Seznam za zagon spletnega mesta

Brezplačen seznam za zagon spletnega mestaIzdelava spletne strani nikoli ni bila lažja z vsemi gradniki spletnih strani in programsko opremo IDE, ki so danes na voljo. Vendar pa, izstrelitev spletna stran z močno podlago in brez kakršnih koli kolcanj je povsem druga stvar. Da se bo vaše spletno mesto dobro odrezalo, morate poskrbeti za elemente, ki niso postavljeni na nekaj strani in napisali kopijo.


Številni lastniki spletnih mest hitro ustvarijo novo spletno mesto, nato pa porabijo veliko časa za namestitev SSL certifikata, pisanje vsebine in nastavitev analitike.

V idealnem primeru so to vsi elementi, ki bi se jih morali lotiti prej vašo spletno stran zaženete, tako da se lahko osredotočite na najpomembnejše – povečanje občinstva in objavljanje najboljše vsebine, ki jo lahko.

V tem članku vas bomo vodili s 17-točkovnim kontrolnim seznamom praktično vseh elementov, s katerimi boste morali ravnati pred začetkom predstavitve.

Pripravimo se na zagon vašega spletnega mesta!

Preverjanje zagona spletnega mesta v 17 korakih

 1. Preverjanje SSL (HTTPS)
 2. Posodobitev sistema CMS na najnovejšo različico
 3. Nastavitev varnostnih kopij
 4. Vključevanje analitike
 5. Zagotovite, da so vse strani dodane
 6. Testiranje navigacije in povezav do vašega spletnega mesta
 7. Lektoriranje vsebine in kopija
 8. Zagotovite, da je spletno mesto dostopno
 9. Preverjanje spletnega mesta na mobilnih napravah
 10. Testiranje vaše spletne strani v različnih brskalnikih
 11. Preverjanje spletnega mesta
 12. Ustvarjanje robots.txt
 13. Dodajanje metapodatkov in naslovov
 14. Uporaba oznake sheme
 15. Konfiguriranje strukture stalne povezave spletnega mesta
 16. Glede na integracijo AMP
 17. Ustvarjanje profilov družbenih medijev za vaše spletno mesto

1. Zagotovite, da bodo vaša SSL potrdila delala (HTTPS)

Potrdila SSL (Secure Sockets Layer) potrdijo identiteto vašega spletnega mesta in omogočajo uporabo HTTPS za varen prenos podatkov. Še posebej je pomembno za spletna mesta za e-trgovino, čeprav res ni opravičila za preskok tega koraka ne glede na vašo nišo, še posebej, ker lahko brezplačno ustvarite SSL certifikat..

Številni dobri spletni gostitelji bodo poskrbeli za postavitev SSL certifikata za vas.

Če ni, lahko uporabite storitev, kot je Šifrirajmo ustvariti brezplačno potrdilo in ga nastaviti ročno.

Potrdilo Lets Encrypt.

Upoštevajte pa, da nekatera spletna mesta zahtevajo različne vrste potrdil, v tem primeru boste morda morali kupiti certifikat. V obeh primerih boste potrdilo želeli pridobiti s potrdilom.

Omogočanje prometa HTTPS

Ko je vaš SSL certifikat vzpostavljen, lahko preusmerite ves promet svojega spletnega mesta prek HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS.) Kot tak zagotovite varnost vseh podatkov, ki se vračajo naprej in nazaj z vašega spletnega mesta. Poleg tega bo večina brskalnikov prikazala, ali je vaše spletno mesto omogočeno HTTPS:

Primer šifrirane povezave.

Če spletnega mesta ne konfigurirate za uporabo HTTPS, bodo obiskovalci ob poskusu dostopa do njega dobili opozorilo, kar je grozno za podjetja in vašo raven prometa:

Opozorilo o nevarni povezavi

Da bi se izognili temu velikemu, problematičnemu opozorilu, priporočamo naslednje Googlove smernice za omogočanje HTTPS. Če ste uporabnik WordPress-a, smo napisali tudi vodič o tem, kako spletno mesto premakniti na HTTPS, ki si ga boste želeli ogledati..

