Najboljši statični generatorji

Najboljši statični generatorji


Postopek izdelave spletnega mesta je sestavljen iz dveh delov: posredujete vsebino, nato pa vaš CMS – WordPress ali karkoli že izberete za uporabo – prevzame to vsebino, jo združi z izbrano temo in izbranimi predlošci ter iz nje naredi spletno mesto. za vaše stranke ali bralce, ki jih lahko berejo. Toda teh dveh delov ni treba storiti skupaj: ločena sta lahko drug od drugega, in to je tisto, kar je a generator statičnih mest (SSG) naredi.

V tem priročniku bomo razložili, kaj je generiranje statičnih spletnih mest in prednosti le-tega, ter našteli deset najboljših generatorjev statičnih spletnih mest, da bomo dali nekaj napotkov, kako izbrati med njimi.

Kako deluje statični generator spletnega mesta? In zakaj uporabljati eno?

Kot je navedeno, večina CMS-ov počne dve stvari: pretvori vašo vsebino v HTML tako, da jo združi z vašimi temami in predlogi, nato pa ta HTML postane na voljo kot spletno mesto. Generator statičnega spletnega mesta razdeli ta proces na dva dela: del, v katerem je vaša vsebina spremenjena v HTML, se zgodi v vašem računalniku, kar vam da mapo, polno datotek HTML. Te datoteke HTML nato naložite v splet, kjer so na voljo kot spletno mesto vsem.

Toda zakaj to storiti? Prednosti so številne.

Prva je varnost. Ker je vaše spletno mesto, s katerim ljudje komunicirajo, preprost HTML in ga je veliko težje vdreti. In ker statični generator spletnega mesta, ki vsebuje vso računalniško kodo, ki deluje, deluje samo v vašem računalniku in sploh ni izpostavljen širšemu svetu, ga tudi ne moremo vdreti. To pomeni, da so posodobitve varnosti večinoma nepotrebne; ne smete se več obremenjevati z običajnimi pojavnimi okni, ki bi vam govorili, da posodobite CMS, posodobite vtičnike, posodobite spletno mesto.

Za nekatere je to morda dovolj že sam po sebi, vendar je za generiranje statičnih strani druga velika prednost: izvedba.

Spletno mesto, izdelano iz statičnega HTML-ja, se lahko naloži veliko hitreje od tistega, kjer ga je treba ob vsakem obisku obdelati. Namesto, da se vsebina in tema znova kombinirata vsakič, ko si obiskovalec ogleda spletno mesto, to delo opravijo enkrat v času generacije v računalniku in ga potem ne potrebujejo več. Namesto tega je spletno mesto že v vidni obliki.

Večja učinkovitost koristi vašemu spletnemu mestu na različne načine. Bolj verjetno je, da bodo stranke nadaljevale s pregledovanjem in stopnje odskoka so nižje,  Hitrejši časi nalaganja strani so odlični za SEO, saj Google in drugi iskalniki cenijo hitro delovanje in izboljšajo uvrstitev.

Prometni pritiski niso problem; če se nenadoma poveča število obiskovalcev, bo to obravnavalo v redu in nikoli ne boste videli enega od teh sporočil 502 Bad Gateway, ko je spletno mesto preobremenjeno ravno v trenutku, ko postane priljubljeno.

Z vsemi srebrnimi oblogami, čeprav je oblak, in za ustvarjanje statičnih strani, morate nedvomno biti pripravljeni, da boste nekoliko bolj tehnični, če želite uporabljati to tehniko za svoje spletno mesto.

To ločitev “faze generacije” in “stopnje objavljanja” je treba razumeti, generatorji statičnih spletnih strani pa na splošno ponavadi prevzamejo nekoliko več kot izhodišče tehničnega znanja kot standardne vrste dinamičnega CMS-ja. Zlasti večina generatorjev statičnih spletnih mest zahteva vsaj malo seznanjanja z ukazna vrstica: te aplikacije ponavadi poganjajo ukaze, ne pa s kazanjem in klikom.

Zaradi potrebe po ukazni vrstici generatorji statičnih spletnih mest niso za vsakogar, če pa ste pripravljeni razmisliti o zavihanju rokavov in potapljanju nekoliko globlje od običajnega, je treba imeti nekaj potencialnih zmag.

Oglejmo si deset najboljših generatorjev za statična spletna mesta in nato kako izbrati med njimi.

