem pogledu

Tako kot prejšnji nasvet tudi pri dodajanju filtrov ali ustvarjanju pogleda po meri vedno najprej spremenite spremembo v peskovniku. Uporabite preskusni pogled, da se poigrate in se prepričate, ali filtri delajo tisto, kar želite. Tako boste lahko poskusili znova in jo izpopolnili, preden spremenite trajno spremembo.

-Ne ustvarite milijona filtrov, ko boste to storili

Recite, da filtrirate neželeno pošto (in to bi morali biti!). Nočete, da bi lažni podatki o vaših rezultatih prekrivali rezultate, in veliko je imen gostiteljev, ki jih želite izključiti. Ne pozabite pa, da lahko napišete preprost regularni izraz, ki ga lahko dodate v nedogled za vsako novo ime gostitelja, ki ga želite filtrirati. Če naredite samo en filter, imenovan »bot spam« ali kaj podobnega, in ga pravilno uporabite, si lahko prihranite težave, ko poskušate česati stotine posamičnih filtrov, kadar koli morate dodati ali spremeniti določeno stvar. To je najboljša praksa in dolgoročno vas bo rešila pred velikim glavobolom.

-Dokument vse po datumu

Google Analytics vam omogoča, da vodite dnevnik sprememb, popravkov, novih strani in še več, zato bi morali snemati vsak sprememba. Ne morem dovolj poudariti. Predstavljajte si, da bi opazili nepojasnjen vrzel v prometu, ki se je začel pred dvema ali tremi meseci, vendar se začne zmanjševati. Kakšno spremembo ste pred tremi meseci spremenili na svojem spletnem mestu, kar bi ga morda sprožilo? Ste objavljali glasilo ali pokrivali določeno temo na svojem blogu? Ste spremenili arhitekturo svojega spletnega mesta ali preuredili svoje menije? Ste kode za sledenje dodali na stran, ki je bila tam že od nekdaj, zdaj pa zaradi teh ali drugačnih razlogov premalo deluje?

Brez dnevnika in brez konteksta vam vaši podatki, ne glede na to, ali so zapleteni, za vas ne bodo koristni.

Misli, ki se ločujejo

To je to za naš hitri tečaj zrušitve Google Analytics za digitalne prodajalce. Upamo, da vam je dala več podlage za uporabo tega izjemno vsestranskega orodja. Če ste že seznanjeni s storitvijo Analytics, upamo, da vas bo ta objava navdihnila, da boste še naprej razvijali dobre navade in kar najbolje izkoristili svoje podatke v svojih nenehnih prizadevanjih za digitalno trženje. Če ste jo objavili do konca te objave, potem v imenu Colibri Digital Marketing, hvala za branje. Zažigaš. Pozdravljamo vaše povratne informacije, zato nas vpišite Facebook ali Twitter, in sporočite nam, kaj mislite! In iskrena zahvala našim prijaznim gostiteljem za vodenje te objave.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map