2. Posodobite sistem za upravljanje vsebine (CMS) na najnovejšo različico

Uporaba CMS-ja vam lahko na več načinov poenostavi življenje. Ta vrsta programske opreme vam ponavadi nudi široko paleto orodij za ustvarjanje, posodabljanje in upravljanje strani, tudi če nimate znanja o spletnem razvoju.

Vendar pa boste morali, podobno kot druga programska oprema, posodobiti svoj CMS, da bo ostal stabilen in vam zagotovil najnovejše funkcije. Za primer iz resničnega sveta glejte WordPress. Ta CMS uvaja posodobitve pogosto in vključuje nove funkcije vsakih nekaj mesecev.

Preden začnete zagnati svoje spletno mesto, želite dvakrat preveriti, ali uporabljate najnovejšo različico CMS-ja in ali deluje dobro z vašim spletnim mestom. To bo praktično zagotovilo, da na dan izstrelitve in pozneje ne boste naleteli na kakšna grda presenečenja.

Večina CMS-jev vas bo obvestila, kdaj morate posodobiti programsko opremo, zato ne bi smeli biti pripravljeni na najnovejše različice. Tudi po tem, ko bo vaše spletno mesto zaživelo, vam priporočamo, da vedno posodobite svoj CMS, kadar koli začne veljati nova različica, zato bodite pozorni na obvestila.

3. Nastavite varnostno kopijo rešitve

Skratka, varnostne kopije so lahko rešilec. Imeli bi nedavno varnostno kopijo spletnega mesta, ki jo lahko obnovite, če se na vašem spletnem mestu zgodi najslabše. Kot zadnja možnost upoštevajte varnostno kopijo. Ničesar ne prepreči, ampak postane neprecenljiv, ko gre kaj narobe.

Obstaja veliko načinov, kako lahko varnostno kopirate spletno mesto. Datoteke lahko kopirate in prenašate ročno, uporabite storitev drugih proizvajalcev ali to storite prek svojega spletnega gostitelja.

Primer rešitve za varnostno kopiranje spletnega gostovanja.

Zaradi miru, priporočamo uporabo spletnega gostitelja, ki privzeto ponuja varnostno kopijo. Tako vam ni treba skrbeti, da bi karkoli konfigurirali, in če gre kaj narobe, lahko spletno mesto obnovite z nekaj kliki. Vendar pa je vedno dobro imeti na voljo rešitev tretjih oseb, da bi imeli dodatno varnostno kopijo zunaj mesta.

4. Vključite analitično rešitev

Analitika spletnih strani vam nudi informacije o obiskovalcih vašega spletnega mesta. To vključuje promet, vedenje, demografske podatke in še veliko več. Brez analitike ni pretiravanje, večinoma ste slepi. Morda boste vedeli, ali vaše spletno mesto dobiva promet, vendar ne boste dobili nobenega vpogleda v to, kaj počnejo vaši obiskovalci in od kod prihajajo..

Za primer si oglejte analitiko o stopnji obiskov svoje spletne strani. Če hitrost, ki jo vidite, postane previsoka, lahko sklepate, da obstaja težava z uporabniškim UX-jem ali uspešnostjo spletnega mesta in ukrepate, preden se poslabša.

Na izbiro je veliko analitičnih platform, vendar smo veliki oboževalci Google Analytics. Ne samo, da je brezplačen, ampak vam tudi vrže veliko podatkov v obraz.

Pogled v Google Analytics.

Čeprav je preveč podatkov, bi lahko bilo zastrašujoče, vendar ni slabo. Integracija Google Analytics v vaše spletno mesto je preprosta, zato vam priporočamo, da to storite takoj na začetku.

Vendar je vredno opozoriti, da nova spletna mesta pogosto nimajo veliko prometa. To pomeni, da bo lahko minilo nekaj časa, dokler orodje za analitiko ne bo začelo zbirati dragocenih informacij. Kljub temu je bolje, da ga začnete izvajati in izvajati od začetka, zato vam kasneje ni treba več igrati.

5. Prepričajte se, da so vse strani, ki jih potrebujete, na svojem mestu

Ko obiščete spletno mesto z nedokončanimi stranmi, bodo obiskovalci verjetno mislili, da je opuščeno ali nepopolno. Nobeno spletno mesto ni odličen videz in lahko vpliva na raven zaupanja uporabnikov in videz strokovnosti.

