Kako dodati Google Analytics v WordPress

Kako dodati Google Analytics v WordPressUčenje dodajanja storitve Google Analytics v WordPress je zelo pomemben del vodenja lastnega spletnega mesta. Programska oprema vam lahko daje dragocene informacije o tem, kaj deluje in kaj ne deluje na vašem spletnem mestu, in vam omogoča sprejemanje informiranih odločitev o njegovi prihodnosti.


V tej vadnici bomo odgovorili na več vprašanj o storitvi Google Analytics, vključno z:

 • Kaj je Google Analytics in zakaj jo potrebujete??
 • Kako se prijavite v Google Analytics?
 • Kako dodati Google Analytics v WordPress?
 • Kako namestiti Google Analytics z vtičnikom WordPress?

Začnimo.

Kaj je Google Analytics in zakaj jo potrebujete??

Preden se lotimo tehničnih stvari, se najprej pogovorimo o temi te objave – Google Analytics. Če ste popoln novinec, se morda sploh ne zavedate, kaj je to in zakaj je dobro, da ga povežete s svojim WordPress spletnim mestom. Torej, najprej to pokrijemo.

1. Google Analytics vam pomaga spoznati svojo občinstvo

Google Analytics je paket za spletno analitiko, ki vam pomaga razumeti in analizirati spletni promet. Prisotna je na več kot 50 milijonov spletnih strani po vsem svetu.

Način delovanja je, da na svojo stran dodate delček kode JavaScript (več o tem spodaj), ki Googlu omogoča spremljanje dejavnosti obiskovalcev, ki prihajajo na vaše spletno mesto. Nato bo zbral te dejavnosti in jih predstavil v obliki statistike v vašem računu za Google Analytics.

Primer Google Analytics

Tukaj se lahko naučite iz statistike:

 • Kdo obišče vašo spletno stran? – Geografske in tehnične informacije o tem, od kod prihaja vaša publika in o napravah, ki jih uporabljajo za dostop do vašega spletnega mesta.
 • Kaj počnejo vaši obiskovalci? – Ugotovite, katere strani si ogledujejo, stopnjo obiskov ene strani (kar pomeni delež obiskovalcev, ki zapustijo samo eno stran), kako dolgo ostanejo na vašem spletnem mestu in še več.
 • Kdaj bodo prišli mimo? – Google Analytics vam tudi pokaže, kdaj točno ljudje pridejo na vaše spletno mesto po uri, dnevu, tednu ali mesecu.
 • Kako najdejo vašo spletno stran? – Prav tako dobite informacije o tem, ali vaše občinstvo najde vaše spletno mesto v iskalnikih (in kateri od njih), družbenih medijih, povezavah na drugih spletnih mestih ali če vnesejo naslov vašega spletnega mesta.
 • Kako vplivajo na vašo vsebino? – V storitvi Google Analytics lahko tudi razumete, kako ljudje komunicirajo z vašim spletnim mestom WordPress, na primer povezave, na katere kliknejo. Če določite določene cilje (na primer pretvarjanje obiskovalcev v e-poštne naročnike), lahko temu tudi sledite.

2. Uporabite podatke za optimizacijo svojega spletnega mesta

Kaj lahko storite s temi informacijami? Kako vam je to koristno? Če poznate zgoraj, vam lahko naredite veliko stvari.

 • Prilagodite svoje spletno mesto tako, da bo vaše občinstvo bolje služilo. Na primer z izboljšanjem tehničnih vidikov ali dodajanjem jezika.
 • Optimizirajte vire prometa – vložite več v tiste, ki delujejo posebej dobro ali povečajo vaša prizadevanja za tiste, ki tega nimajo.
 • Izboljšajte svojo vsebino in strategijo vsebine, da obiskovalcem omogočite več tistega, kar jih zanima.
 • Sledite marketinškim akcijam in preverite, ali delujejo.
 • Poiščite svoje najslabše strani in storite, da jih izboljšate.

Skratka – spletna analitika vam omogoča, da namesto občutka črevesja odpravite ugibanja in sprejemate odločitve o svojem spletnem mestu na podlagi dejstev in trdnih podatkov. Google Analytics je popolnoma brezplačen za uporabo, zato ne prispeva k stroškom spletnega mesta.

