Kaj je podatkovni center?

Kaj je podatkovni center?

A podatkovno središče je objekt, ki se uporablja za namestitev računalniških sistemov in z njimi povezanih komponent, kot so strežniki, usmerjevalniki, stikala in požarni zidovi, pa tudi podporne komponente, kot so rezervna oprema, naprave za gašenje požara in klimatska naprava. Podatkovni center so možgani podjetja in kraj, kjer potekajo najbolj kritični procesi. Čeprav so modeli podatkovnih centrov edinstveni, jih je mogoče na splošno uvrstiti med internet ali podjetja


Zgodovina

V 1940-ih, računalniki so bili tako veliki, da je bilo treba posamezne prostore posebej odložiti, da so jih nastanili. Zgodnji računalniški sistemi so bili za upravljanje in vzdrževanje zapleteni in so potrebovali posebno okolje za delovanje.

Pred 1960 (1945), armada je razvila velik stroj z imenom ENIAC (elektronski števec, integrator, analizator in računalnik):

 • Tehtal je 30 ton
 • Zbrali ste 1800 kvadratnih metrov prostora
 • Potrebnih je 6 rednih tehnikov, da so lahko v teku
 • Ali 5000 operacij na sekundo

Vse do zgodnjega 1960. leta, računalnike so uporabljale predvsem vladne agencije. To so bile velike glavne slike, shranjene v prostorih – temu, kar danes imenujemo “podatkovni center”.

Med razcvetom industrije mikroračunalnikov, še posebej v času Osemdeseta leta, računalniki so se začeli uvajati povsod, v mnogih primerih z malo ali nič pozornosti glede operativnih potreb.

Sredi devetdesetih let, Nalet “.com” je povzročil, da so podjetja želela hitro internetno povezljivost in neprekinjeno delovanje. To je povzročilo podjetniško gradnjo strežniških sob, kar je privedlo do veliko večjih zmogljivosti (na stotine in tisoč strežnikov). V tem času je podatkovni center kot model storitev postal priljubljen.

DanesS podatkovni centri se preusmerijo od modela infrastrukture, strojne in programske opreme do naročniškega razmerja in modela na zahtevo. Podatkovni centri so se v zadnjih letih močno razvili, pri čemer so uporabili tehnologije, kot je virtualizacija za optimizacijo uporabe virov in povečanje fleksibilnosti IT.

Objekt in oprema podatkovnega centra

Učinkovito delovanje podatkovnega centra je doseženo z uravnoteženo naložbo v objekt in opremo. Elementi razčlenitve podatkovnega centra so naslednji:

 • Objekt – lokacija in „beli prostor“ ali uporabni prostor, ki je na voljo za IT opremo.
 • Podporna infrastruktura – oprema, ki prispeva k zanesljivi podpori najvišje možne stopnje razpoložljivosti.
 • IT oprema – dejanska oprema za IT delovanje in shranjevanje podatkov organizacije.
 • Operativno osebje – za spremljanje obratovanja in vzdrževanje informacijske in infrastrukturne opreme ves dan

Glede na zanesljivost objekta obstajajo 4 vrste (ravni) podatkovnih centrov:

 • Stopnja 1 – sestavljena iz ene poti za distribucijo moči in hlajenja, brez odvečnih komponent, ki zagotavljajo 99,0% razpoložljivosti
 • Stopnja 2 – sestavljena iz ene poti za distribucijo moči in hlajenja, z odvečnimi komponentami, kar zagotavlja 99,75% razpoložljivosti
 • Stopnja 3 – sestavljena iz več poti distribucije aktivne moči in hlajenja, vendar je aktivna samo ena pot, ima odvečne komponente in je hkrati vzdržna, kar zagotavlja 99,98% razpoložljivost
 • Stopnja 4 – sestavljena iz več poti distribucije aktivne moči in hlajenja, ima odvečne komponente in je odporen na napake, kar zagotavlja 99,999% razpoložljivost

Google najsodobnejši podatkovni center

Googlov podatkovni center

Google je lastnik in upravljanje podatkovnih centrov po vsem svetu, da naše izdelke vzdržujemo 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Google je prvo večje podjetje za internetne storitve, ki je v svojih ameriških in evropskih podatkovnih centrih pridobilo zunanje certifikate svojih visokih okoljskih in varnostnih standardov na delovnem mestu. Oglejte si Googlove podatkovne centre po vsem svetu. Oglejte si fotografije tehnologije, ljudi in mest, ki Googlove izdelke hranijo v spletu.

Podatkovni centri v Veliki Britaniji

Trenutno v Združenem kraljestvu (Združeno kraljestvo) obstaja približno 250 podatkovnih centrov za kolokacijo iz več kot 60 območij. Spodaj si lahko ogledate seznam podatkovnih centrov v Združenem kraljestvu, ki ponujajo kolokacijo in veleprodajni prostor, na primer prostor v omarah z deljenimi regali, popolne omare za stojala, zasebne kletke in apartmaji.

Aberdeen (1); Bedford (1); Belfast (4); Berkshire (12); Birmingham UK (8); Birmingham UK (8); Bournemouth (1); Bradford (1); Cambridge (5); Cardiff (1); Cheltenham (1); Crawley (2); Croydon (1); Derbi (1); Dundee (1); Edinburgh (3); Essex (1); Glasgow (2); Hertford (2); Ipswich (1); Kent (3); Leeds (7); Leicester (1); Leiston (1); Lincolnshire (1); Liverpool (2); London (69); Luton (1); Manchester (20); Middlesbrough (1); Middlesbrough (1); Milton Keynes (6); Newcastle (7); Severni Wales (3); Northamptonshire (2); Norwich (1); Nottingham (3); Poole (1); Portsmouth (7); Redhill (1); Reigate (1); Sheffield (5); Šropshire (2); Slough (6); Somerset (1); Južni Wales (1); Southampton (1); Stevenage (1); Surrey (2); Swindon (1); Kuščar (1); Wakefield (1); Walsall (2); Welwyn Garden City (1); Wherstead (1); Wiltshire (3); Woking (4).

Izbira lokacije gostovanja (podatkovni center)

Ko razmišljate, kje najti svoj strežnik ali kupite spletno gostovanje, bo najboljša lokacija odvisna od kakovosti ponudnikov ponudnikov gostovanja, njihove povezave s svetovnim komunikacijskim omrežjem in bližine ciljnih trgov. Nekateri najboljši ponudniki spletnega gostovanja, po mnenju naših strokovnjakov, je skupno gostovanje SiteGround, za gostovanje v oblaku pa DigitalOcean, lahko preberete tako pregled spletnega mesta kot tudi pregled digitalOcean.

Lokacija spletnega gostovanja je glavni dejavnik za Google, ki upošteva, ko poskuša ugotoviti, ali je vaše spletno mesto primerno za določeno državo ali jezikovni trg. Kaj Google pravi o težavi:

»Lokacija strežnika (prek naslova IP strežnika): lokacija strežnika je pogosto fizično blizu vaših uporabnikov in je lahko signal o ciljni publiki vašega spletnega mesta. Nekatera spletna mesta uporabljajo distribuirana omrežja za pošiljanje vsebin (CDN-ji) ali jih gostijo v državi z boljšo infrastrukturo spletnega strežnika, zato to ni dokončen signal. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me