Pogosta težava pri izdelavi spletnih strani je, da sprva pogosto razmišljamo preveč ambiciozno. Namesto da razmišljate o osnovnih straneh, ki jih vaše spletno mesto potrebuje od začetka, na koncu preučite na desetine možnosti, da uresničite ideal v svoji glavi. Ta raven ambicij je odlična, vendar lahko (in pogosto) zakasni zagon vašega spletnega mesta.

Naš nasvet je, da se vrnete na risalno ploščo in orisujete, katere strani so ključne za delovanje vašega spletnega mesta. Držite se tistih, ki so na začetku, in poskrbite, da bodo pripravljeni za javnost. Ko bo vaše spletno mesto zaživelo, lahko začnete razmišljati o njegovem razširjanju.

Drugi vidik, zaradi katerega lahko spletno mesto izgleda napol zapečeno, je prisotnost prekinjenih povezav. Mogoče si oprostimo prekinjeno zunanjo povezavo ali dve, vendar če naletimo na hroščev navigacijski meni, je lahko prekinitev posla.

Če pa je število strani na vašem spletnem mestu majhno, je preverjanje vsake ročne povezave lahko zamudno. Na srečo obstaja veliko spletnih orodij, ki opravite preverjanje povezave zate:

Uporaba prekinjenega preveritelja povezav.

Preverite preverjanje povezav in popravite vse prekinjene povezave v vaši vsebini, kar naj traja le nekaj minut.

7. Lektorirajte svojo vsebino in kopirajte

Pri prvem elementu se držimo osnov. Nihče ne želi obiskati spletnega mesta, napolnjenega s tipkami ali s kopijo, ki se glasi, kot da bi jo stroj napisal. Preden bo vaše spletno mesto javno, morate nanj vzeti drobno nazobčen glavnik in se prepričati, da ujamete vidike, kot so:

 • Slovnice in pravopisne napake
 • Neskladja z vašo kopijo
 • Odvečna vsebina

Če potrebujete malo pomoči, lahko uporabite splet orodja za preverjanje slovnice, na primer s slovnico, da vam odpravimo običajne napake:

Uporaba urejevalnika Grammarly.

Tudi najboljša orodja za preverjanje slovnice ne morejo nadoknaditi slabega pisanja. Če menite, da je vaša kopija šibka, si pred zagonom vložite nekaj časa, da napišete bistvene bite. V nasprotnem primeru bo vaše spletno mesto videti neprofesionalno.

8. Zagotovite, da je vaše spletno mesto dostopno

Odlično spletno mesto ni samo slog ali vsebina, ampak mora ponuditi tudi odlično uporabniško izkušnjo (UX). To pomeni, da je preprosto komunicirati, brati in krmariti. Več prejšnjih korakov smo že opisali v prejšnjih točkah. Vendar pa obstaja še nekaj smernic o dostopnosti, ki jih želite upoštevati, vključno z:

 • Zagotavljanje, da uporabniki lahko krmilijo po vašem spletnem mestu s tipkovnico
 • Dodajanje alt besedila v slike
 • Pravilna uporaba glav
 • Zagotovite, da obrazec deluje

Vsi ti majhni utrinki skupaj poskrbijo za zelo dostopno spletno stran. To pomeni, da skoraj 100 odstotkov obiskovalcev lahko uživa na vašem spletnem mestu, vi pa tudi boljšim izkušnjam za osebe z okvarami.

9. Preverite svoje spletno mesto na mobilnih napravah

Večina sveta s spletom deluje predvsem prek mobilnih naprav. Vendar pa niso vsa spletna mesta zgrajena z mobilnimi napravami. Nekatere težave, s katerimi se lahko spopada vaše spletno mesto, vključujejo:

 • Težko je komunicirati z (npr. Prevelikim ali majhnim besedilom, elementom, ki jih je težko klikniti itd.)
 • Uporaba medijev, ki ni optimiziran za majhne velikosti zaslona

Na kratko, želite, da vaše spletno mesto bodite prijazni do mobilnih naprav od prvega dne. Najlažji način preizkusa je tako, da zgrabite lastno mobilno napravo in preverite, ali je navigacija preprosta, in interakcijo s spletnim mestom odpravite težave:

Testiranje odzivnega spletnega mesta.