10 najboljših generatorjev za statične strani

1. Hugo

logotip hugo

Hugo je postavljen in uporaben na terminalskem generatorju statičnega spletnega mesta, ki je enostavnejši. Njihova dokumentacija, še posebej na kako namestiti Hugo in ga zaženite, je dokaj obsežen, zato vam ni treba, da najprej namestite novo trgovino s paketi in nato namestite Hugo iz.

Ima veliko količino vnaprej izdelane teme ki olajša izbiro videza, ki ga želite za svoje spletno mesto, ena ključnih lastnosti, ki jo ima ekipa Hugo, pa je njegova hitrost vgradnje.

Če spremenite svoje spletno mesto z dodajanjem ali urejanjem vsebine ali spreminjanjem teme, morate spletno mesto “obnoviti”: to pomeni, da za vsako stran poženete postopek združevanja vsebine s temo v HTML. Že majhna razlika v hitrosti gradnje lahko naredi razlike med čakalnimi sekundami in minutami čakanja, da vidite rezultat spremembe, ki ste jo naredili, in Hugo se zelo trudi, da je pri tem najhitrejši..

Če gradite spletno mesto iz obstoječih podatkov, potem Hugo’s “Vsebina, ki jo vodijo podatki“Funkcija omogoča razmeroma enostavno, da se vsebina spletnega mesta ponuja v oblikah CSV ali JSON. To je lahko koristen način za prenos obstoječih podatkov, ki jih želite izpostaviti svetu, na bolj primeren način, da lahko brskajo po njem in se premikajo po njih, ne da bi morali zagnati Excel ali Google Sheets.

2. Enajstdeset ali 11ty11ty logotip

11ty je eden izmed novejših SSG-jev, vendar se krepi po seznamu priljubljenosti. Računa kot “enostavnejši generator za statična mesta”. Vendar pa je za to potreben primeren tehnični poznavanje (in njegova dokumentacija to odraža), toda za tiste, ki ga lahko dojamejo, stvari počnejo na eleganten način.

11ty je napisano v JavaScript in tako zahteva node.js delati; najprej ga boste morali namestiti, če ga še niste, in nato namestiti 11ty iz ukazne vrstice.

11ty močno odloča o uspešnosti spletnega mesta do točke, ko ponosno prikazujejo uspešnost spletnih strani, ki so zgrajena z njim, in je zelo priljubljena med spletnimi strokovnjaki in tistimi, ki kurirajo in gradijo odprti splet na splošno.

3. Pelikandobili logotip pelikana

Pelican ima precej odvzeto estetiko, vendar lahko s pomočjo Pythona kot njegovega osnovnega programskega jezika razširite v skoraj katerokoli smer, ki jo morda želite z malo dodatnega programiranja.

Ima podporo za uvoz podatkov s spletnega mesta iz WordPressa, kar omogoča lažji premik z obstoječega spletnega mesta WordPress v ustvarjanje statičnega spletnega mesta, ne da bi pri tem izgubili trenutno nastavitev. Tako kot boljši razred SSG-jev je zasnovan tako, da lahko upravlja celotno spletno mesto in ne predvsem za bloganje.

Pelikan ima na začetku nekoliko strmo krivuljo učenja, zaradi česar je bolj primeren za nekoga, ki je Pythona že vsaj malo seznanjen. Podobno boste v računalniku že potrebovali namestitev Pythona, in ne-razvijalci, ki tega nimajo, ne dajejo navodil … če pa ste razvijalci, ki že uporabljajo Python, potem je Pelican dobro mesto za začetek.

4. Nikola

nikola logotip

Nikola je pri ustvarjanju statičnih spletnih strani zelo “vključen z baterijami”, saj ponuja zelo podrobne predloge za bloganje in celotna spletna mesta, pa tudi slike slik in med drugim iskanje..

Ima precej obsežen seznam vtičniki in teme tudi. Čeprav se Nikola nagiba k bolj tehničnemu koncu trga; pri razvoju Pythona boste morali biti dokaj samozavestni, da boste tukaj naredili več kot osnov, vendar če ste potem, Nikola ponuja večjo razširljivost kot številne druge možnosti.

Seznam tem ni zelo izčrpen, zato če iščete nekaj lepega in ne informativnega, je morda bolje poiskati drugje. Vendar je hitrost obnove hitrejša od večine drugih možnosti.