Korak 1. Prijavite se z Google Analytics

Preden lahko programsko opremo povežete s svojim spletnim mestom, se morate najprej prijaviti. Najprej bomo to naredili tako, da se bomo odpravili na Domača stran Google Analytics.

Ustvarite Google Analytics analitični račun

Če že imate Googlov račun, ga preprosto uporabite za prijavo. Če ne, kliknite gumb za prijavo in ustvarite popolnoma nov račun. Ko končate z enim od obeh, boste videli zaslon spodaj.

Nastavite račun Google Analytics

Precej že kaže postopek, skozi katerega bomo šli. Hit Prijavite se začeti. Na naslednjem zaslonu izberite možnost med mobilno aplikacijo in spletnim mestom Spletna stran. Po tem morate vstaviti svoje podatke.

Določite podatke o računu

Upoštevajte, da lahko vaš račun vsebuje več spletnih mest, ki jih spremljate. Posledično je lahko primerno ime računa nekaj takega Poslovne spletne strani. Spletna stran ime, naslov, kategorija industrije, država in časovni pas morajo biti samoumevni. Spodaj Nastavitve skupne rabe podatkov, lahko izberete karkoli se vam zdi primerno.

Ko končate, kliknite Pridobite ID sledenja nadaljevati. V naslednjem koraku boste morda morali sprejeti pogoje in pogoje storitve Google Analytics. Po tem boste videli stran s svojo kodo za sledenje in ID sledenja.

Koda in ID za sledenje storitve Google Analytics

Za zdaj smo to želeli doseči.

V naslednjem koraku bomo kodo za sledenje dodali na vaše spletno mesto WordPress. Če želite to narediti, boste morda potrebovali kodo ali ID za sledenje, zato je smiselno zavihek brskalnika pustiti odprt. Če ga zaprete in se morate pozneje odpraviti tja, lahko vedno najdete svojo kodo za sledenje pod Administrator> Informacije o sledenju> Koda za sledenje.

Korak 2. Spoznajte osnove Google Analytics

Preden preberemo, kako kodo dodati na svoje spletno mesto, izkoristimo priložnost, da si na hitro ogledamo glavni vmesnik Google Analytics. Tako bolje razumete vrsto informacij, ki jih lahko najdete tam. Tja lahko pridete s klikom na Domov gumb.

Google analitični račun

Na desni strani boste vedno videli statistiko svojega spletnega mesta, na levi pa lahko izbirate, katere podatke si želite ogledati. Del programa, v katerem boste preživeli največ časa, je Poročila zavihek. Našli boste več različnih razdelkov, ki ob kliku vsebujejo druge podmenije in vsebujejo naslednje podatke:

 • V realnem času – Pokaže, kaj se dogaja na vašem spletnem mestu v trenutku opazovanja. Koliko obiskovalcev je trenutno na njem, od kod prihajajo, kaj gledajo in še več.
 • Občinstvo – Vsebuje podatke, ki vam pomagajo izvedeti več o vaših uporabnikih, npr. Število obiskovalcev v določenem obdobju, kako dolgo so se zadrževali v povprečju in demografske podatke ter tehnične podatke o njih.
 • Nakup – Prikaže, kateri viri pošiljajo uporabnike na vaše spletno mesto in podatke o vaših marketinških kanalih.
 • Obnašanje – Vse o tem, kaj počnejo vaši uporabniki, ko pridejo na vaše spletno mesto, o vsebini, ki si jo pogledajo, in še več.
 • Pretvorba – Če ste v Google Analytics zastavili cilje, tukaj razumete, kako dobro ste doseženi.

Vse dobro do zdaj? Potem pa preidimo na to, kako zdaj dodati Google Analytics na svoje WordPress spletno mesto.

Korak 3. Dodajte Google Analytics v WordPress

Da bi Google Analytics začel slediti svojim obiskovalcem, mora biti zgornja koda prisotna na vseh straneh vašega spletnega mesta, na katerih želite to storiti. Običajno so to vsi. Tukaj je opisano, kako lahko to dosežete ročno.

Možnost A: Vstavite kodo header.php

Eden glavnih načinov za dodajanje kode za sledenje na vaše spletno mesto je, da ga vstavite v svojo glavo. Tako se bo naložil na vsaki strani.