Obstaja tudi veliko orodij in storitev, s katerimi lahko preverite pripravljenost spletnega mesta za mobilne naprave. Google na primer ponuja: Mobilni test lahko na svojem spletnem mestu zaženete brezplačno. Test ustvari temeljito poročilo, ki vam pove, kaj počnete pravilno, narobe in kako to odpraviti. Popolno je hitro oceniti ustreznost vašega majhnega zaslona.

10. Preizkusite težave z različnimi brskalniki

Verjetno ste naleteli na spletno mesto, ki deluje v enem brskalniku, ne pa na drugem (še posebej, če ste otrok 90-ih.) Ni treba posebej poudarjati, da ne želite, da se to zgodi z svoj spletnega mesta, zato je ključno, da ga pred zagonom preizkusite z različnimi brskalniki.

Obstajajo na stotine brskalnikov, ki jih lahko preizkusite, vendar bodimo iskreni, večina ljudi uporablja veliko petico. To so Chrome, Safari, Internet Explorer / Edge, Firefox in Opera. Namestite jih lahko dovolj enostavno in ročno preizkusite svoje spletno mesto.

Če želite prehoditi dodatno kilometrino, obstajajo tudi spletne storitve, ki vam omogočajo veliko več nejasnih možnosti brskalnika za testiranje vašega spletnega mesta. Vendar bi morali biti v večini primerov nekaj hitrih internih testov z veliko petico.

11. Preverite zemljevid XML

Zemljevidi XML so datoteke, ki vsebujejo vse URL-je, ki bi jih iskalniki morali indeksirati na vašem spletnem mestu. Na primer, s pomočjo zemljevidov spletnih mest lahko zagotovite, da Google ne bo zamudil nobene ključne strani, zato se prikažejo v SERP-jih, kot bi pričakovali:

Primer spletnega mesta XML.

Povedano drugače, zemljevidi spletnih mest so preproste zbirke URL-jev. Spletno storitev lahko preprosto uporabite za brskajte po svojem spletnem mestu in vam pomagajo samodejno sestaviti zemljevid spletnega mesta. Ko je pripravljen, ga lahko pošljete iskalnikom.

12. Ustvari a robots.txt mapa

Medtem ko niso povsem enaki, robots.txt datoteke so na nek način podobne zemljevidom spletnih mest. Ta datoteka pove iskalnikom, katere strani bi jih morale in ne bi smele preiskati. S to datoteko lahko pajkom tudi sporočite, kako ravnajo z zunanjimi povezavami, blokirajo določene agente in drugo. Tukaj je opisano, kako robots.txt videz datoteke:

Primer datoteke robots.txt.

Te vrste datotek se lahko zelo zapletejo, zato vam priporočamo preglejte Googlove smernice o tem, kaj vključiti in kako oblikovati svoje.

13. Dodajte metapodatke vsem svojim objavam in stranem

Metapodatki za neuveščene so zbiranje informacij, ki jih iskalniki uporabljajo za določitev, ali je vaša vsebina ustrezna. Obstaja široka paleta elementov metapodatkov, ki jih lahko dodate v svoje objave in strani, vendar sta ključna dva:

 1. Naslov oznake: To je naslov, ki je prikazan na straneh z rezultati iskanja (SERPs)
 2. Meta opisi: To so kratki opisi pod vašimi naslovnimi oznakami.

Cilj je ustvariti kombinacije naslovov in meta opisov, ki uporabnike zavedejo, da kliknejo vaše spletno mesto, ko se prikaže v SERP-jih.

Primer strani SERPs.

Ne pozabite, da morate metapodatke dodati na vse strani na svojem spletnem mestu. Enako velja tudi za vse nove vsebine, ki jih objavite na poti. Bolj ko so vaši metapodatki na mestu, večja je možnost, da vam pride organski promet.