Tako kot Pelican tudi Nikola predpostavlja, da imate že na voljo Python in ne razloži, kako to omogočiti, zato če tega ne uporabljate in ste v sistemu Windows, boste morda želeli pogledati še eno od drugih možnosti.

5. GatsbyGatsby logotip

Gatsby se imenuje statični PWA generator. PWA je izraz umetnost za Progresivne spletne aplikacije, ki lahko delujejo brez povezave, se dodajo na začetni zaslon v mobilnih napravah itd. To je mogoče storiti s katerim koli spletnim mestom, vključno s tistimi, ustvarjenimi z drugimi SSG-ji, vendar Gatsby zagotavlja to podporo izven okvira.

Za tiste, ki poznajo React, knjižnico spletnih komponent, je Gatsby morda dobra izbira, ker je zgrajena okoli nje, tako da lahko ponovno uporabite znano okolje, ki ga že poznate – res, React lastno spletno mesto je zgrajena z Gatsbyjem.

Gatsby potrebuje tako node.js kot sistem za nadzor različic git namestiti. Imajo precej podroben nabor strani z dokumentacijo o tem, kako nastaviti Gatsby-jevo okolje, tudi v operacijskem sistemu Windows, vendar je precej vpleten postopek, če niste seznanjeni z ukazno vrstico. Prav tako dokumentacija skupaj združuje navodila za sistem Windows in Linux ter Mac, zato je nekoliko težko slediti.

6. Jekyll

Jekyll logotip

Jekyll je eden najstarejših proizvajalcev statičnih spletnih mest, vendar se še vedno aktivno razvija, njegova priljubljenost pa je v veliki meri sprožila poplavo inovacij SSG, ki so ustvarile vse ostalo na tem seznamu.

Ena od njegovih trditev, da je slava, je, da je vgrajena v storitev gostovanja kode Github: vsebino lahko shranite v Github odlagališče, oblačni pogon za kodo na način, da bo Github izvajal kodo Jekyll za vi in ​​pretvorite vsebino na spletno mesto, ne da bi vam bilo treba sploh zagnati kodo.

Na ta način Github Strani storitev lahko brezplačno uporabite kot gostitelja za vaše statično spletno mesto, dokumentacija za to nastavitev pa je dokaj jasna in lahko sledite.

Kljub temu bo še vedno potrebno nekaj poznavanja git sistem za nadzor kode. Seveda je Jekyll mogoče tudi sam zagnati v svojem računalniku in to zagotavljajo nabor navodil za namestitev sistema Windows, čeprav Windows uradno ni podprt.

7. Statiq.web

statiq logotip

Splet Statiq je precej nov dodatek k vrstam SSG-jev in se še vedno precej razvija. Torej je najbolj primeren za tiste, ki so pripravljeni sodelovati v tem procesu in se pridružiti skupnosti, tako da posredujejo, kaj deluje dobro in kaj ne.

Njegova edinstvena prodajna točka je, da je narejen s pomočjo .NET-a, zato bodo tisti, ki imajo nekaj znanja o tem programskem paketu, našli Statiq Web, da se lepo prilega obstoječim izkušnjam. Je primer projekta bolj splošnega okvira Statiq, zato bo morda bolj izkušen programer lahko uporabil širši okvir in zgradil nekaj bolj celovitega.

8. Publii

Logotip Publii

Publii, za razliko od večine drugih generatorjev statičnih spletnih mest, ni orodje ukazne vrstice. Namesto tega je namizna aplikacija, ki je na voljo za Windows, Mac in Linux.

To si lahko predstavljate kot nekaj podobnega WordPressu, le da je spletna stran namesto spletnega mesta aplikacija, ki se zažene v vašem računalniku in nato ustvari statično različico spletnega mesta, ki je pripravljena za objavo, kot to počnejo druga orodja.

Obstajajo vgrajena orodja za objavljanje, s katerimi lahko statično spletno mesto potisnete na različne obstoječe gostitelje, kot so Netlify in lokacije gostovanja v oblaku. Ima uvozni sistem za pretvorbo obstoječega spletnega mesta WordPress v Publii in trg plačljivih tem na profesionalni ravni.

Sama aplikacija je brezplačna in odprtokodna in ima aktivno skupnost uporabnikov, ki si med seboj pomagajo na forumu za razprave. Publii je najmanj tehničen od trenutno ponujenih generatorjev statičnih spletnih mest, vendar ima še vedno vse svoje prednosti. Za nekoga, ki ne želi priti v kodiranje in pristop, ki temelji na pristopu, je odlična rešitev.