Zahvaljujoč načinu nastavitve WordPressa je to zelo enostavno doseči. Večina standardnih tem ima header.php datoteka, ki je odgovorna za izpis razdelka za glavo spletnega mesta. Tu lahko preprosto vnesete kodo Google Analytics.

Ko pa spremenite datoteke s temami, bodite pozorni, da je to vedno najbolje storiti v otroška tema. V nasprotnem primeru se izgubijo, ko posodobite glavno temo. Otroške teme so na splošno zelo uporabne in o njih vsekakor preberite več.

Ko ustvarite otroško temo, preprosto kopirajte header.php iz glavne teme vanj in jo začnite urejati. Nato kopirajte kodo za sledenje iz storitve Google Analytics tik pred zaprtjem nosilec.

V glavno datoteko WordPress dodajte kodo za sledenje Google Analytics

Prepričajte se tudi, da je koda zavita

Shranite, naložite in od tega trenutka bi Google Analytics začel slediti.

Možnost C: Uporabite vtičnik po meri

Tretja možnost, da ročno dodate kodo za sledenje na svoje spletno mesto, je ustvarjanje lastnega vtičnika. To vam omogoča tudi vklop in izklop skladb z zadnjega dela WordPress-a. Poleg tega zagotavlja, da koda za sledenje storitve Google Analytics ostane na vašem spletnem mestu, tudi če spremenite teme.

Če še nikoli niste ustvarili vtičnika, ne skrbite - res je enostavno! Preden pridemo do tega le na kratko: če želite spodaj delovati, mora vaša aktivna tema imeti wp_head kavelj v notranjosti header.php. Običajno se izvaja privzeto, vendar je vredno preveriti!

Ko končate, morate samo ustvariti novo datoteko PHP. Vzemite želeni urejevalnik besedil, ustvarite novo datoteko in jo shranite kot nekaj podobnega nick-google-analytics.php. Nato ji dodajte naslednjo kodo (namig: gre za isto funkcijo kot prej in glavo, ki WordPressu sporoča, da je to vtičnik).

  

Ne pozabite zamenjati vzorčne kode za sledenje (vse med ) s svojo. V nasprotnem primeru ne bo delovalo. Prav tako prilagodite glavo, kar želite.

Ko končate, shranite datoteko in jo naložite v mapo z vtičniki spletnega mesta (wp-content> vtičniki). Če želite, mu lahko daste tudi svojo podmapo. Ko končate, ga vključite v nadomestnem programu WordPress kot kateri koli drug vtičnik.

Aktivirajte vtičnik po meri WordPress za sledilno kodo Google Analytics

Čeprav zgoraj ni zelo zapleteno, še lažji način pa je uporaba enega od številnih vtičnikov. Z enim primerom bomo nadaljevali postopek in kasneje pogledali še nekaj vtičnikov, ki lahko storijo enako.

Kako namestiti Google Analytics z vtičnikom WordPress

Za to vadnico bomo uporabili Google Analytics za WordPress od MonsterInsights. V ta namen je najbolj priljubljen vtičnik v imeniku z več kot dva milijona namestitev. Je tudi zelo enostaven za uporabo in ima modul, ki pomaga, da je GDPR skladen (žal le v premium različici).

Pojdimo!

1. Namestite vtičnik

Seveda, kadar koli želite uporabiti vtičnik na svojem mestu WordPress, je prvi korak njegova namestitev. Za to preprosto pojdite na Vtičniki> Dodaj novo. Poiščite ga po imenu (iščete google analytics mora biti dovolj).

Vtičnik Google Analytics WordPress

Ko ga najdete na seznamu, zadeti Namestiti zdaj da ga začnete prenesti na svoje spletno mesto. Aktivirajte, ko je končano.

2. Povežite se z Google Analytics

Ko je vtičnik aktiven, boste našli novo postavko menija z imenom Vpogledi na nadzorni plošči vašega spletnega mesta. Kliknite ga in pojdite na Nastavitve meni.

Preverite pristnost MonsterInsights z računom Google Analytics

Kliknite na Poverite se s svojim Google računom. To vas bo preusmerilo na stran Google Analytics. Vprašali se boste, ali če želite, da izberete račun, ki ga želite uporabiti za sledenje.