14. Uporabite oznako sheme, kadar koli je to mogoče

Na svoje strani lahko dodate veliko več podatkov, s katerimi lahko iskalniki še boljše predstavijo, s kakšno vsebino se ukvarjajo. Na primer, Oznaka sheme je vrsta kode, ki jo lahko vključite na svoje strani, kar lahko pripomore k drastičnemu izboljšanju razmerja med prikazi in kliki (CTR) znotraj SERP-ov.

S pomočjo sheme se lahko vaše strani prikazujejo kot bogate odrezke. To so rezultati, ki uporabnikom ponujajo več kontekstnih informacij. Na primer, če objavite recept v spletu, lahko z oznako sheme ustvarite delček, ki prikazuje fotografijo, podatke o kalorijah, čas kuhanja in drugo:Dva recepta za jabolčno pito.

Obstajajo na stotine vrst elementov lahko uporabite z oznako sheme, zato se je pred zagonom vredno seznaniti s kodo. To bi lahko bila razlika med počasno izstrelitvijo in uspešno.

V nekem trenutku ste verjetno naleteli na spletna mesta, ki uporabljajo zapletene strukture URL-jev, kot je yourwebsite.com/public/2018/post=3463452

Hiter pogled vam lahko pove, s kakšno vsebino se ukvarjate, a poleg tega vam URL ne pove veliko. Še pomembneje pa je, da so URL-ji, kot je ta, lahko nekoliko neokusni in nepozabni. V idealnem primeru bi šli s stalno povezavo, kot je yourwebsite.com/blog/classic-carbonara-recipe

Ne le, da je lepa struktura URL bolj zapomnjena, ampak obiskovalcem ponuja tudi veliko več informacij. V idealnem primeru želite sprejeti stalno povezavo, ki deluje za vaše potrebe. Tako vam ne bo treba zaviti po cesti, ko že objavite široko knjižnico vsebine.

Kot pri mnogih drugih nastavitvah WordPress je tudi spreminjanje strukture stalne povezave enostavno. Pravzaprav ima WordPress a celoten članek o tej temi in to bi morali doseči v nekaj minutah.

16. Razmislite o integraciji AMP

Googlove pospešene strani za mobilne naprave (AMP) so okvir, ki si prizadeva izboljšati delovanje spleta s pomočjo nabora smernic, za katere meni, da so za „boljša“ spletna mesta. Kot boste pričakovali od imena, je močan poudarek na manjših zaslonih, čeprav si te strani lahko ogledate v poljubni velikosti.

O projektu je bilo veliko polemik že od njegovega začetka, saj lahko vpliva na slog in izkušnje na številnih spletnih mestih. Nasprotno pa bi uporaba AMP vaše strani lahko povečala število SERP-jev, če se pojavijo nad organsko vsebino.

Kljub temu AMP ni primeren za vse vrste spletnih mest, zato želite dobro razmisliti, ali ga uporabljati ali ne. Če govorimo o spletnih dnevnikih ali spletnih straneh z vsebino, je AMP lahko zelo primeren. Na splošno to ni zahteva (za razliko od večine elementov na tem kontrolnem seznamu), vendar je vredno razmisliti, če še niste.

17. Ustvarite profile socialnih medijev za svoje spletno mesto

Večina uspešnih spletnih strani ima tudi zdravo prisotnost na družbenih medijih. Z drugimi besedami, imajo aktivne profile, ki pogosto objavljajo novo vsebino, sodelujejo s sledilci in ustvarijo nekaj ‘buzz’.

Najboljši čas za začetek ustvarjanja prisotnosti na družbenih medijih na vašem spletnem mestu je od prvega dne. Preden začnete, pa želite ugotoviti, katere platforme so najbolj primerne za vašo vsebino.

Vzemite na primer restavracijo. Morda ne želite Twitter računa, toda prisotnost na Instagramu je vsekakor dobra ideja.

Instagram vir, povezan z živili.

Če se osredotočite na platforme, na katerih bo verjetno vaše občinstvo, boste prihranili veliko časa in truda. Kljub temu lahko gradnja privržencev traja kar nekaj časa. Čeprav od začetka morda ne boste videli veliko koristi, se bo dolgoročno izplačalo, saj lahko te uporabnike usmerite nazaj na svoje spletno mesto.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me