9. WP2Static

wp2static logotip

WP2Static ima precej drugačen pristop kot drugi generatorji statičnih spletnih mest: sam po sebi ni izključno upravitelj spletnega mesta. Namesto tega sodeluje z WordPressom za izdelavo statične različice spletnega mesta, ki ga upravlja WordPress.

V jeziku zgornjega opisa WP2Static pusti WordPressu, da je odgovoren za urejanje in pretvorbo vaše vsebine v HTML, tako da jo kombinira s svojimi temami in predlogi. Nato stopi v WP2Static, da vzameš ta HTML in ga objaviš kot navaden HTML nekje na spletu.

To ima nekaj očitnih koristi: lahko še naprej uporabljate vmesnik WordPress, s katerim ste seznanjeni, in imate dostop do celotne knjižnice tem in vtičnikov WordPressa.

Vendar pa tudi pri tem obstajajo slabosti: pomembno je, da namestite WordPress namestitev kam drugam, sicer boste izgubili večino prednosti ustvarjanja statičnih spletnih mest.

Statičnost vašega spletnega mesta zagotavlja velike varnostne koristi, ker ne uporabljate dinamičnega izdelka, kot je WordPress, vendar s to rešitvijo so še vedno uporablja WordPress. Zato je pomembno, da WordPress skrijete nekje, kjer ga ne more doseči nihče razen vas.

Tehnično misleči ga lahko premaknejo na skriti strežnik ali zaženejo WordPress na svojih lokalnih strojih. Nekdo, ki ne razume takoj, kako to storiti, bo težko sledil vključenim konceptom in zmedeno si je zapomniti, da spletno mesto, ki ga ustvari vaš (skriti) WordPress, ni spletno mesto, ki ga javnost vidi, dokler ne objavi gumba za objavo je pritisnjeno.

Če pa ste zelo navajeni na uporabniški vmesnik WordPress ali ste močno vezani na določene vtičnike ali teme WP, ki bi jih bilo težko najti ali dati na voljo v drugem SSG-ju, je WP2Static morda idealna rešitev.

10. Naprej.js

Nextjs logotip

Next.js je manj generator za statična mesta in bolj okvir za gradnjo statičnih aplikacij z uporabo React. Podpira statično ustvarjanje spletnih mest (in to podporo je prenovil, da bi jo izboljšala v različici 9.3 v začetku leta 2020), in če želite ustvariti aplikacijo z Reactom in želite, da to ustvari najboljše generacije statičnih spletnih mest v razredu, Naprej .js je dobro mesto za ogled.

Predvideva dobro poznavanje JavaScript in React, tako da ne gre za netehnično, dokumentacija pa se naslanja na okolje Linux ali Mac, pri čemer se ustrezna storitev plačuje uporabnikom sistema Windows.

Toda glede na to, kaj je vredno, je zelo dobro, okoli njega pa je kar nekaj hrupa, kar pomeni, da se močno razvija in napreduje v skokih in mejah.

Kako izbrati pravega?

Tukaj imate: seznam, kaj izbrati.

Kako pa izberete tistega, ki je najboljši za vas?

No, če vas ne zanima vstop v ukazno vrstico, potem vsekakor poglejte Publii. Če ste strokovnjak za WordPress, ki želi biti statičen, potem WP2Static gradi na tistih širokih spretnostih, ki jih že imate. Če vam je vseeno za hitrost, potem je kraj za ogled 11 ali Hugo.

Če imate izkušnje z določenim programskim jezikom ali okoljem, izberite statični generator spletnih strani, napisan v tem jeziku, da najbolje izkoristite svoje obstoječe veščine: za Python uporabite Pelican ali Nikola; za Ruby, Jekyll, za .NET, Statiq, za React poglejte Next.js in Gatsby, za JavaScript pa 11ty.

Če se premikate z obstoječega spletnega mesta WordPress, preverite, ali ima vaše izbrano orodje uvoznik vaše WordPress vsebine (večina je) in se zavedajte, da je eksperimentiranje poceni in enostavno. Lahko zgradite testno statično spletno mesto z nekaj primerne vsebine in ga ustvarite samo v svojem računalniku, ne da bi ga kdo drug videl.

Preizkusite orodja, ki vam so všeč zvok – vsa so brezplačna in odprta, – in ko boste pripravljeni, začnite iskati mesta za gostovanje statične vsebine.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me