Prijavite se v Google Račun

Ko se prijavite, vas bo Google Analytics prosil, da daste dovoljenje za vtičnik WordPress za dostop do vaših podatkov.

Dovoli dodatek, da doda Google Analytics v WordPress

To je potrebno, da deluje, preverite, ali to dovolite. Po tem morate še vedno izbrati profil, ki mu želite slediti. Izberite tistega, ki ste ga ustvarili prej in dokončajte overjanje, ko to storite.

To je to! Preusmerjeni boste nazaj na svoje spletno mesto. Rekli smo vam, da bo lahko!

2.1 Nadomestna metoda

To ni edini način, da s tem vtičnikom dodate Google Analytics na svoje WordPress spletno mesto. Kodo za sledenje UA lahko vnesete tudi ročno. Za to preprosto kliknite na Kliknite tukaj, če želite ročno overiti.

Ročno vnesite ID za sledenje storitve Google Analytics v WordPress

V računu za Google Analytics boste našli kodo UA kot ID za sledenje.

ID sledenja Google Analytics

Kopirajte in prilepite v polje v nastavitvah vtičnika. Nato shranite spremembe. Končano!

Zavedajte se le, da poročil MonsterInsights v svojem WordPressu ne morete uporabljati na ta način.

3. Prilagodite nastavitve sledenja

Ko ste povezani, lahko kliknete na Sledenje na vrhu zavihka, da spremenite, kako aplikacija sledi vašim obiskovalcem.

Nastavitve sledenja MonsterInsights

Najhitreje zajameva najpomembnejše:

 • Zavzetost - Možnosti, s katerimi lahko ignorirate uporabnike spletnega mesta glede na vlogo uporabnika in omogočite sledenje dogodkom (kar pomeni klike na povezave)
 • Demografski podatki - Vklopite demografska poročila in poročila o obrestih. Še pomembneje - tu lahko vklopite anonimizacijo IP-jev.
 • Dovoljenja - Dovolite, da nadzorujete, kdo na vašem spletnem mestu si lahko ogleda poročila in spremeni nastavitve, ali želite, da se vtičnik samodejno posodablja, spremljate statistiko porabe in prikažete obvestila.

Obstaja še nekaj manjših stvari, ki jih lahko spremenite, na primer ravnanje s partnerskimi povezavami in še več. Na žalost je večina možnosti del premium različice vtičnika.

4. Preverite poročila

Kul pri MonsterInsights ni samo v tem, da je enostaven za uporabo, ampak tudi, da podatke Google Analytics potegne neposredno na nadzorno ploščo WordPress. Lahko ga vidite pod Vpogled> Poročila.

Poročanje o MonsterInsights

Zavedajte se, da Google traja nekaj časa, da prikaže kakršne koli podatke. Zato je lahko ta del trenutno prazen, tako kot v vašem računu za Google Analytics. Na splošno traja 12–24 ur, preden se začnejo podatki prikazovati, preprosto preverite pozneje.

Google Analytics in WordPress v obliki skorje

Google Analytics je pomembno orodje za izboljšanje vašega spletnega mesta WordPress. Lahko vam da neprecenljive podatke o vaši publiki, tako da jim boste lahko bolje služili.

V zgornjem prispevku smo govorili o vsem, kar morate vedeti o tem paketu spletne analitike, vključno s tem, o čemer morate razmišljati v smislu zakonov o zasebnosti podatkov.

Poleg tega, kot ste videli, dodajanje analitike na vašo spletno stran ni zapleteno. V bistvu se morate samo prijaviti in dodati kodo za sledenje na svoje spletno mesto.

Slednje lahko naredite ročno bodisi tako, da ga dodate v datoteke s predlogi, vključno s funkcijo ali vtičnikom po meri. Vtičniki ponujajo še bolj priročen način, kot ste ga videli. Za to obstaja tudi veliko različnih možnosti.

Zdaj ste pripravljeni dodati Google Analytics na svoje WordPress spletno mesto. Upamo, da vam bo pomagalo narediti vaše spletno mesto še bolj uspešno!

Imate kakšne misli o storitvi Google Analytics in WordPressu? Če je tako, prosimo, da ga delite v spodnjem razdelku s komentarji.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map